Kan ha fått hjernehinnebetennelse av røkelaks

Jakter på smittekilde til listeriabakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann fra Fjell utenfor Bergen er innlagt på Haukeland Universitetssykehus med hjernehinnebetennelse i romjula, etter å ha fått i seg for mye av den såkalte listeriabakterien.

- Vi kan bekrefte at han har fått hjernehinnebetennelse av listeria. Tilstanden er alvorlig, men stabil, og han er utenfor livsfare. Han får intensiv behandling, sier Therese Trandem, informasjonsrådgiver ved Helse Bergen, til Dagbladet.no.

Kan stamme fra røkelaks

Hun forteller at listeriabakterien er en av de to vanligste årsakene til hjernehinnebetennelse hos personer over 50 år og mennesker med immunsvikt.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad frykter at mannen har fått i seg bakterien ved å spise røkelaks. Det var Kystradioen som først meldte om saken. De forteller at det før jul ble registrert flere alvorlig tilfeller av bakterien i Tyskland, blant annet i røkelaks fra norske produsenter.

- Listeribakterien finnes fra tid til annen i mat som ikke er varmebehandlet. Røkelaks er en slik type mat. Vi kommer til å gå gjennom hva mannen har spist, og se om vi kan finne ute hva dette stammer fra, sier smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, til bt.no.

Foreløpig advarer han ikke folk mot å spise røkelaks, ettersom bakterien også kan stamme fra matvarer som gravlaks og myke oster.

- Men dersom det finnes mat der ute med slike bakterier, er det ikke heldig, sier han.

SMITTEFARLIG? Smittevernoverlegen i Bergen frykter at en mann kan ha blitt smittet av listeriabakterien etter å ha spist røkelaks. Foto: Scanpix
SMITTEFARLIG? Smittevernoverlegen i Bergen frykter at en mann kan ha blitt smittet av listeriabakterien etter å ha spist røkelaks. Foto: Scanpix Vis mer

Finnes i forurenset fisk

Paal Fennell, distriktssjef for Mattilsynet i Bergen, sier at både Mattilsynet og produsentene selv jevnlig tar prøver for å se etter bakterien.

- Det er en kjent bakterie, men vi prøver å holde tallene nede. Det er en type fiskerelatert bakterie som kommer av forurensning i produksjonskjeden. Bakterien tyder på dårlig håndtering av fisk, derfor er vi alltid på vakt etter den, forteller Fennell.

For å finne ut hvordan mannen har fått i seg bakterien, skal helsevernetaten i Bergen kartlegge mannens kosthold for flere uker tilbake. Bakterien kan ha en inkubasjonstid på over tre uker.

Øystein Søbstad sier til Bergens Tidende at det er kritikkverdig at Haukeland Universitetssykehus ikke umiddelbart varslet om funnet av listeriabakterien. Det var de pårørende som meldte fra til helsevernetaten.

- Det er meldeplikt ved listeriainfeksjoner. Det vil si at vi skal sende skriftlig melding til folkehelseinstituttet og smittevernoverlegen. Men varslingsplikt, det vil si at vi må varsle telefonisk, er det bare dersom det er mistanke om et utbrudd med flere smittede. Men hvis vi finner at vi har gjort en feil, vil vi selvsagt ta tak i det og forbedre oss, sier Alexander Leiva, overlege ved medisinsk avdeling, til Dagbladet.no.

BAKTERIEJAKT: Smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, jakter på kilden til listeriabakterien gjorde at en mann fra Fjell utenfor Bergen fikk hjernehinnebetennelse i romjula.