Kan ha fått hjernehinnebetennelse av røkelaks

Jakter på smittekilde til listeriabakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En mann fra Fjell utenfor Bergen er innlagt på Haukeland Universitetssykehus med hjernehinnebetennelse i romjula, etter å ha fått i seg for mye av den såkalte listeriabakterien.

- Vi kan bekrefte at han har fått hjernehinnebetennelse av listeria. Tilstanden er alvorlig, men stabil, og han er utenfor livsfare. Han får intensiv behandling, sier Therese Trandem, informasjonsrådgiver ved Helse Bergen, til Dagbladet.no.

Kan stamme fra røkelaks

Hun forteller at listeriabakterien er en av de to vanligste årsakene til hjernehinnebetennelse hos personer over 50 år og mennesker med immunsvikt.

Smittevernoverlege Øystein Søbstad frykter at mannen har fått i seg bakterien ved å spise røkelaks. Det var Kystradioen som først meldte om saken. De forteller at det før jul ble registrert flere alvorlig tilfeller av bakterien i Tyskland, blant annet i røkelaks fra norske produsenter.

- Listeribakterien finnes fra tid til annen i mat som ikke er varmebehandlet. Røkelaks er en slik type mat. Vi kommer til å gå gjennom hva mannen har spist, og se om vi kan finne ute hva dette stammer fra, sier smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, til bt.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer