RANET: En politimann står utenfor «Hatton Garden Safe Deposit Ltd» i London etter at det går morges ble klart at halvparten av bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Ingen vet nøyaktig hva som foregikk, men teoriene har, ikke overraskende, begynt å florere. Foto: REUTERS/Neil Hall/NTB Scanpix
RANET: En politimann står utenfor «Hatton Garden Safe Deposit Ltd» i London etter at det går morges ble klart at halvparten av bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Ingen vet nøyaktig hva som foregikk, men teoriene har, ikke overraskende, begynt å florere. Foto: REUTERS/Neil Hall/NTB ScanpixVis mer

Kan ha fått med seg juveler for 100 millioner kroner i spektakulært tyveri: - Som tatt rett ut av en film

Kan være det største i Londons historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om store ran og tyverier har en mystisk tiltrekningskraft veldig mange, og både fiktive og reelle varianter har opp igjennom historien vært kilde til noen av de største suksessene på det store lerretet.

«Heat», «The Italian Job», «Nokas», «Reservoir Dogs» og «Oceans Eleven» m.fl. er bare noen av kassasuksessene som er inspirert av virkelighet såvel som livlig fantasi. Men det spørs nok om ikke historien om det som skjedde i London i påsken også kommer til å bli opphav for et eventyr av de sjeldne.

300 av 600 Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd i går kom på jobb etter påskehelga fikk de seg et sjokk. Halvparten av de 600 bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Tyvene var ikke å se.

I løpet av gårsdagen begynte sinte gullsmeder og juvelhandlere å samle seg utenfor lokalene hvor tyveriet ble begått.

Hvelvet ligger nemlig midt i området som også huser noen av Londons mest eksklusive smykkeforhandlere, og i påsken er det vanlig å forsikre seg ved å låse inn en del av de mest verdifulle verdisakene nettopp her.

Mange millioner pund Det er for tidlig å spekulere i hvor mye tyvene kom seg unna med, men en Norman Bean, som selv har verdier lagret i hvelvet, sier til den britiske avisa Daily Mail at han regner med at verdier for veldig mange millioner pund er forsvunnet.

- Vi aner ikke hva som har blitt tatt, men totalen kan være fra én til ti millioner pund - kanskje mer. Dette kan potensielt ende opp med å bli det største tyveriet i Londons historie, sier han.

Dette tilsvarer flere titalls millioner kroner i edelstener, smykker, klokker og kontanter.

EKSLUSIVT: I løpet av gårsdagen begynte sinte gullsmeder og juvelhandlere å samle seg utenfor lokalene hvor ranet ble begått.

Hvelvet ligger nemlig midt i området som også huser noen av Londons mest eksklusive smykkeforhandlere, og i påsken er det vanlig å forsikre seg ved å låse inn en del av de mest verdifulle verdisakene nettopp her. Foto: Google Earth
EKSLUSIVT: I løpet av gårsdagen begynte sinte gullsmeder og juvelhandlere å samle seg utenfor lokalene hvor ranet ble begått. Hvelvet ligger nemlig midt i området som også huser noen av Londons mest eksklusive smykkeforhandlere, og i påsken er det vanlig å forsikre seg ved å låse inn en del av de mest verdifulle verdisakene nettopp her. Foto: Google Earth Vis mer

Blant annet skal en svær diamant til en verdi av seks millioner kroner være blant verdisakene som tatt.

Man vet naturlig nok ikke detaljene rundt tyveriet ennå da det er knappe 24 timer siden det ble varslet om innbruddet, men ikke uventet hagler det allerede med spektakulære teorier.

Mange dager En kilde sier til avisa London Evening Standard at tyvene sannsynligvis tok seg inn i lokalet via en ventilasjonssjakt på taket. Deretter bar det ned i kjelleren hvor de har kommet seg igjennom en halvmeter tykk dør på vei inn i hvelvet.

Den samme Norman Bean som snakket med Daily Mail, har også snakket med London Evening Standard. Han sier at han kom i kontakt med en sikkerhetsvakt da ankom Hatton Garden i går morges. Denne vakten fortalte at alarmen gikk på fredag, men at han ikke fant tegn på noe mistenkelig da han ankom.

Det vil si at tyvene i praksis kan ha hatt tre-til fire dager på seg i hvelvet.

- De kan har vært der hele helga, hvem vet? Det er en skam. Det er som tatt rett ut av en film. Jeg kan ikke tro at dette kunne skje, sier han.

Naturlig nok spekuleres det også i hvordan dette kunne skje, så vel som hvordan det skjedde, og flere røster taler nå for at tyveriet må ha blitt gjennomført med hjelp fra noen på innsiden - noen som hadde tilgang til lokalene.

Tidligere tyverier Innbruddet er også et hardt slag for Hatton Garden Safe Deposit Ltd. Et hvelv som ikke kan garantere for kundenes verdisaker er ikke et hvelv som vil bli brukt igjen.

RANET:  Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd i går kom på jobb etter påskehelga fikk de seg et sjokk. Halvparten av de 600 bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Tyvene var ikke å se. Foto: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N / NTB SCANPIx
RANET: Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd i går kom på jobb etter påskehelga fikk de seg et sjokk. Halvparten av de 600 bankboksene i det underjordiske hvelvet var tomme. Tyvene var ikke å se. Foto: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N / NTB SCANPIx Vis mer

På hjemmesidene deres står det at de som leier en bankboks her «... vil kunne nyte godt av vår rutine i bransjen. Denne rutinen gjør at vi kan tilby skreddersydde tjenester til alle våre kunder. Vi benytter oss også av det aller nyeste av sikkerhetsteknologi. Det er opplagt hvorfor vi er det eneste valget for alle våre kunder.»

Dette er riktignok ikke første gangen et selskap som spesialiserer seg i oppbevaring av verdisaker har blitt plyndret i dette området.

I 1975 truet bevæpnede ranere til seg halvannen millioner pund (nesten 18 millioner kroner), og i 2003 tømte en tyv, som utga seg for å være en kunde, en rekke bankbokser for verdisaker av tilsvarende verdi.

800 millioner Det er med andre ord fortsatt et stykke opp til de aller største kuppene i historien. Sommeren 2013 slo nemlig en bevæpnet mann til mot en juvelutstilling i franske Cannes hvor han fikk med seg smykker og edelstener til en verdi av omlag 800 millioner kroner.

Dette ransutbyttet er anslått å ha omkring samme verdi som utbyttet fra et ran i belgiske Antwerpen i 2003. Her kunne ranerne tømme 120 bankbokser inne i det tungt bevoktede «Diamantsenteret» da bygningens alarmsystem sviktet. Ransutbyttet, med en verdi på over 780 millioner kroner, besto imidlertid av verdipapirer så vel som smykker. 

Ranet i Cannes er det største i sitt slag noen gang i Frankrike. I 2008 røvet tre menn til seg nesten rubbel og bit fra en diamantutstilling i Paris. 

De slapp unna med smykker til en anslått verdi av nesten 670 millioner kroner. Cannes er kjent for filmfestivalen som holdes i byen, og under årets festival i mai ble det stjålet smykker til en verdi av 8 millioner kroner som skulle lånes ut til filmstjerner. Også dette ranet skjedde på et hotell.

SIKKERT SOM BANKEN: På hjemmesidene deres står det at de som leier en bankboks her «... vil kunne nyte godt av vår rutine i bransjen. Denne rutinen gjør at vi kan tilby skreddersydde tjenester til alle våre kunder. Vi benytter oss også av det aller nyeste av sikkerhetsteknologi. Det er opplagt hvorfor vi er det eneste valget for alle våre kunder.» Foto: REUTERS/Neil Hall/NTB Scanpix
SIKKERT SOM BANKEN: På hjemmesidene deres står det at de som leier en bankboks her «... vil kunne nyte godt av vår rutine i bransjen. Denne rutinen gjør at vi kan tilby skreddersydde tjenester til alle våre kunder. Vi benytter oss også av det aller nyeste av sikkerhetsteknologi. Det er opplagt hvorfor vi er det eneste valget for alle våre kunder.» Foto: REUTERS/Neil Hall/NTB Scanpix Vis mer
800 MILLIONER:  Sommeren 2013 slo en bevæpnet mann til mot en juvelutstilling i franske Cannes hvor han fikk med seg smykker og edelstener til en verdi av omlag 800 millioner kroner. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau/NTB Scanpix
800 MILLIONER: Sommeren 2013 slo en bevæpnet mann til mot en juvelutstilling i franske Cannes hvor han fikk med seg smykker og edelstener til en verdi av omlag 800 millioner kroner. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau/NTB Scanpix Vis mer