Kan ha fengslet hundrevis av uskyldige

Uavhengige forskere sår tvil om FBIs metoder for å sammenligne kuler fra våpen. Dermed kan hundrevis av uskyldige være sendt i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var det føderale amerikanske politiet som selv fattet mistanke til metodene de benytter for å sammenligne bly fra kuler.

FBIs laboratoriesjef Dwight Adams ba Det amerikanske vitenskapsinstituttet om å gjennomføre en uavhengig gransking, og nå foreligger den foreløpige versjonen av forskernes rapport, skriver Washington Post.

Holder ikke mål

Rapporten konkluderer med at FBIs kjemiske metoder for å sammenligne kuler fra åsted, med blyprøver tatt fra patroner funnet hos mistenkte, ikke holder mål.

Kuler som er laget av samme parti bly er ikke nødvendigvis kjemisk like, mens kuler som er produsert på helt ulike steder, til helt ulike tider og av forskjellige blyparti, kan ha mange fellestrekk, konstaterer forskerne.

Blyanalyser av kuler har de siste tiårene ofte blitt brukt til å knytte mistenkte til åsted for forbrytelser, og forskernes konklusjon kan derfor innebære at hundrevis av uskyldige er dømt for forbrytelser de ikke har gjort.

FBI vil ikke kommentere rapporten før den endelige versjonen foreligger.

- Vi er trygge på det vi gjør, sier FBI-talsmannen Paul Bresson til Washington Post.

Benyttet drapsmenn

I helgen ble det også kjent at FBI i årevis benyttet drapsmenn som informanter i Boston, og lot uskyldige bli dømt til døden for å beskytte sine operasjoner.

- En av de største skandaler i FBIs historie, konkluderer en komité i Representantenes hus som har gransket saken.

De fant blant annet at minst 20 mennesker ble drept fra midten av 1960-tallet og utover, ofte med direkte hjelp fra FBI-agenter. Ingen av agentene fikk i ettertid disiplinærstraff.

Beskyttet drapsmenn

En av hendelsene som omtales i kongressrapporten er drapet på småskurken Edward Deegan i 1965.

De to gjerningsmennene Jimmy Flemi og Joseph Barboza var nylig rekruttert av FBI, som også avlyttet dem og hørte at det var mafiasjefen Raymond Patriarca som beordret drapet.

Så oppsatt var FBI på å beskytte de to drapsmennene, at de lot fire uskyldige menn bli pågrepet for drapet på Deegan. To av de fire ble dømt til døden mens de to øvrige fikk livsvarig fengsel.

To av mennene døde i fengselet, mens de to andre ble løslatt etter 30 år bak fengselsmurene.

(NTB)