FILMET: Det er gått fire dager siden den svenske fireåringen ble funnet drept i dette skogholtet i Ljungby. Politiet er ordkappe om hva som kan ha skjedd, men kilder sier til Expressen at politiet skal ha gjort beslag av en video som kan ha filmet hendelsen. Flere vitner peker også i rettning av at et barn kan stå bak. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
FILMET: Det er gått fire dager siden den svenske fireåringen ble funnet drept i dette skogholtet i Ljungby. Politiet er ordkappe om hva som kan ha skjedd, men kilder sier til Expressen at politiet skal ha gjort beslag av en video som kan ha filmet hendelsen. Flere vitner peker også i rettning av at et barn kan stå bak. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Kan ha filmet drapet på fireåring

Svensk politi skal ha beslaglagt mobilen til et barn som filmet skogholtet hvor svensk fireåring ble funnet drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LJUNGBY/OSLO (Dagbladet): Det er gått fire dager siden en fire år gammel svensk gutt ble funnet død i et skogholt i et boligområde i Ljungby.

Politiet har så langt ikke kommentert hvordan han døde eller om de har noen mistenkte i saken, men som Dagbladet skrev i går utelukker ikke politiet at barn kan stå bak drapet.

Filmet med telefonen Sent i går kveld gjorde politiet i Ljungby et beslag som kan få stor betydning for etterforskningen av drapet:

Etter det Expressen erfarer skal politiet skal ha beslaglagt en mobil fra et barn i området, som kan inneholde en film fra skogholtet hvor gutten ble funnet. Kameraet skal ha vært vendt ut mot skogen, og nå håper politiet at telefonen kan ha fanget hendelsesforløpet.

Barnet skal ha vært i nærheten av åstedet samme kveld som fireåringen ble drept. Barnet er nå avhørt.

- De har tatt mobilen og det er bra om dette kan etterforskes, sier en slektning av barnet.

En annen vitneobservasjon fra et barn er at det skal ha kommet skrik fra området den søndagen fireåringen forsvant.

- Dette er opplysninger vi tar alvorlig og som vi vil etterforske, sier en politikilde til Expressen.

Peker på en gutt Ifølge Aftonbladet peker flere vitner i retning av at et barn står bak drapet. En politikilde sier at vitnene har pekt ut en og samme person, en gutt under 15 år.

- Det kan være at han ikke har vært alene om ugjerningen, sier kilden.

Politiet ville ikke i går avkrefte eller bekrefte påstanden eller fortelle om de har avhørt gutten.

Som Dagbladet skrev i går står sosialmyndighetene i Ljungby i beredskap om det skulle vise seg at fireåringen ble drept av et annet barn.

- Om den situasjonen oppstår, betyr det at vi må støtte det barnets eller de barnas familier. Det er i seg selv en vanskelig situasjon. Vi må også innlede en gransking angående barnet eller barna, sier Ing-Marie Byström

Får bistand I går ankom Riksmordskommisjonen, noe som tilsvarer norske Kripos, for å bistå politiet.
- Vi vil få en oversikt iløpet av dagen og vite mer hva politiet trenger hjelp  til, sier Dag Andersson, operativ sjef for Riksmordkommisjonen, til Expressen.

Også en profil-gruppe fra samme enhet vil i dag ankomme den svenske småbyen for å jakte den ukjente gjerningsmannen.

- De blir koblet inn i alvorlige kriminalsaker, og de skal hjelpe til med hvordan en gjerningsmann ser ut og er, sier politiadvokat Yvonne Rudinsson til Dagbladet.

- Betyr dette at dere ikke vet noe om gjerningsmannen?

- Det har jeg ingen formening om. Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Rudinsson til Dagbladet.

- Ingen kommentar Under en pressekonferanse i går avviste svensk politi at de søkte hjelp hos Riksmordkommisjonen fordi de står fast. Pressesjef Robert Loeffel vektla at de ønsker bredde og mer kompetanse inn i etterforskningen. Frem til nå har et 30-tals politifolk jobbet med saken, over 100 avhør er gjennomført, og 25-30 tips er mottatt. Likefullt gir politiet få svar til presse og lokalbefolkning.

UKJENT GJERNINGSMANN: Svensk politi har lite nytt å melde etter drapet på svensk fireåring. Nå er Riksmordkommisjonen og en profilgruppe koblet inn i jakten på ukjent gjerningsmann. T.v: sjefsetterforsker Marcus Gustavsson, politiadvokat Yvonne Rudinsson, og talsmann for politiet, Robert Loeffel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
UKJENT GJERNINGSMANN: Svensk politi har lite nytt å melde etter drapet på svensk fireåring. Nå er Riksmordkommisjonen og en profilgruppe koblet inn i jakten på ukjent gjerningsmann. T.v: sjefsetterforsker Marcus Gustavsson, politiadvokat Yvonne Rudinsson, og talsmann for politiet, Robert Loeffel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Tidligere har politiet kategorisk svart at de ikke har noen mistenkte i saken. I går ettermiddag gav de imidlertid et nytt svar:

- Det kan vi ikke kommentere, sier Robert Loeffel til Dagbladet.

- Dette er et annet svar enn tidligere, betyr det at dere vet mer?

- Vi har fått beskjed av politiadvokaten å ikke kommentere dette.

Politiadvokat Rudinsson sier hun ikke kan kommentere om det er noen mistenkte fordi det er en del av etterforskningen.

- Men tidligere har man avvist at man har en mistenkt, hvorfor ikke nå?

- Jeg kan ikke svare for andre, sier Rudinsson til Dagbladet.

Følsom sak Politiet sier at ting tar tid fordi saken er komplisert og omfattende:  Et barn er involvert, og drapet har skjedd få meter fra et husblokkområdet - dermed skal et hundretalls vitner skal avhøres.

- Det er en følsom sak, både for politi og allmennheten. Det påvirker ikke etterforskningen, men følelsesmessig er det anderledes, sier etterforskningsleder Marcus Gustavsson til Dagbladet.

Naboer har tidligere sagt til Dagbladet at de ikke tør å slippe barna ut på lekeplassen, før en gjerningsmann er tatt:

- Det er mange som er urolig i området og vi forstår at mange trenger informasjon, men vi trenger også å drive en effektiv etterforskning, derfor kan vi ikke gi ut så mye informasjon på dette tidspunkt, sier politiadvokat Rudisson.

SJOKK: Nabolaget er i sjokk og sorg etter at fireåringen ble funnet drept. Flere foreldre tør ikke slippe ut barna sine på lekeplassen mellom boligblokkene i Ljungby. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
SJOKK: Nabolaget er i sjokk og sorg etter at fireåringen ble funnet drept. Flere foreldre tør ikke slippe ut barna sine på lekeplassen mellom boligblokkene i Ljungby. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer