Kan ha funnet drapsvåpenet

Politiet har gjort flere funn i kummen der Tina Jørgensen ble funnet. Politiet opplyser at hun døde av stump vold mot hodet, og at hun sannsynligvis ble fraktet til kummen etter at hun var slått i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet ikke om drapsvåpenet er funnet. Kriminalteknikerne har funnet flere gjenstander i kummen som nå analyseres for å se om de har noe med ugjerningen å gjøre, sier kriminalsjef Bjørn Andersen til Dagbladet.no.

På en pressekonferanse klokka 17 ba politiet om hjelp til å oppklare den rystende drapssaken. I kummen hvor de fant liket av 20-årige Tina Jørgensen, lå det en stor sekk. Politiet trenger publikums hjelp til å finne opphavet til den uvanlige sekken.

Den er 90 ganger 80 centimeter stor og 150 centimeter høy. Den er hvit og trolig av polyester. Sekken som brukes til industriformål - også på Jæren - kan bli det heteste sporet i jakten på gjerningsmannen.

Politiet presenterte samtidig resultatet fra de tekniske undersøkelsene ved parkeringsplassen ved Bore kirke i Klepp.

- Det er mest sannsynlig at Tina ble drept et annet sted, og så fraktet til kummen, sier kriminalsjef Bjørn Andersen ved Stavanger politidistrikt.

Etter at forsvinnings-saken ble en drapssak, har de fått inn rundt 50 nye tips og gjennomført 28 grundige avhør.

Slått i hjel

Kriminalsjefen benyttet også anledningen til å beklage seg overfor Tinas pårørende. I går varslet politiet media om at det med sikkerhet var Tina de hadde funnet - før familien hennes var orientert.

- Dette beklager vi dypt. Det er åpenbart at de skulle vært varslet først, sier Andersen.

Han orienterte også om at Kripos kommer til å bistå i etterforsknings-arbeidet - noe han tidligere har avvist.

På en pressekonferanse klokka 11 ga politiet noen opplysninger om hva som kom fram under gårsdagens obduksjon.

- Vi har fastslått at det er Tina Jørgensen som ble funnet i kummen. Hun ble drept av stump vold mot hodet, sa kriminalsjef Andersen.

Politiet har foreløpig kun fått deler av obduksjons-resultatene.

- Vi har ikke mottatt opplysninger fra obduksjonen som indikerer seksuelt misbruk, men vi avviser ikke at dette kan ha skjedd, sier Andersen.

Delvis avkledd

Først i morgen vil politiet innkalle til ny pressekonferanse.

Flere medier melder at det er funnet indikasjoner på at Tina har blitt utsatt for seksuelle overgrep og mishandlet før hun ble drept. VG melder at hun ble funnet delvis avkledd i kummen ved Bore kirke.

En polititeori er at hun ble plukket opp av en pirattaxi i Stavanger. Sjåføren skal så ha drept henne - eventuelt også misbrukt henne - før han kjørte til Bore kirke og gjemte liket i kummen.

- På vei mot pirattaxi

En tidligere skolekamerat av Tina forteller at han så henne på vei mot en pirattaxi natta hun forsvant.

- Sammen med en mann av norsk utseende hadde Tina rak kurs mot det jeg tror var en piratdrosje, skal vitnet ha fortalt ifølge privat-etterforskeren til Tinas familie.

- Det sto en mann og holdt døren på den eldre personbilen åpen. I tillegg satt det en mann bak rattet. Vitnet jeg har snakket med, forteller at Tina så misfornøyd ut, sier privat-etterforsker Roald Berntsen til VG.

Politiet har ikke vært kjent med disse opplysningene.

Sjekker sex-dømte

Flere av piratsjåførene i Stavanger er tidligere straffedømt. En eller to skal være dømt for overgrep mot kvinner.

- Jeg vet at det tidligere er blitt utøvet vold mot jenter i pirattaxi. Flere av disse tilfellene er ikke anmeldt, sier en jurist som jobber med slike saker til Nettavisen.

Tidligere sex-dømte forbrytere i vil bli sjekket i den videre etterforskningsfasen. En voldtekts-tiltalt rogalending vil stå sentralt. Mannen skal være tiltalt for flere voldtekter og voldtektsforsøk i vestlands-fylket - de siste i sommer.

- Voldtektene var svært brutale, og flere av kvinnene sliter med store problemer etter overgrepene, sier en kilde til Nettavisen.

DNA-spor kan være borte

Mye tyder på at Tinas drapsmann er lokalkjent ved kirka i Klepp. Kummen på parkeringsplassen ligger skjult for naboene og det er lite trafikk i området.

Trolig har liket av Tina ligget der siden helga hun forsvant - natt til 24. september. Snart fem uker med mildvær og regn gjør obduksjonsarbeidet vanskelig. Liket av den vakre 20-åringen bærer sterkt preg av tiden som har gått, og det kan bli vanskelig å finne intakte DNA-spor.

<B>PIRATKØ:</B> Pirat-teorien om Tina-drapet skremmer ikke folk vekk fra piratdrosjene. Også i natt hadde de nok å gjøre.
<B>LITE DNA-HÅP:</B> Regn og mildvær gjør jakten på DNA-spor vanskelig.
FLERE FUNN: Politiet er ganske sikre på at Tina ble brakt til Bore kirke etter at hun var drept. En sekk på 500 liter i hvit kunstfiberstrie som ble funnet under Tina i kummen, kan ha blitt brukt til å frakte henne til funnstedet. Her kriminaltekniker Kåre Moen Olsen med sekken.