ELEFANTMANNEN: Joseph Merrick døde før han rundet 30, og ble brukt som sirkusattraksjon i Storbritannia på slutten av 1800-tallet. Foto: Universal History Archive / NTB Scanpix
ELEFANTMANNEN: Joseph Merrick døde før han rundet 30, og ble brukt som sirkusattraksjon i Storbritannia på slutten av 1800-tallet. Foto: Universal History Archive / NTB Scanpix Vis mer

Elefantmannen

Kan ha funnet elefantmannens hemmelige grav

Forfatter sier hun er 99 prosent sikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden hans død for snart 130 år siden, har mange jobbet for å finne ut hvor Joseph Merrick, bedre kjent som elefantmannen, ligger gravlagt.

Merrick hadde misdannelser som kom til syne både på beinstruktur og på hudoverflaten, og ble vist fram i folkelige «freak show» som en medisinsk kuriositet.

Etter at han døde, bare 27 år gammel, ble kroppen dissekert. Skjelettet hans blir oppbevart på et sykehus i London, mens resten av kroppen er det ingen som har visst hvor ble av.

Nå hevder forfatter Jo Vigor-Mungovin, som har skrevet ei bok om Merricks livshistorie, å ha sporet opp graven på en kirkegård øst i London, melder BBC.

Sirkuset diktet opp historie

Merrick var en helt normal gutt, fram til hodet hans i ung alder begynte å vokse unormalt raskt. Til slutt hadde det en omkrets på nesten en meter, med svampete hud hengende fra bakhodet og flere steder i ansiktet.

Den deformerte kjeven gjorde ham ute av stand til å vise ansiktsuttrykk eller snakke tydelig, ifølge Britannica.

En av hans sirkussjefer diktet opp historien om at Merricks mor hadde blitt trampet på av en elefant mens hun var gravid, og at det var grunnen til misdannelsene.

I virkeligheten led han mest sannsynlig av noe forskerne kaller Proteus' syndrom, en svært sjelden, medfødt tilstand som kjennetegnes av overvekst i flere typer vev. Mindre enn 100 tilfeller av denne sykdommen er registrert totalt. Sykdommen fører til abnorm vekst i skjelett og vev.

Livet hans har blitt forsøkt gjengitte ganger, i blant annet bøker, teateroppsetninger og spillefilm. Kanskje mest kjent er regissør David Lynchs dramafilm «The Elephant Man» fra 1980.

NB! STERKE INNTRYKK: - Jeg føler ikke lenger at folk ser på meg som et monster, sier Katie Stubblefield, som er den yngste personen i USA som har gjennomgått en ansiktstransplantasjon. Video: National Geographic Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/katie-22-fikk-nytt-ansikt-etter-historisk-operasjon/70111301 Vis mer

Fant navnet i arkiver

Vigor-Mungovin forteller at jakten startet da hun ble spurt hvor han lå begravet, og svarte at han sannsynligvis ble gravlagt på samme plass som ofrene til seriemorderen Jack the Ripper, ettersom de døde på samme sted.

- Så gikk jeg hjem og tenkte ordentlig på det, og begynte å lete i arkivene til kirkegården og krematoriet nær Epping Forest i London, der to Ripper-ofre er gravlagt, sier hun til BBC.

Der fant hun Joseph Merricks navn oppført. De detaljerte arkivene fra viktoriatiden gjør at det er 99 prosent sikkert at det stemmer, mener hun. Begravelsen er datert 24. april 1890, og han døde 11. april samme år.

Graven ble opprinnelig lokalisert til en minnehage, men forfatteren sier at de nå har funnet den spesifikke beliggenheten, og at det trolig snart vil bli satt opp en plakett til minne om han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer