- Kan ha funnet flyvraket i skråning på 1.600 meter

Norsk Orion-fly fant varmestripe klokka 05.10. Helikoptre på vei - det første måtte snu.

LETER FOR FULLT: Hjelpemannskaper er inne for å fylle opp med drivstoff for videre leting etter det bortkomne Herkules flyet med 5 norske ombord. Hjelpemannskapet har vært ute siden 19.00 torsdag kveld, og kjører nå  ut på ny. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LETER FOR FULLT: Hjelpemannskaper er inne for å fylle opp med drivstoff for videre leting etter det bortkomne Herkules flyet med 5 norske ombord. Hjelpemannskapet har vært ute siden 19.00 torsdag kveld, og kjører nå ut på ny. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et norsk Orion-fly rapportere klokka 05.10 i dag om en varmestripe som ble registrert med varmesøkende kamera i bratt terreng i 1.600 meters høyde sør for Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

Den svenske redningsledelsen har sendt tre helikoptre, som er på vei til området.

- Overvåkningsflyet fra Andøya fant registerte en avlang varmestripe som skiller seg ut fra terrenget forøvrig - et såkalt hot point.
Det er ikke særlig mye annet som skiller seg ut i dette terrenget, heller ikke dyr.

- Derfor er det rimelig å anta at denne varmestripen kan komme fra det savnede Hercules-flyet, opplyser redningsleder Tore Hongseth ved Hovedredningsentralen for Nord-Norge i Bodø til Dagbladet.

Måtte snu Men det første helikopteret som skulle forsøke å komme ned der flyvraket kan ligge, måtte gjøre vendereis klokka 06.42.

- Sikten var for dårlig til at et svensk 906-heilkopter kunne lande.

- Et norsk Sea King-helikopter er på vei for å gjøre et landingsforsøk. Vi har ikke fått noen nøyaktig angivelse av når det vuil være framme over området, opplyser pressetalsmann Fredrik Andreasson i det svenske Sjøfartsverket, som koordinerer leteaksjonen, til Dagbladet ved 07.15-tiden.

FANT VARMESTRIPE: Et P-3C Orion-overvåkingsfly fra Forsvaret har tidlig i morges funnet en varmesignatur som kan være vraket av det savnede flyet. Arkivfoto Per Arne Juvang / Forsvaret / Scanpix
FANT VARMESTRIPE: Et P-3C Orion-overvåkingsfly fra Forsvaret har tidlig i morges funnet en varmesignatur som kan være vraket av det savnede flyet. Arkivfoto Per Arne Juvang / Forsvaret / Scanpix Vis mer

Det savnede Hercules-maskinen, som var tre år gammel, dro fra Evenes klokka 13.40 med fem norske offiserer ombord. Transportflyet skulle til Kiruna for å hente utstyr og mannskap i forbindelse med den store vintermilitærøvelsen Cold Response i Bardufoss.

Taus nødpeilesender Flyet forsvant fra radaren etter at det hadde passert grensen mot Sverige.

På tross av topp moderne elektronisk utstyr i denne nye Hercules-130J-modellen, er det ingen bekreftede meldinger om signaler fra nødpeilesender, som i prinsippet skal gi signaler i flere døgn.

Det norske Forsvaret har hatt Hercules-fly siden 1969 uten alvorlige uhell.

Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer