<strong>KIC 8462852:</strong> Stjerna KIC 8462852 ligger mellom stjernebildene Svanen og Lyren som begge er stjernebilder på den nordlige himmelhvelving. Forskere ved Penn State og Yale utforsker nå muligheten for at det er konstruksjoner laget av en intelligent sivilisasjon som går i bane rundt stjerna. Foto: NTB Scanpix
KIC 8462852: Stjerna KIC 8462852 ligger mellom stjernebildene Svanen og Lyren som begge er stjernebilder på den nordlige himmelhvelving. Forskere ved Penn State og Yale utforsker nå muligheten for at det er konstruksjoner laget av en intelligent sivilisasjon som går i bane rundt stjerna. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan ha funnet gigantiske fremmede «megastrukturer» som går i bane rundt stjerne

- Aldri sett noe slikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kepler-teleskopet har siden 2009 lett etter beboelige planeter, og en av stjernene som raskt fanget forskernes oppmerksomhet var stjerna med navn KIC 8462852.

Lysmålingene fra denne stjerna er nemlig helt spesielle.

Jason Wright, en astronom ved det anerkjente Penn State Universitetet i USA, arbeider nå med en rapport der han vil argumentere for at dette kan være det han kaller en «sverm av megastrukturer».

- Jeg ble fascinert over hvordan det så ut. «Aliens» skal alltid være den siste hypotesen man jobber utfra, men dette ser ut som noe man forventer at en fremmed sivilisasjon kan bygge, sier han til det amerikanske magasinet The Atlantic.

Objekter i bane Bakgrunnen for Wrights fascinasjon for akkurat denne stjerna, er en oppdagelse gjort av Tabetha Boyajian som arbeider som professor ved Yale.

Kepler-teleskopet fungerer slik at det måler lyset som kommer fra ulike stjerner. Er det små ujevnheter i disse kan det være en indikasjon på at det er planeter eller andre objekter som går i bane rundt nevnte stjerner. I alle fall om ujevnhetene kommer med regelmessige intervaller.

Allerede i 2011 begynte KIC 8462852 å vekke forskernes interesse, og den ble beskrevet som både «interessant» og «merkelig», men det er først nå, i en omfattende rapport, at de konkrete funnene blir kommentert. De gir indikasjoner på at det er en rekke objekter som kretser rundt stjerna, men den slår fast at det ikke er snakk om planeter det er snakk om.

Boyajian er også leder for en egen gruppe kalt «Planetjegerne» som bearbeider de enorme mengdene data fra teleskopet, og i rapporten presenterer hun en rekke forklaringer på hva som kan være årsaken til de spesielle målingene som kommer fra stjerna. Problemet er bare at ingen av dem er veldig troverdige.

- Vi har aldri sett noe slikt. Det var virkelig merkelig. Vi trodde først det måtte være feil i dataene vi hadde fått eller at teleskopet hadde beveget på seg, men alt var i orden.

Usannsynlige scenarier I den tidligere nevnte rapporten utforsker de en rekke muligheter. Alt fra feil på instrumentene til et asteroidenedslag, men ingenting forklarer fenomenet.

Det eneste som beviselig kunne forårsaket noe liknende ville vært om en annen stjerne hadde pasert gjennom solsystemet til KIC 8462852 og dratt med seg en rekke kometer, men heller ikke dette virker å være et veldig plausibelt scenario ifølge forskerne.

Det vil nemlig innebære tilfeldigheter på et tilnærmet umulig nivå. I alle fall dersom det skulle skje innenfor et så smalt tidsrom som et par årtusen før mennesket utviklet teknologien vi nå har tatt i bruk

Ingen av de andre 150 000 stjernene Kepler-teleskopet har holdt oppsyn med, kan vise til tilsvarende svingninger i lysstyrken, og Boyajian sier selv at hun nå vurderer alternative scenarier. Muligheter som «ikke er rent naturlige».

Radio-signaler Det er altså disse observasjonene Wright nå viderefører sammen med Boyajian og lederen for SETIs forskningssenter, Andrew Siemion. De tar muligheten for at dette er konstruksjoner skapt av intelligent liv på høyeste alvor.

SETI, eller «Search for extraterrestrial intelligence», jobber med å finne ut om det finnes intelligent liv i universet, og de har lenge ment at måten dette oppdages på vil være ved funnet av gigantiske kontruksjoner som går i bane rundt ei stjerne.

I rapporten sin vil de tre be om at det blir foretatt målinger på eventuelle radiobølger fra den uvanlige stjerna. De vil så rette en enorm mottaker mot KIC 8462852, og se om den sender ut noe på frekvenser som kan assosieres med teknologisk aktivitet.

Planlagt tidspunkt for disse forsøkene er januar neste år, men dersom alt går bra kan det også skje før.

FAST Det er dog ikke bare amerikanerne som jakter på liv der ute blant stjernene. I Kina bygges i disse dager det som skal bli verdens største teleskop.

Den gigantiske konstruksjonen vil ha en diameter på 500 meter, og har nettopp derfor fått tilnavnet «FAST» (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope).

Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua, opplyser at FAST vil bli ferdigstilt i 2016, og vil kunne plukke opp signaler som er over 10 milliarder lysår unna. Prosjektet ble påbegynt i 2011.

- Et radioteleskop er som et sensitivt øre, som lytter etter radiosignaler fra hvitt støy in universet. Det er som å lytte etter lyden av sikader i tordenvær, sier Nan Rendong, forskningsansvarlig på FAST-prosjektet, til Xinhua.

I stedet for å være plassert over bakken, er teleskopet er bygd i et naturlig søkk i terrenget. 

Dette, kombinert med geografien i området og den avsidesliggende plasseringen i Guizhou-provinsen, gjør at forstyrrende radiostøy fra vår egen planet vil reduseres.

Planet-slekt Så seint som i juli avslørte NASA at de hadde identifisert den første planeten på størrelse med jorda som ligger i en «beboelig sone» rundt en sol-liknende stjerne. 

NASA beskrev planeten som «Jordas eldre og større søskenbarn».

- Denne oppdagelsen, og funnet av elleve andre mindre planeter i «beboelig soner», utgjør nok en milepæl i jakten på å finne «den nye Jorda», opplyste NASA.

Planeten er 1 400 lysår unna vår jordklode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer