Kan ha funnet nøkkelen til romferje-ulykka

Letemannskaper har funnet deler av romferja Columbias venstre vinge. NASA tror den kan gi dem svaret på hva som gikk galt da sju astronauter mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann Michael Kostelnik hos NASA sier at letemannskaper fant deler av vingen i nærheten av Fort Worth i Texas.

- Vi tror den kan ha spilt en viktig rolle i ulykken, sier han til nyhetsbyrået AP.

Det er foreløpig uklart hvilken del av vingen som er funnet, men den blir brakt til Barksdale Air Force Base i Louisiana. Der blir delen undersøkt av eksperter.

Bildet til høyre der du ser konturene av romferja har fått flere romfartseksperter til å gispe. Aviation Week and Space Technology sier at den mørke streken som strekker seg ut fra den venstre vingen viser at det var katastrofale skader på ferja.

Også andre bilder som er offentliggjort viser tegn til at noe var feil med vingen. På et bilde tatt om bord i Columbia elleve dager før ulykken, ser det ut til at den venstre vingen har store sprekker. Det støtter opp under tidligere uttalelser fra NASA om at Columbia kan ha blitt truffet av en meteoritt eller romsøppel.

Alle vrakdelene skal fraktes til Kennedy Air Force Base i Cape Canaveral i løpet av mandag eller tirsdag. Det begynner forskerne den vanskelige jobben med å bygge opp ferja fra grunnen.

«KATASTROFALT: Dette bildet er tatt noen minutter før ulykken inntreffer. Forskerne mener bildet tyder på at Columbia hadde katastrofale skader.
SPREKKER: Dette bildet er tatt elleve dager før ulykken. Det ser ut som om den venstre vingen har fått store sprekker.