Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha funnet oppskriften på framtidas batteri

Elektroden varer ti ganger lenger.

SELVHELBREDENDE: Forsker Chao Wang  ved Stanford-universitetet viser fram den selvhelbredende polymeren som skal sørge for at batterielektroder ikke slår sprekker. Stoffet polymer kan være oppskriften på langt bedre batterier. Foto: Brad Plummer/SLAC
SELVHELBREDENDE: Forsker Chao Wang ved Stanford-universitetet viser fram den selvhelbredende polymeren som skal sørge for at batterielektroder ikke slår sprekker. Stoffet polymer kan være oppskriften på langt bedre batterier. Foto: Brad Plummer/SLAC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor ofte har du ikke hørt - og ikke minst opplevd - at du ikke må lade telefonen eller laptopen for ofte?

Batteriene blir slitte, og levetiden minsker for hver eneste oppladning.

Og som med så mange andre utfordringer vi står overfor i hverdagen, så er det forskerne som ser på løsningene.

Helbreder seg selv Forskere ved Universitetet i Stanfords Linear Accelerator Center (SLAC) og energidepartementet i USA har funnet opp en batterielektrode som helbreder seg selv.

Oppdagelsen åpner muligheten for en nye generasjon kommersielle oppladbare litium-ionbatterier.

De nye elektroden kan potensielt være revolusjonerende for levetiden til batterier i el-biler, mobiltelefoner og andre enheter.

Det foregår nemlig et internasjonalt kappløp for å forbedre batterier. Et av de mest lovende materialene for elektroder er silisium. Silisiumet tar lett til seg ioner fra batterivesken under oppladning, og frigjør ionene om til elektrisitet.

Men problemet med silisium, og alle andre elektroder i kraftige batterier, er at elektroden blåser seg opp som en ballong under oppladning, og krymper under bruk.

Da slår materialet sprekker, og kapasiteten blir redusert.

Ifølge et presseskriv fra SLAC er hemmeligheten for et bedre batteri et fleksibelt polymer som beskytter elektroden. Stoffet binder elektroden sammen og helbreder sprekker i elektrodene.

- Vi fant ut at silisiumelektrodet varer ti ganger lenger når den er trekt i et selvhelbredende polymer. Det reparerer alle sprekker i løpet av bare noen timer, sier professor ved Stanford Zhenan Bao.

Og når et kraftig materiale som silisium kan brukes i elektroden, vil det bety langt bedre batterier dersom den avanserte teknologien blir tilgjengelig på markedet.

Roboteknologi Bakgrunnen for den enkle og geniale løsningen med selvhelbredelige batterier har forskerne fått fra naturen selv.

-Selvhelbredelse er veldig viktig for at planter og dyr overlever og lever lenge. Vi vil bruke denne evnen i oppladbare batterier så de også vil leve lenge, sier forsker ved Stanford Chao Wang.

Han jobbet med å utvikle den selvhelbredende polymeren med en gruppe forskere som jobber med robotteknologi.

En fleksibel elektronisk hud som skal brukes på roboter og som proteser ble utgangspunkt for løsningen. Litt karbon i polymeren, og vips, så ledet den også elektrisitet.

De nyutviklede elektrodene fungerer rundt 100 oppladninger uten å miste kapasitet.

- Det er fortsatt et stykke igjen, når målet er rundt 500 oppladninger for mobiltelefonbatteriet og 3000 oppladninger for elektriske kjøretøy. Men det er et framskritt, og vi kommer til å jobbe med å forbedre det, sier professor Yi Cui

PROTOTYPE: Da forskerne testet prototypen av batteriet, fant de ut at den ikke mister kapasitet selv etter 100 oppladninger. Foto: Brad Plummer/SLAC
PROTOTYPE: Da forskerne testet prototypen av batteriet, fant de ut at den ikke mister kapasitet selv etter 100 oppladninger. Foto: Brad Plummer/SLAC Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media