Kan ha funnet planet på størrelse med Mars utenfor Neptuns bane

Men det dreier seg neppe om mytiske Planet X.

SOLSYSTEMET: Solsystemet siden vi kjenner det i dag. F.v. sola, Merkur, Venus, jorda, Mars, asteroidebeltet, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto (som ikke lenger regnes som en planet) og Kuiperbeltet, der den usette planeten kan befinne seg. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix
SOLSYSTEMET: Solsystemet siden vi kjenner det i dag. F.v. sola, Merkur, Venus, jorda, Mars, asteroidebeltet, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto (som ikke lenger regnes som en planet) og Kuiperbeltet, der den usette planeten kan befinne seg. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Arizona sier de har funnet tegn på at en hittil uoppdaget gjenstand på størrelse med Mars skjuler seg i det ytre solsystemet, utenfor dvergplaneten Plutos bane, skriver universitetet i en artikkel.

Uregelmessigheter

Utenfor banen til Neptun, den ytterste kjente planeten i solsystemet (Pluto er ikke regnet som planet siden 2006), ligger Kuiperbeltet, en slags sverm av isobjekter som går i bane rundt sola. Det er uregelmessigheter i banen til enkelte av disse objektene som gjør at forskerne Kat Volk og Renu Malhotra mener kan forklares med et objekt av planetstørrelse.

Uregelmessighetene består i en 8 graders helling i gjennomsnittsbanen til de mest fjerntliggende objektene i Kuiperbeltet.

- Den mest sannsynlige forklaringen på våre resultater er at det er en usett masse der. Ifølge våre beregninger trengs det noe så massivt som Mars for å forårsake avviket vi har målt, sier Volk.

Forskningsresultatene vil bli publisert i neste utgave av Astronomical Journal. Allerede er et utkast av forskningsrapporten tilgjengelig på nett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer