SOLSYSTEMET: Solsystemet siden vi kjenner det i dag. F.v. sola, Merkur, Venus, jorda, Mars, asteroidebeltet, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto (som ikke lenger regnes som en planet) og Kuiperbeltet, der den usette planeten kan befinne seg. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB Scanpix
SOLSYSTEMET: Solsystemet siden vi kjenner det i dag. F.v. sola, Merkur, Venus, jorda, Mars, asteroidebeltet, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto (som ikke lenger regnes som en planet) og Kuiperbeltet, der den usette planeten kan befinne seg. Illustrasjon: Science Photo Library / NTB ScanpixVis mer

Kan ha funnet planet på størrelse med Mars utenfor Neptuns bane

Men det dreier seg neppe om mytiske Planet X.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Arizona sier de har funnet tegn på at en hittil uoppdaget gjenstand på størrelse med Mars skjuler seg i det ytre solsystemet, utenfor dvergplaneten Plutos bane, skriver universitetet i en artikkel.

Uregelmessigheter

Utenfor banen til Neptun, den ytterste kjente planeten i solsystemet (Pluto er ikke regnet som planet siden 2006), ligger Kuiperbeltet, en slags sverm av isobjekter som går i bane rundt sola. Det er uregelmessigheter i banen til enkelte av disse objektene som gjør at forskerne Kat Volk og Renu Malhotra mener kan forklares med et objekt av planetstørrelse.

- KJEMPEPLANET: Michael Brown ved California Institute of Technology under en pressekonferanse i fjor, da han og kollegaen Konstantin Batygin mente å ha funnet tydelige tegn på at en planet på størrelse med Neptun befinner seg i det ytre solsystemet. Disse funnene bestrides nå av andre forskere. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix
- KJEMPEPLANET: Michael Brown ved California Institute of Technology under en pressekonferanse i fjor, da han og kollegaen Konstantin Batygin mente å ha funnet tydelige tegn på at en planet på størrelse med Neptun befinner seg i det ytre solsystemet. Disse funnene bestrides nå av andre forskere. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix Vis mer

Uregelmessighetene består i en 8 graders helling i gjennomsnittsbanen til de mest fjerntliggende objektene i Kuiperbeltet.

- Den mest sannsynlige forklaringen på våre resultater er at det er en usett masse der. Ifølge våre beregninger trengs det noe så massivt som Mars for å forårsake avviket vi har målt, sier Volk.

Forskningsresultatene vil bli publisert i neste utgave av Astronomical Journal. Allerede er et utkast av forskningsrapporten tilgjengelig på nett.

Volk og Malhotra har kommet til at det usette objektet på Mars-størrelse må befinne seg 60 astronomiske enheter fra jorda; 1 astronomisk enhet = gjennomsnittsavstanden mellom sola og jorda, eller 149,60 mill. km.

Dommedagsteorier

Eksistensen av en usett planet utenfor det kjente solsystemet er svært omdiskutert. I over hundre år har astronomer teoretisert om en stor planet, kalt Planet X, som går i bane utenfor Pluto.

I enkelte dommedagsmiljøer kobles Planet X, eller Nibiru til en kataklysmisk hendelse i begynnelsen av vårt århundre, der planeten kolliderer med jorda eller passerer så nær at den ødelegger vår hjemplanet gjennom bl.a. polskifte og forskyvninger i jordskorpa.

Konspirasjonsteoretikere mener myndighetene vet om Nibiru, men holder dette skjult for befolkningen. Disse teoriene tilbakevises imidlertid av det etablerte vitenskapelige miljøet.

Planet 9

Planeten Volk og Malhotra mener å se spor av, er for liten til å svare til visjonene om Planet X. I fjor hevdet på den annen side forskere ved California Institute of Technology å ha funnet tegn på at det fins en kjempeplanet - Planet 9 - i det ytre solsystem, på størrelse med Neptun, ifølge Science.

Også i denne studien observerte vitenskapsmennene avvik i Kuiperbelte-objekter, i form av helling og strekking av banene. Men resultatene blir nå tilbakevist av nettopp et forskerteam fra Universitetet i Arizona ledet av bl.a. Kat Volk, som peker på skjevheter i måleresultatene, muligens forårsaket av værforhold, teleskopets retning, m.m., ifølge PBS. Et utkast av rapporten kan leses på nett.