Kan ha funnet svaret på hvorfor menn lever kortere

Ligger i Y-kromosomet.

LEVER KORTERE: Svenske forskere kan ha funnet svar på hvorfor menn lever kortere enn kvinner, og det synes å ligge i Y-kromosomet. Foto: Wikimedia Commons
LEVER KORTERE: Svenske forskere kan ha funnet svar på hvorfor menn lever kortere enn kvinner, og det synes å ligge i Y-kromosomet. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er bare menn som er bærere av Y-kromosomet. Inntil nå har Y-kromosomet utelukkende vært forbundet med egenskaper som bestemmer kjønn og menns sædcelleproduksjon, skriver Videnskab.dk.

En ny studie fra Uppsala-universitetet i Sverige peker nå på en sammenheng mellom reduksjon av Y-kromosomer i menns celler og kortere levetid for menn enn for kvinner.

- Menn med færre Y-kromosomer har nesten fire ganger høyere risiko for å bli rammet av kreft enn andre menn. Det var en helt uventet oppdagelse, sier forsker Lars Forberg til avisa Dagens Nyheter.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature Genetics.

- Kortere overlevelse Hittil har ikke forskerne kunnet forklare hvorfor eldre menn i gjennomsnitt dør før eldre kvinner eller hvorfor menn oftere rammes av kreft og oftere dør av kreft.

Uppsala-forskerne, i samarbeid med britiske og amerikanske forskere, peker nå på en sammenheng med mannens Y-kromosom.

Det er ikke bare kreft, men også andre sykdommer som for eksempel diabetes kan forklares med endringer i arvematerialet i kroppens celler.

Forskerne har undersøkt genene i blodprøver fra over 1600 svenske menn i alderen 70-84 år. Hver femte mann manglet Y-kromosom i minst ti prosent av blodcellene.

At eldre menn kan miste Y-kromosomet, kom ikke som en overraskelse på forskerne, men til nå har man trodd at dette er en naturlig og ufarlig prosess som inntreffer ved celledeling hos voksne menn.

- Vi fant ut at overlevelsen var kortere for menn som hadde mistet Y-kromosomet i en stor del av blodcellene. Det gjaldt uansett dødsårsak. Vi så også en sammenheng mellom tap av Y-kromosomer og økt risiko for å dø av kreft, sier Lars Forberg ved Uppsala-universitetet.

Får mer kreft Kvinner har bare X-kromosomer, mens menn har både X- og Y-kromosomer.

X-kromosomet finnes i alle celler i kroppen. Til nå har man trodd at Y-kromosomet inneholder meget begrenset genetisk informasjon.

- Dette stemmer ikke. Vår oppdagelse tyder på at Y-kromosomet bidrar til å hemme veksten i kreftsvulster hos menn. Bortfall av Y-kromosom kan dermed forklare hvorfor menn oftere får kreft enn kvinner, sier professor og prosjektansvarlig Jan Dumanski til Dagens Nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer