(Dagbladet): Det er bare menn som er bærere av Y-kromosomet. Inntil nå har Y-kromosomet utelukkende vært forbundet med egenskaper som bestemmer kjønn og menns sædcelleproduksjon, skriver Videnskab.dk.
En ny studie fra Uppsala-universitetet i Sverige peker nå på en sammenheng mellom reduksjon av Y-kromosomer i menns celler og kortere levetid for menn enn for kvinner.
- Menn med færre Y-kromosomer har nesten fire ganger høyere risiko for å bli rammet av kreft enn andre menn. Det var en helt uventet oppdagelse, sier forsker Lars Forberg til avisa Dagens Nyheter.
Studien er publisert i tidsskriftet Nature Genetics.
- Kortere overlevelse Hittil har ikke forskerne kunnet forklare hvorfor eldre menn i gjennomsnitt dør før eldre kvinner eller hvorfor menn oftere rammes av kreft og oftere dør av kreft.
Uppsala-forskerne, i samarbeid med britiske og amerikanske forskere, peker nå på en sammenheng med mannens Y-kromosom.
Det er ikke bare kreft, men også andre sykdommer som for eksempel diabetes kan forklares med endringer i arvematerialet i kroppens celler.
Forskerne har undersøkt genene i blodprøver fra over 1600 svenske menn i alderen 70-84 år. Hver femte mann manglet Y-kromosom i minst ti prosent av blodcellene.
At eldre menn kan miste Y-kromosomet, kom ikke som en overraskelse på forskerne, men til nå har man trodd at dette er en naturlig og ufarlig prosess som inntreffer ved celledeling hos voksne menn.
- Vi fant ut at overlevelsen var kortere for menn som hadde mistet Y-kromosomet i en stor del av blodcellene. Det gjaldt uansett dødsårsak. Vi så også en sammenheng mellom tap av Y-kromosomer og økt risiko for å dø av kreft, sier Lars Forberg ved Uppsala-universitetet.
Får mer kreft Kvinner har bare X-kromosomer, mens menn har både X- og Y-kromosomer.
X-kromosomet finnes i alle celler i kroppen. Til nå har man trodd at Y-kromosomet inneholder meget begrenset genetisk informasjon.
- Dette stemmer ikke. Vår oppdagelse tyder på at Y-kromosomet bidrar til å hemme veksten i kreftsvulster hos menn. Bortfall av Y-kromosom kan dermed forklare hvorfor menn oftere får kreft enn kvinner, sier professor og prosjektansvarlig Jan Dumanski til Dagens Nyheter.