Kan ha funnet Taimours al-Qaida-kontakt på Facebook

Kobler Stockholm-bomber til al-Qaida-redaktør.

NØKKELSPOR: Denne nå stengte Facebook-profilen kan gi politiet mye viktig informasjon i jakten på Taimour Abdulwahabs terrorkontakter. Faksimile: Facebook
NØKKELSPOR: Denne nå stengte Facebook-profilen kan gi politiet mye viktig informasjon i jakten på Taimour Abdulwahabs terrorkontakter. Faksimile: FacebookVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdulwahab sprengte seg selv i lufta i Stockholm lørdag. Men angrepet karakteriseres som mislykket, da han ikke lykkes i å ta andre med seg i døden.

Abdulwahab hadde et al-Qaida-bilde som profilbilde på nettsamfunnet Facebook, og var med i flere grupper som var tilegnet eller inneholdt åpenbare støtteerklæringer til verdens mest beryktede terrororganisasjon.

Nå jobber politiet med å kartlegge Facebook-nettverket til 28-åringen, og en etterretningsgruppe har pekt ut en sentral al-Qaida-figur: Samir Khan (24). Han karakteriseres som en av terrornettverkets fremste på nettpropaganda.

Khan er redaktør i det glossy og toppmoderne magasinet Inspire - som heller enn klestips og reisereportasjer, slik navnet skulle tilsi, inneholder terrorpropaganda og bombeoppskrifter.

Første utgave kom ut i juni i år. En amerikansk etterretningsorganisasjon har lastet opp bladet her (pdf).

Dødsliste Khan har i bladet kommet med trusler mot karikaturtegneren Lars Vilks, som ble plassert høyt opp på ei liste over personer bladet ønsket døde. Vilks ble nevnt i trusselmeldinga Abdulwahab sendte før han sprengte seg.

Det er det amerikansk-israelske nettstedet Internet Haganah som har gått igjennom Abdulwahabs venneliste, og funnet at han har seks felles venner med Samir Khan.

Koblingen går flere år tilbake i tid, men terrorforsker Magnus Norell sier til Dagens Nyheter at den absolutt har interesse.

- Du kan se at han har beveget seg i slike, virtuelle kretser. Det kan bety at det finnes en interessant kobling, sier Norell, som beskriver Internet Haganah som en troverdig kilde.

STØTTET AL-QAIDA: Stockholm-bomberen var åpen som sin støtte til organisasjonen på Facebook. Foto: Privat
STØTTET AL-QAIDA: Stockholm-bomberen var åpen som sin støtte til organisasjonen på Facebook. Foto: Privat Vis mer

- De er velinformerte. Jeg har aldri kunnet ta dem i feilinformasjon, sier han.

Sterke indisier Khan er født i Riyadh i Saudi-Arabia, men flyttet til New York i 1993. Han ble avslørt av New York Times i 2007, og skal senere ha vært bosatt i ekstremistsentrumet Jemen.

Operativ sjef i Säpo Anders Thornberg bekrefter overfor DN at Facebook-sporet står sentralt i etterforskningen, men sier det er for tidlig å kommentere konkrete personer.

- Selv om jeg hadde visst det, kunne jeg ikke kommentert det av etterforskningsmessige hensyn, sier han.

Magnus Norell anser seg som sikker på at britisk politi kjenner til koblingen til Samir Khan. Det framstår som sannsynlig at Taimour Abdulwahab ble radikalisert da han bodde i Luton i England tidlig på 2000-tallet, der han blant annet ble kastet ut av en moské, ga avkall på alkohol og søkte seg en kone nummer to.

- Det er indisier, men veldig sterke sådanne, mener Norell.

BEKREFTER FACEBOOK-SPOR: Operativ leder i Säpo, Anders Thornberg. Foto: REUTERS/Claudio Bresciani/Scanpix
BEKREFTER FACEBOOK-SPOR: Operativ leder i Säpo, Anders Thornberg. Foto: REUTERS/Claudio Bresciani/Scanpix Vis mer