Kan ha gått i dvale inne i bilvraket

Mannen hevder han overlevde på snø i to måneder i bilvraket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om den 44 år gamle mannen som selv opplyste at han hadde sittet innesperret i bilen siden desember da han ble funnet i Umeå i Sverige torsdag, har skapt overskrifter i europeiske aviser.

Diskusjonen går nå på om mannen virkelig, som han hevder, kan ha overlevd bare på litt snø inne i bilen i to måneder. Politiet opplyser at de så langt ikke har noen grunn til å tvile på det mannen sier.

I legemiljøet blir tilfellet grundig diskutert.

- Fascinerende - Et menneske klarer seg uten mat i noen måneder, men uten vann bare i noen dager, sier overlege Stefan Branth ved Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala til Västerbottens-Kuriren.

Han mener tilfellet er fascinerende.

- Det finnes ingen studier på hvor lenge et menneske kan klare seg, og jeg vet ikke om noen som har klart seg så lenge. Men alt avhenger av omstendighetene, sier legen.

44-åringens bil var dekket av snø da den ble funnet. Snøen kan ha skapt en slags isolasjon som sørget for at det ikke ble helt iskaldt inne i bilen.

Lav kroppstemperatur Ifølge overlege Branth kan mannen ha gått inn i en slags dvale.

- Litt som bjørnen som går i dvale. Menneskene har noen av disse kvalitetene, sier han.

- Han har antakeligvis hatt en kroppstemperatur som har vært på om lag 31 grader, noe kroppen har justert. Den lave temperaturen har gjort at det ikke er blitt brukt så mye energi. Så har kroppen frigjort fra sine egne lagrer, i form av fett, muskler og protein, sier Branth.

Det var to snøskuterkjørere som fant bilen i snøhaugen på den øde skogsbilveien. Da de gravde seg inn og banket på ruta, så de plutselig at noe rørte seg på innsida. Da ambulansepersonell ankom i brannvesenets beltevogn og tok seg inn i bilen, lå mannen pakket inn i en sovepose.

Klarte knapt å snakke Han var utrolig nok ved bevissthet, men så utmattet at han knapt klarte å snakke.

Det er uklart hvordan mannen havnet i området og hvorfor han ikke klarte å ta seg ut. ,Om det var han som kjørte bilen, har han trolig tatt av fra E4 nord for Umeå og inn på skogsbilveien der han ble funnet.

Veien har ikke blitt brøytet hele vinteren, og det var ingen synlige fotspor til eller fra bilen. Da mannen ble funnet var det over en meter snø i området.

- Han sa at han hadde ligget der siden 19. desember og aldri vært ute av bilen. Han var bare skinn og bein og veldig svak, sier Ebbe Nyberg i Umeå-politiet til Expressen.