Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha gitt forsvarerne nytt trumfkort

ARENDAL (Dagbladet): Professor Kari Ormstad ved Rettsmedisinsk institutt kan ha gitt Viggo Kristiansens forsvarere et trumfkort dersom det under dagens dokumentasjon av det såkalte mobilbeviset lykkes å så tvil om det er mulig å ringe fra åstedet i Baneheia via basestasjonen Eg A.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under gårsdagens rettsmøte i Agder lagmannsrett forklarte professor Ormstad at det ble gjort funn under obduksjonen som viser at det kan ha gått så mye som 15 minutter fra de seksuelle overgrepene startet til jentene ble drept. Ormstad beskrev helt spesielle funn som kan gi aktoratet problemer med å plassere mishandlingen, sexovergrepene og drapene rent tidsmessig i forhold til mobilbruken.

- Ja, dette blir et prosedyrepoeng, bekrefter forsvarer Tore H. Pettersen overfor Dagbladet. Utover dette vil han ikke kommentere de nye opplysningene.

Ny rapport i dag

Det er tidspunktene for flere tekstmeldinger på Kristiansens mobiltelefon som skaper usikkerheten. Meldingene ble formidlet via en basestasjon som ifølge Telenor Mobils undersøkelser ikke har dekning før man kommer flere hundre meter fra drapsstedet.

I dag skal spesialfirmaet Teleplan presentere sin rapport om mobildekningen etter at de har undersøkt forholdene som rettsoppnevnte sakkyndige. Dagbladet vet at Teleplans rapport ikke inneholder noen entydig konklusjon.

Tidspunktene

På utskriften fra Kristiansens mobiltelefon framgår følgende nøyaktige tidspunkter:

Klokka 18.55:

Kristiansen mottar tekstmelding fra sin telefonvenninne i Søgne.

Klokka 18.57:

Kristiansen besvarer meldingen med en forhåndslagret tekstmelding.

Klokka 19.24:

Kristiansen mottar en tekstmelding fra et ukjent og uidentifisert nummer.

Klokka 19.37:

Kristiansen sender en melding.

Klokka 20.19:

Kristiansen er kommet hjem og ringer en kamerat fra foreldrenes hjemmetelefon.

Tid nok?

Dersom dekningsområdet til basestasjonen er slik Telenor Mobil hevder, viser tidspunktene at Kristiansen hadde svært liten tid til disposisjon til å begå handlingene han ble dømt for i byretten.

Det er på det rene at jentene ble sett i 3. Stampe cirka klokka 18.50, og at de var i ferd med å avslutte badeturen. Det betyr at de få minutter seinere ble påtruffet og ført til drapsstedet, som ligger noen få hundre meter unna badeplassen.

Dersom det gikk et kvarter fra sexmisbruket startet til jentene ble drept, vil forsvarerne hevde at Kristiansen ikke hadde tid til omhyggelig å gjemme likene, finne kamuflasje og gjemme badetøyet før han beveget seg inn i dekningsområdet til Eg A.

- Uflaks

Dermed er det duket for at forsvarerne også vil kunne hevde at Kristiansen må frifinnes fordi det heller ikke kan bevises at han har vært på åstedet. Påtalemyndigheten har heller ingen tekniske bevis mot Kristiansen.

Overingeniør Bente Mevåg ved Rettsmedisinsk institutt bekreftet i retten i går at det ikke finnes bevis som knytter Kristiansen til voldtektene og drapene i Baneheia. Derimot er det heller ingen bevis som utelukker Kristiansen som gjerningsmann.

- Det var ren uflaks at det ikke er funnet spor etter gjerningsmennene. Jeg kan ikke fatte at det går an å begå slike handlinger uten å sette spor. Derfor må sporene være der, uttalte Mevåg etter sitt vitneprov.

Byttet tøy

Påtalemyndighetens viktigste bevis er forklaringen fra bestekameraten Jan Helge Andersen. For både aktor og hans forsvarer Ben Fegran har det vært viktig å få fram at Andersen ikke har forklart seg usant .

Jan Helge Andersen har ikke gitt noen forklaring på:

Hvorfor byttet jentene tøy i tidsrommet mellom sexmisbruket og drapene?

Hvorfor har han ikke sagt noe om at jentene ble utsatt for til dels grov vold i tillegg til sexovergrepene?

Stusset over drapsmåten

Professor Torleiv Rognum fra Rettsmedisinsk institutt bekjentgjorde i går at det ikke er noe av det Andersen har forklart som ikke kan stemme.

Men rettsmedisinerne har stusset over flere forhold, blant annet hvordan Jan Helge Andersen selv utførte drapet på åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen. Professor Rognum opplyste i retten at man i ettertid både har lett i litteraturen og gjort andre undersøkelser for å undersøke Andersens påstander.

Rettsmedisinerne fant det også påfallende at drapene var blitt utført så likt.

- Ja, vi stusset litt på dette, sa Rognum.

Det samme gjaldt et annet forhold i forbindelse med den ene jentas stikkskade. Rognum svarte slik på spørsmålet om det var noe som tyder på at to gjerningsmenn sto bak ugjerningen:

- Det kan jeg ikke si, utover at det dreide seg om to jenter som kunne løpe fort.

RETTSMEDISINER: Professor Kari Ormstad ledet obduksjonen av småjentene som ble drept i Baneheia. Ormstad gjorde funn som betyr at sexovergrepene kan ha pågått i hele 15 minutter. Det gir aktor Edwin Dahl (t.h.) problemer dersom det kan bevises at Kristiansens mobiltelefon ikke virker på åstedet.
Hele Norges coronakart