Krigen i Ukraina:

Kan ha gitt opp Odesa

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener at utviklingen i Kherson kan tyde på at Russland har gitt opp ambisjonene om å ta den viktige havnebyen Odesa i Ukraina.

KAN HA GITT OPP HÅPET: Russland skal ha begynt å trekke styrkene sine ut av vestlige deler av Kherson. Det kan tyde på at de har gitt opp ambisjonene om å ta Odesa, mener ekspert. Foto: Valery Sharifulin / AFP / NTB
KAN HA GITT OPP HÅPET: Russland skal ha begynt å trekke styrkene sine ut av vestlige deler av Kherson. Det kan tyde på at de har gitt opp ambisjonene om å ta Odesa, mener ekspert. Foto: Valery Sharifulin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russland skal ha begynt å trekke styrkene sine ut av vestlige deler av Kherson fylke. I tillegg har russiske okkupasjonsmyndigheter begynt å flytte seg ut av byen Kherson, samt at byens innbyggere har blitt bedt om å evakuere umiddelbart.

Denne utviklingen tolker pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug som at Ukraina opplever framgang med sin offensiv og at russerne ser ut til å regne med å miste Kherson by. Mens Tom Røseth ved Forsvarets høgskole (FHS) mener at det er meget sannsynlig at Ukraina kan frigjøre Kherson by fram mot vinteren.

Putins ultimate mål

Videre kan dette medføre at Russland mister muligheten til å ta havnebyen Odesa, som har blitt beskrevet som president Vladimir Putins «ultimate mål». Tre dager før Russland iverksatte invasjonen av Ukraina, lovet nemlig Putin at de ville gjøre alt som står i deres makt for å finne det han anser som kriminelle i Odesa og straffe dem.

- Om russerne mister Kherson, gir de samtidig fra seg muligheten til å etablere en akse mot Mykolajiv og dermed også muligheten til å avansere videre mot Odesa via land, sier Dalhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Dermed tyder det på at Russland har gitt opp ambisjonene om å ta Odesa, ellers ville det ikke vært logisk å trekke seg ut av Kherson. Slik tenker i hvert fall jeg at russerne må tenke.

Dalhaug sier at det for ham framstår ulogisk å gi opp Kherson uten å samtidig akseptere konsekvensene av det.

- Til å begynne med hadde Russland sikkert ambisjoner om å ta Odesa. Men om de nå flytter styrkene sine øst for elva Dnipro, vil det være en kraftig nedskalering av Russlands ambisjoner i Ukraina.

HIMARS: Ukrainske styrker skal ha angrepet en russisk kolonne med HIMARS missilsystemer i Luhansk-regionen. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Et klokt defensivt grep

Røseth, som er hovedlærer i etterretning og leder for Ukraina-programmet ved FHS, sier seg enig.

- Dalhaug sier at om Russland mister Kherson, kan de også si farvel til drømmen om å ta Mykolajiv og Odesa. Hva tenker du om det?

- Det er helt riktig. Dersom ukrainerne klarer å dytte russiske styrker over elva, vil de sikre den sørlige kysten mot Odesa, sier Røseth til Dagbladet og fortsetter:

- I tillegg vil ukrainerne sikre seg fra angrep mot det sentrale innlandet. Så en offensiv i Kherson vil også være et veldig klokt defensivt grep for å sikre viktige områder.

MASSIVT ANGREP: Russland har lørdag 22. oktober gjennomført en lang rekke luftangrep mot kritisk infrastruktur over hele Ukraina. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Betydelig nederlag

Dalhaug mener at Russland kan stå overfor et betydelig nederlag.

- Dersom Russerne må gi opp Kherson og trekke seg tilbake over elva Dnipro, vil det være et betydelig nederlag. Det vil være et nederlag av en slik størrelse at selv den mest avanserte russiske propagandaen vil få problemer med å bortforklare det, sier Dalhaug.

Røseth mener at en frigjøring av Kherson by kan være større enn lynoffensiven i Kharkiv.

- En frigjøring av Kherson kan være større enn offensiven i Kharkiv. Dette fordi at Kherson er en region og et administrasjonssentrum hvor russiske styrker har prioritert å holde terreng. Mens russerne nedprioriterte sin tilstedeværelse i Kharkiv for å flytte styrker til nettopp Kherson, sier Røseth.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer