DIREKTE: USAs president Donald Trump holder i natt en pressekonferanse der han vil komme med siste nytt om «shutdown» i landet, og den muren mot grensa til Mexico. VIdeo: CNN Vis mer

Shutdown i USA:

Kan ha gravd seg dypere ned i et hull

Den hardt pressede presidenten, Donald Trump, overbeviste neppe mange til å forandre mening da han talte i natt, mener ekspertene.

NEW YORK (Dagbladet): Donald Trump fortsatte å gi Demokratene skylda for «shutdownen» i USA da han i natt norsk tid talte direkte til USA fra Det ovale kontor. I den stive, åtte minutter lange talen argumenterte han også i harde ordelag for at han ikke vil gjenåpne føderale institusjoner før han får 5,7 milliarder dollar til å bygge den etter hvert så berømte muren på grensa til Mexico.

- Dette var bare veldig merkelig, og presidentens tale gir ingen mening politisk i det hele tatt. Presidenten graver seg ned i et hull. Han kommer ikke til å få milliardene til å bygge en grensemur. Samtidig har han gått så langt i å være kompromissløs at et hvert tegn til kompromiss vil bli tolket som svakhet, sier den erfarne meningsmålingseksperten John Zogby til Dagbladet like etter talen.

- Mengden av bløff og tøying av sannheten var ganske bemerkelsesverdig. Han hevdet at verdien av ulovlig narkotika inn til USA er 500 milliarder dollar årlig, og sier samtidig at 100 prosent av dette vil stoppe med en grensemur. Sannheten er det meste blir smuglet inn gjennom ordinære grenseoverganger. Påstander som dette er lette å tilbakevise, sier professor David Birdsell til Dagbladet.

Tvilsom statistikk

Han er dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College i New York og en profilert ekspert på amerikansk politikk. Birdsell reagerer også på hvordan Trump prøver å appellere til folks følelser med en tvilsom statistikk.

- Han ber folk om å tenke på hva de ville tenkt om en av deres kjære ble drept av en ulovlig innvandrer. Sannheten er at svært få drap blir begått av udokumenterte innvandrere - langt færre enn de som blir begått av personer født i USA, sier Birdsell.

EKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
EKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Zogby mener Trump dessuten ikke viste noen tegn til å rekke ut en hånd til Demokratene. Verken Birdsell eller Zogby tror ikke presidenten klarte å overbevise tilstrekkelig med folk til å forandre mening.

- Ikke en sjanse

- Vanligvis når en president holder en tale som dette, er det for å overbevise et lite fåtall. Men nå er de to sidene helt låst fast i sine posisjoner. Politisk har ikke dette en sjanse, sier Zogby.

- Man kunne ventet at Trump ville legge fram informasjon som ikke allerede er blitt tilbakevist, men han gjentok bare påstander som allerede er ute i debatten. Det kom ikke fram noen ny informasjon, sier Birdsell.

Zogby påpeker også hvordan Demokratene ikke ser ut til å ha noen grunn til å gi etter for Trump.

EKSPERT: Professor David Birdsell. Foto: Privat
EKSPERT: Professor David Birdsell. Foto: Privat Vis mer

- Hver gang det har vært en «shutdown» siden 1994, har Republikanerne fått skylda. Så Demokratene tenker nok at de har tida på sin side. Fredag vil også være den første dagen da lønnsutbetalingene ikke kommer for føderalt ansatte. Det vil skape mye sinne, og det vil ikke bli rettet mot Demokratene fordi de forsøker å gjenåpne føderal sektor, sier han.

- Utrolig karakter

- Finnes det noen vei ut av dette for Trump?

- Han er en utrolig karakter. Hver gang det er blitt antydet at han er ferdig eller vil tape, så kommer han tilbake. Men det er vanskelig å si hvordan han skal vinne dette. Posisjonen han har inntatt er så langt ute på én side, og Demokratene har ingenting å tjene på å etterkomme ønskene hans, forklarer Zogby.

Birdsell ser bare to muligheter for hvordan Trump kan klare å komme ut av hjørnet han har malt seg inn i.

- For det første kan de forandre på hva som er definisjonen av en mur, men at det fortsatt blir mulig for Trump å si at han får bygge en mur. Det andre er hva som kan bli tilbudt Dreamerne (personer som kom som udokumenterte innvandrere til USA som mindreårige og siden har fått arbeidstillatelse under Obama journ.anm.). Men det er vanskelig å se hvordan et kompromiss er mulig her, sier Birdsell.

Dersom Trump ikke får bygd en mur mot Mexico, kan det også få konsekvenser for sjansene for å bli gjenvalgt i 2020, ifølge ekspertene.

- Det er fortsatt for tidlig å spå hvordan dette vil gå, men Trump har gitt etter for Rush Limbaugh, Ann Coulter og folk på ytre høyre. Dersom han nå ikke lykkes med å bygge muren, som han har lovet helt siden han stilte til valg og mister støtten fra denne gruppa, er det vanskelig å se hvor han kan finne støtte, sier Birdsell.

JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer