George Floyd

Kan ha hjulpet drapstiltalt: - Avskyelig

Den demokratiske kongressrepresentanten, Maxine Waters (82) fra California anklages for å ha opptrådt på en måte som kan velte hele saken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin, som er tiltalt for å ha drept George Floyd i Minneapolis.

KRITISERES: Den demokratiske kongressrepresentanten Maxine Waters delotk lørdag i demonstrasjoner i Brooklyn Center i Minnesota. Der kom hun med uttalelser som har skapt sterke reaksjoner. Foto: REUTERS/Octavio Jones
KRITISERES: Den demokratiske kongressrepresentanten Maxine Waters delotk lørdag i demonstrasjoner i Brooklyn Center i Minnesota. Der kom hun med uttalelser som har skapt sterke reaksjoner. Foto: REUTERS/Octavio Jones Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Minneapolis og USA er i helspenn og sikkerhetsoppbudet er voldsomt når juryen i drapsaken mot Chauvin nå sitter og diskuterer om han skal finnes skyldig i drap.

Guvernøren har erklært unntakstilstand, og nasjonalgarden er kalt inn for å hjelpe til med sikkerheten.

Videoer av hendelsen i mai fjor viste hvordan Chauvin (45) sitter i nesten ti minutter med kneet mot halsen på Floyd, som ligger på bakken i håndjern. Hendelsen utløste enorme demonstrasjoner over hele USA og også i andre land, som Norge, mot rasisme og politivold.

Mandag var det sluttprosedyrer i rettssaken som har pågått siden mars. Deretter ga dommer, Peter Cahill, sine avsluttende instruksjoner før juryen trakk seg tilbake.

Det var under denne seansen at Cahill gjorde det klart at kongressrepresentanten Maxine Waters (82) kan ha hjulpet Chauvins ankesak ved å komme med svært aggressive uttalelser, som kan ha påvirket juryen og dermed kan hjelpe Chauvin med en mulig ankesak.

KJÆRESTE: Courteney Ross  var avdøde George Floyds kjæreste. Torsdag vitnet hun i rettssaken mot Derek Chauvin. Hun var tydelig preget, og brast i gråt da aktoratet vise fram et bilde av hennes avdøde kjæreste. Video: AP / NTB Vis mer

- Ønsker skyldig-dom

Lørdag deltok hun i demonstrasjonene som har pågått i Brooklyn Center nær Minneapolis etter at 20-åringen Daunte Wright ble skutt og drept av en politibetjent under en trafikkontroll 11. april.

Der ba hun demonstrantene om å fortsette å kjempe i gatene for å kreve rettferdighet. Hun kommenterte også rettssaken mot Chauvin.

- Vi ønsker en skyldig-dom, og vi ser om alt snakket etter at det skjedde og de så det som skjedde med George Floyd, har forandret noe. Dersom ikke noe skjer, vet vi at vi ikke bare må bli i gatene, men vi må slåss for rettferdighet, sa Waters, ifølge CNN.

De siste nettene har det vært flere sammenstøt mellom politi og demonstranter. Waters mener demonstrantene bør bli værende i gatene selv om det er portforbud.

- Vi må forbli i gatene. Og vi må bli mer aktive. Vi må bli mer konfronterende. Vi må forsikre oss om at de forstår at vi mener alvor, sa Waters.

Uttalelsene kommer mens nervene er i helspenn og sikkerheten er trappet dramatisk opp i området.

Kommentarene fra den tidvis kontroversielle demokraten fra Los Angeles ble raskt fordømt av republikanske politikere søndag, som hevder at Waters oppfordret til vold.

BEKYMRET: 911-operatøren Jena Scurry er blant vitnene i rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin. Han står tiltalt for å ha drept George Floyd under en pågripelse i fjor. Scurry hadde tilgang på direktesendte overvåkningsbilder av pågripelsen, og reagerte på det hun så. Video: AP / NTB. Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Noe å anke

I retten mandag tok også dommer Cahill et oppgjør med Waters' kommentarer.

- Hun kan ha gitt deg noe å anke og resultatet kan velte hele rettssaken. Jeg skulle ønske folkevalgte sluttet å snakke om denne saken, særlig på en måte som er respektløs overfor rettsprinsipper og overfor rettsvesenet og vår funksjon, sier Cahill.

Uttalelsene fra dommeren kom etter at Chauvins forsvarer, Eric J. Nelson, argumenterte for at Waters hadde blandet seg inn i rettsprosessen på en måte som gjorde at hele rettssaken mot klienten måtte forkastes. Dette avviste imidlertid Cahill.

- Jeg synes at dersom folkevalgte vil komme med sine meninger, så bør de gjøre det på en respektfull måte, og en måte som samsvarer med den eden de har sverget til grunnloven om å respektere de likeverdige statsmaktene. Når de svikter i dette, er det avskyelig, men jeg tror ikke dette har ført til at juryen forhåndsdømmer, sier Cahill.

Mandag ble samtidig Waters tatt i forsvar av den demokratiske speakeren, Nancy Pelosi. Hun mener uttalelsene fra Waters overhodet ikke handler om en oppfordring til vold.

- Maxine snakket om konfrontasjon som under borgerrettighetsbevegelsen. Nei, jeg synes ikke hun burde beklage, sier Pelosi på en pressekonferanse.

- Ikke-voldelig

I et intervju med The Grio mandag sier Waters at hun er «ikke-voldelig» og avviser kritikken fra republikansk hold.

- Jeg snakket om å konfrontere rettssystemet, konfrontere hvordan politiarbeid utføres, jeg snakket om å si ifra. Jeg snakket om lovverk. Jeg snakket om folkevalgte som må gjøre det som trengs for å kontrollere budsjettene og vedta lover, sier Waters.

Det er reist tre ulike tiltaler mot Chauvin. Den mest alvorlige er forsettlig drap og den mildeste uaktsomt drap. De har en strafferamme på henholdsvis 40, 25 og 10 års fengsel.

Det viktigste stridspunktet under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av presset mot halsen, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer, som førte til at 46-åringen døde.

For at Chauvin i det hele tatt skal bli kjent skyldig, må juryen komme fram til at den daværende politimannens handlinger var en vesentlig årsak til at Floyd døde, og at maktbruken var overdreven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer