Kan ha hørt morderens navn

Politiets hovedteori er at Dereka Maria Mikula (16) kjente den kaldblodige drapsmannen. Naboen Jens Arvid Aasen kan ha hørt morderens navn utenfor huset i Son.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Politiet tror 16-åringen ble drept av en eller to unge gutter - eller to yngre menn som hun kjente. Etterforskerne kartlegger lokalmiljøet og bruker mye tid på å kryssjekke forklaringene til en rekke personer i ungdomsmiljøet i Son.

Hørte fortvilet stemme

Nabo Jens Arvid Aasen var i går i avhør hos politiet. Han bekrefter at han hørte og så en ung mann utenfor åstedet i Storgata 10 ved 02.30-tida natt til lørdag. Dereka Maria Mikula kan ha blitt drept rundt dette tidspunktet.

- Han sto ved gjerdet og ropte ut et guttenavn. Han var mellom 18 og 20 år, kanskje yngre. Han ropte navnet opp mot huset der drapet skjedde. Jeg har oppgitt navnet til politiet, sier Aasen.

Den tidligere yrkesoffiseren mener at ungdommen hørtes fortvilet ut.

- Det var noe med stemmen hans jeg reagerte på. Han ropte to ganger før jeg rakk bort til vinduet. Seinere fulgte jeg ham med blikket mens han gikk oppover veien. Han stoppet flere ganger og ropte mot huset, sier Aasen.

Politiet understreker at ingen er mistenkt for drapet.

Kjenner identiteten

Politiet bekrefter at de kjenner identiteten til denne personen. De vil ikke svare på om de vet hvem som eventuelt kan ha oppholdt seg i huset der 16-åringen bodde. Uansett er mannen Aasen observerte, et sentralt vitne i drapsgåten i Son.

- Det er til nå ingen observasjoner i saken der vi ikke har klart å identifisere personen. Vi har ingen kunnskaper om mystiske menn i området, sier Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen.

Aasens observasjoner sjekkes opp mot opplysningene om at 16-åringen skal ha kranglet med to unge gutter timer før drapet. På skolebussen fredag ettermiddag fortalte Dereka venninner at to unge gutter ville forsøke å komme hjem til henne, men at hun hadde nektet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten slår fast at Dereka Maria Mikula ble drept av vold mot hodet. Hun skal være drept med et slagvåpen, men politiet er ikke sikre på hvilket våpen som ble brukt.

Funnet avtrykk

Kriminalteknikerne har sikret seg en rekke tekniske spor på åstedet. Det skal blant annet være funnet finger- og fotavtrykk. Avtrykkene kan stamme fra ukjente.

Vinduet på badet er knust. Politiet jobber etter teorien om at drapsmannen kom seg inn i huset ved å knuse vinduet. Vinduet er ikke stort nok til at en voksen mann kan krabbe inn.

- Vi vil ikke kommentere hva vi har funnet innenfor døra i boligen, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt.

Selv om etterforskerne jobber mot lokalmiljøet, jobber de også bredt med tanke på andre muligheter. De aller fleste drap blir begått av personer som kjenner offeret.

Vestby kommunes kriseteam var samlet i går for å forberede seg på at en ny tragedie kan ramme det vesle lokalsamfunnet. Mye tyder nemlig på at gjerningsmannen kjente offeret.

1. januar fikk kommunen et kriseteam. 15. mars var tragedien et faktum.

- Når gjerningsmannen blir tatt, er det viktig å være forberedt på å møte reaksjonene. Det er viktig at vi hjelper og støtter familien til gjerningsmannen - like mye som offerets pårørende, sier Bernt Hovind, leder for barnevernsseksjonen i Vestby kommune.

Over 50 tips

Etterforskerne vil ikke kommentere om de etterforsker et seksualdrap. De vet heller ikke om det er stjålet noe fra huset i Storgata 10 i Son.

Politiadvokat Knut Inge Stavang sier de ikke vil spekulere i motiv for drapet.

- Vi har ikke grunnlag for å si noe om et motiv nå. Vi er i en innsamlingsfase og skal etter hvert bearbeide alle opplysningene som kommer inn. Vi har en omfattende etterforskning foran oss, sier Stavang.

I går kveld var det gjort vel 50 avhør. Politiet hadde mottatt over 50 tips - uten å få et gjennombrudd i saken.

SPORJAKT: Kriminalteknikerne fortsetter det møysommelige arbeidet på åstedet - på jakt etter spor som kan avsløre den kaldblodige drapsmannen.
HØRTE UNG MANN: Nabo Jens Arvid Aasen observerte natt til lørdag en ung mann rope et guttenavn utenfor huset der Dereka Maria Mikula (16) ble funnet drept.