Kan ha hvitvasket millioner

Millionæren Per Erik Fossum kan ha vært med på å hvitvaske millioner av spritkroner. I dag blir 75-åringen siktet for to giftdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi vil selvsagt granske privatøkonomien til Fossum. Vi lurer på hvor pengene hans kommer fra. Jeg regner med at vi får bistand fra økonomiavsnittet til denne saken, sier politiadvokat Mette Haldorsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Fossum vil i dag bli siktet etter den såkalte giftdrapsparagrafen på bakgrunn av dødsfallet til en 31 år gammel Oslo-kvinne i helga. Dermed må vestkantmillionæren svare for to alvorlige siktelser. I løpet av kort tid kan han bli siktet for ytterligere et giftdrap.

75-åringen nekter straffskyld for å ha solgt metanolholdig sprit.

Lidenskapelig gambler

Per Erik Fossum har ifølge skattelistene en formue på over to millioner kroner, men en inntekt på bare 137 000 kroner i 2002.

75-åringen har i alle år vært en lidenskapelig gambler. Han hadde inntil mandag et VIP-bord på Bjerkebanen i Oslo. Navnet hans står inngravert på en messingplate. Det var her mye av forretningsvirksomheten til Fossum foregikk, ifølge Dagbladets kilder.

En eks-spritkunde av 75-åringen sier millionæren aldri fortalte noe til noen.

-  Du kunne stole på Per. Han holdt kjeft om både kunder og leverandør, sier ekskunden.

Fillerister økonomien

75-åringen får nå sin økonomi filleristet av politiet. Han hevder selv å ha levd nøkternt. Ifølge venner dro han gjerne en årlig tur til København i forbindelse med fødselsdag sammen med nære venner, som han angivelig hadde få av. På forsommeren gikk turen til Stockholm og Elitloppet.

Andre kilder trekker Fossum inn også i hvitvasking. På Bjerkebanen i Oslo og andre travbaner landet rundt ble det utstedt kvitteringer på vinnerbeløp av litt størrelse for likningsbruk, og slike kvitteringer skiftet eier - mot et mer eller mindre gjengs «gebyr» på fem prosent.

En vinnerkvittering på 10 000 kroner ga den heldige 500 kroner ekstra ved videresalg, mens kjøperen hadde papir på at 10 000 svarte kroner nå var hvite.

Banksjef

Få steder skal det ha blitt vasket hvitere enn i restauranten på Bjerkebanen.

-  Fossum satt der som en banksjef. Det var en regelrett innvekslingssentral, der han blindt kjøpte kvitteringer for fem prosent av vinnerbeløpet. Selv folk som ikke kjente navnet hans, kom til ham for å selge vinnerkvitteringer, sier en kilde til Dagbladet.

Ingen av dem som kjenner ham fra travbanen, venter at han vil fortelle politiet mer enn han må.

-  Han er den beste i Norge til å holde kjeft, sier en kjenning.

MILLIONÆR: Per Erik Fossum er siktet for giftdrap, men kan også ha hvitvasket millioner av kroner.
STAMBORD: Per Erik Fossum (innfeldt) hadde inntil mandag et VIP-bord på Bjerkebanen i Oslo, bord 301, med navnet hans inngravert på en messingplate.