Kan ha knekket den største nøtta innen fysikken

Norsk professor i fysikk drømmer om at vi kan reise i lysets hastighet.

LOOP: Professor Jerzy Lewandowski står ved Picassos «Kjøkkenet», som henger i Museum of Modern Art åp Manhattan.Linjene i maleriet likner utviklingen av kvantestadier i gravitasjonsfelt i teorien «Loop quantum gravity», som er utgangspunktet for den nye forskningen hans. Foto: El?bieta Perli?ska-Lewandowska
LOOP: Professor Jerzy Lewandowski står ved Picassos «Kjøkkenet», som henger i Museum of Modern Art åp Manhattan.Linjene i maleriet likner utviklingen av kvantestadier i gravitasjonsfelt i teorien «Loop quantum gravity», som er utgangspunktet for den nye forskningen hans. Foto: El?bieta Perli?ska-Lewandowska Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Moderne fysikk hviler på et stort dilemma. Kvantemekanikken og Einsteins relativitetsteori forklarer verden glimrende på hver sin måte, og har begge holdt vann i et utall forsøk.

Men: De to teoriene ekskluderer hverandre. Med vår nåværende forståelse av fysikken kan ikke kvantemekanikken og relativitetsteorien være gyldig samtidig. Denne utfordringen har fysikken levet med i snart 100 år.

Dette er som regel uproblematisk, siden Einsteins relativitetsteori tar hånd om det som er stort og gir universet orden, mens kvantemekanikken beveger seg på atomnivå der «kaoset» råder.

Presenterer ny teori Det å forene de to teoriene er likevel en av de store oppgavene i fysikken, og nå kan forskere ved Universitetet i Warszawa ha tatt et kvantesprang nærmere løsningen.

Forskerne mener å ha forent kvantemekanikken med Einstein og laget en modell for kvantegravitasjon. I modellen klarer de å forklare hvordan klassisk tid-rom oppstår fra kvanteverdenen, samtidig som de beskriver hele relativitetsteorien - i tillegg er modellen matematisk konsistent.

På denne måten klarer forskerne å forklare hvordan tid oppstår - eller «fødes», som er overskriften på pressemeldingen fra fakultetet. Tiden oppstår i relasjonen mellom gravitasjons- og skalarfelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer