Kan ha krevd 24 000 liv

MANAGUA (NTB-AFP-Reuters): Tallet på døde etter orkanen i Mellom-Amerika er nå kommet opp i over 9000. Nærmere 15 000 er savnet, og over to millioner fattige har mistet sine hjem og eiendeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om vinden har avtatt, øker dramaet fortsatt time for time. Regnet fortsetter å strømme ned og truer med å utløse nye jordskred i hele regionen.

Forsøkene på å holde liv i hundretusener av mennesker, som er isolert av vannmassene, uten mat og medisiner, kommer nå foran forsøkene på å finne flere omkomne.

- Vi ser ikke lenger etter lik. De døde er døde, sa Røde Kors-representanten Leonora Rivera i Nicaragua tirsdag.

Myndighetene i Mexico vil opprette en luftbro for å frakte nødhjelp inn til katastrofeområdene lenger sør.

Gribbene sirkler
De offisielle dødstallene etter naturkreftenes voldsomme herjing i Mellom-Amerika den siste uka er nå kommet opp i over 9000.

7000 er meldt omkommet i Honduras, 1700 i Nicaragua, 225 i El Salvador, 157 i Guatemala og et fåtall i Costa Rica, Panama og Mexico.

Øyenvitner forteller om skyer av gribber som sirkler over katastrofeområdene, der døde stikker opp av gjørmehavet og flyter i vannmassene.

60 prosent av alle byer og landsbyer i Honduras er uten rent drikkevann, og over 100 broer og 70 prosent av avlingene var vasket vekk av flomvannet.

Landmine-fare
Ødelagte veier og broer hindret redningsmannskaper i å ta seg fram med hjelpeforsyninger, og i det nordlige Nicaragua er over 170 landsbyer helt avskåret fra omverdenen.

Også i hovedstaden Managua måtte tusenvis av fattige evakueres fra sine hjem, etter at Managua-innsjøen gikk over sine bredder som følge av det kraftige regnet.

Flomvann og leirskred har også vasket fram mange av de 70 000 landminene fra krigens dager, og disse utgjør nå en stor fare både for lokalbefolkningen og hjelpearbeidere.

- Folk pleide å vite hvor minene lå gjemt, nå er situasjonen en annen, advarte en talsmann for hæren i landet tirsdag kveld.

Tidligere på dagen ble Nicaraguas president Arnoldo Aleman angrepet av steinkastende demonstranter i byen Leon, og anklaget for ikke å ha gjort nok for å advare befolkningen mot orkanen «Mitch».

Vulkan-utbrudd
Som om ikke katastrofen var stor nok fra før, i Nicaragua spydde vulkanen Cerro Negro i natt ut store mengder lava, giftig gass og aske, bare 30 kilometer fra stedet der et jordskred kostet opptil 2.000 mennesker livet før helga.

En 300 meter lang elv av lava fløt nedover vulkansiden, men ingen er så langt meldt omkommet etter utbruddet.

Dagbladets team er i katastrofeområdet: Møt dem på nettet