Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland-etterforskningen:

Kan ha krysset Trumps «røde linje»

Spesialetterforsker Robert Mueller har stevnet Donald Trumps forretningsimperium.

STEVNET: Donald Trumps forretningsorganisasjon er stevnet av spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
STEVNET: Donald Trumps forretningsorganisasjon er stevnet av spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Spesialetterforsker Robert Mueller ser ut til å etterforske stadig breiere i den såkalte Russland-etterforskningen. Oppgaven hans er blant annet å finne ut om Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget, og om Trump-leiren samarbeidet med russerne i en sammensvergelse for å danke ut Demokratenes kandidat, Hillary Clinton.

- Dersom Mueller begynte å kikke på finansene dine og familien din sine finanser, urelatert til Russland, ville det være en rød linje? spurte New York Times den amerikanske presidenten i juli i fjor.

- Jeg vil si ja, svarte Trump.

Men han ville ikke svare på hva han ville gjøre dersom Mueller krysset denne grensa.

Nå melder New York Times at Mueller har har stevnet Trump Organization - selskapet som nå styres av Donald Trumps to sønner, Don jr. og Eric.

Nærmere presidenten

Målet med stevningen er trolig å få overlevert dokumenter om Trumps forretningsbånd til Russland. Det er imidlertid ikke kjent hvor stor del av stevningen som omfatter andre deler av Trumps forretningsvirksomhet enn Russland, og om den dermed krysser presidentens «røde linje».

På Twitter har Trump tidligere sagt at han «ikke har noe å gjøre med Russland - ingen avtaler, ingen lån, ingenting».

Dette er uansett det første offentlig kjente tilfellet hvor Mueller krever dokumenter som er direkte knyttet til president Trumps forretninger. Dermed beveger etterforskningen seg stadig nærmere presidenten selv.

Én måned før Trump beskrev sin «røde linje» i Russland-etterforskningen i fjor, skal advokat for Det hvite hus, Don McGahn, ha truet med å si opp jobben etter at Trump spurte ham om å sparke Mueller. Presidenten mente, ifølge The Guardian, at Mueller hadde en rekke interessekonflikter som diskvalifiserte ham fra å lede etterforskningen.

Etterforskningen til Mueller ble opprinnelig startet fordi Trump i mai i fjor sparket daværende FBI-sjef James Comey.

Stevningen mot Trump Organization kommer samtidig som Mueller ser ut til å utvide etterforskningen til undersøkelser av hvordan utenlandske penger kan ha spilt en rolle i finaniseringen av Trumps politiske aktiviteter.

- Samarbeider

Tidligere har Mueller siktet 13 russere og tre russiske selskaper for innblanding i det amerikanske presidentvalget. Fire av Trumps tidligere nære medarbeidere er også siktet i saken.

- Siden juli 2017 har vi fortalt offentligheten at Trump Organization samarbeider fullstendig med alle etterforskningene, inkludert den til spesialetterforskeren, og vi responderer til deres forespørsler. Dette er gamle nyheter og vår assistanse og samarbeid med ulike etterforskninger forblir den samme, sier advokaten Alan S. Futerfas, som representerer Trump Organization, ifølge New York Times.

Også Trumps pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, sa torsdag at presidenten samarbeider med spesialetterforsker Mueller.

Siden han ble tatt i ed som president har Trump lovet å holde seg unna sitt eget forretningsimperium.

I stedet har han overlatt den daglige driften til sine to sønner. Blant investeringene til Trump Organization er golfklubber, hoteller, lisenser til bruk av Trump-navnet på eiendommer og andre produkter.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!