SPORLØST FORSVUNNET: Malaysia Airlines flight MH370 har vært savnet siden mars 2014. Nå tror ekspertene at de kan ha lett på feil sted i to år og etterforskningen står i fare for å avsluttes.  Foto: EPA/FAZRY ISMAIL
SPORLØST FORSVUNNET: Malaysia Airlines flight MH370 har vært savnet siden mars 2014. Nå tror ekspertene at de kan ha lett på feil sted i to år og etterforskningen står i fare for å avsluttes.  Foto: EPA/FAZRY ISMAILVis mer

Kan ha lett etter MH370-flyet på feil sted i over to år

- Vi tror det kan styrtet gradvis, sier etterforskere.   

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 8. mars 2014 forsvant Malaysia Airlines MH370 sporløst i det indiske hav.

Søket etter flyet, med 239 passasjerer om bord, har vært et av de mest resultatløse flysøkene noensinne. Nå sier eksperter at de kan ha lett på feil sted i over to år, skiver The Guardian.

Det er det nederlandske selskapet Fugro som leder undervannssøket etter MH370, og som idag rapporterte at de tror de har lett på feil sted.

Mistet høyde gradvis

Søket etter Boeing-777 flyet, som var på vei til Beijing fra Kuala Lumpur, skal angivelig ha forsvunnet i et område på størrelse med Hellas.

Ingeniørenes teori er at flyet har mistet høyden gradvis, i stede for å styrtet rett ned som tidligere antatt. Derfor har man også lett på helt feil plass.

SØKER: Offiser Rayan Gharazeddine om bord i Royal Australian Air Force under et søk i mars 2014. Foto: AP Photo/Rob Griffith.
SØKER: Offiser Rayan Gharazeddine om bord i Royal Australian Air Force under et søk i mars 2014. Foto: AP Photo/Rob Griffith. Vis mer

Store ressurser har blitt satt inn i søket etter vraket, og hele verden har spekulert over hvor flyet kan være. Letingen har imidlertid vært resultatløst.

Søket skulle etter planen avsluttes om tre måneder, men kan bli avsluttet allerede på fredag. Det er ikke gjort store funn, men enkelt flydeler er meldt skylt i land på østkysten av Afrika.

- Pilotene kan ha styrt flyet sakte ned

- Prosjektleder for søket, Paul Kennedy, sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke utelukker muligheten om at flyet har hatt en noe kontrollert flystyrt.

- Om flyet hadde bevisste piloter kan det ha glidd svært langt. Mye lengre enn i det området vi har søkt i. Jeg tror dette er den eneste logiske konklusjonen.

Helt siden flyet forsvant har det vært mange teorier på hva som kan ha skjedd med flyet og mange har diskutert om flyet ble kapret eller om pilotene satt med kontrollen.

Teorien om at flyet kan ha styrtet sakte ned, blir ikke støttet av de andre etterforskningsgruppene.

FILM: Produksjonsselskapet Rupesh Paul promoterte filmen «The Vabishing Act» under filmfestivalen i Cannes. Filmen handler om det savnede Malaysia Airlines-flyet MH370. Video: RPPL Vis mer

Trosser ønsket til de pårørende

Fredag skal Kina, Australia og Malaysia diskutere om flysøket skal fortsette.

De tre myndighetene har tidligere sagt at de kommer til å avslutte etterforskningen, på tross av pårørendes ønsker, om det ikke kommer nye funn på bordet.