Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha løst en av jordas største gåter

Forskere har funnet verdens eldste krater, og mener med det at de har funnet svaret man har lett etter.

SVAR FRA FORTIDEN: Det gamle landskapet i Yarrabubba har spor etter verdens eldste kjente asteroide-sammenstøt. Nå har forskere gjort nye oppsiktsvekkende funn i krateret. Shutterstock
SVAR FRA FORTIDEN: Det gamle landskapet i Yarrabubba har spor etter verdens eldste kjente asteroide-sammenstøt. Nå har forskere gjort nye oppsiktsvekkende funn i krateret. Shutterstock Vis mer

Forskere mener at de kan ha funnet svaret på jordas globale oppvarming i verdens eldste asteroidekrater.

Krateret ligger i Yarrabubba, sørøst for byen Meekatharra i Vest-Australia.

I den nye studien som ble publisert onsdag, mener forskerne ifølge The Conversation, å ha svaret på når den eldgamle istida opphørte og når oppvarmingen av jorda startet.

Halve jordas alder

Krateret er 70 kilometer bredt og vekket interesse allerede i 2003. Funnene av mineraler som ble gjort den gangen viste unike tegn på påvirkning. Men da var ikke alderen på krateret kjent.

Forskerne har ved å teste mineraler som er funnet i bergarter på stedet, kommet fram til at asteroiden traff Yarrabubba for rundt 2,2 milliarder år siden - noe som gjør krateret halvparten så gammelt som jorda.

De nye presise funnene gjør Yarrabubba til det eldste krateret på jord, og om lag 200 millioner år eldre enn det nest eldste, som ligger i Vredefort i Sør-Afrika.

På grunn av milliarder av år med erosjon, er krateret ikke synlig for øyet.

LIVSFARLIG: Elva Shanay-Timpishka i Peru blir kalt «Den kokende elva» - og det er ikke uten grunn. Video: Great Big Story Vis mer

Utløsende faktor?

Selv om kraterets alder nå er anslått, mener forskerne likevel ikke at det er alderen på krateret i seg selv som er mest spennende.

For å kunne tidfeste Yarrabubba-hendelsen i en geologisk sammenheng, har de studert mineraler i bergartene. Etter å ha studert disse, lurer de nå på om de kan si at Yarrabubba-påvirkningen var en utløsende faktor for globale klimaendringer, skriver BBC.

Forskerne sier de har geologiske bevis på at jorda hadde is før hendelsen - men at isen forsvant etter sammenstøtet og var borte fra jorda i hundrevis av millioner av år, skriver The Conversation.

Jorda har i løpet av de siste 4,5 milliarder åra vært igjennom gjentatte isperioder. Vi vet om disse periodene på grunn av funn av størknet stein og gjørme som er blitt til når isbreer har bredt seg utover jordas overflate som bulldosere.

Bergarter i Sør-Afrika viser at breer eksisterte på jorda på dette tidspunktet, men det er ikke klart om ismengden var lik den er i dag, eller om den dekket verden.