Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha misbrukt over 300 barn

Skandalen rundt avdøde Jimmy Savile øker i omfang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet personer som sier de har blitt misbrukt av den nå avdøde Jimmy Savile har økt til rundt 300, det skriver New York Times. Flere av ofrene sier at Savile ikke har jobbet alene.

- Bare den siste uken har ytterligere hundre personer meldt fra om at de er blitt misbrukt, sa etterforskningsleder Peter Spindler i Scotland Yard torsdag.

Spindler omtaler Savile som en av de mest aktive overgriperne i moderne britisk historie.

Operasjon Yewrtree - Dette er en omfattende kriminaletterforskning. Det er et veiskille for etterforskning av barnemisbruk og Yewtree vil bli et landemerke, sa Spindler videre.

Yewtree er navnet Scotland Yard har gitt etterforskningen av Savile.

Etterforskerne har så langt intervjuet vel 130 potensielle ofre, hvorav 114 beskylder Savile for kriminelle handlinger, som strekker seg fra uanstendig berøring til voldtekt. Av de 300 potensielle ofrene som har meldt seg, er kun to menn.

Misbrukte niesens datter Caroline Robinson som er datter av Saviles niese har beskyldt Savile for å misbrukt henne to ganger, en gang da hun var bare 12 år gammel, og igjen da hun var 15.

Hun har fortalt sin historie om misbruket til grandonkelen til Daily mail.

- Når jeg var yngre fikk jeg flashbacks. Det kom tilbake til meg i drømmer, og jeg gjennomlevde det hele igjen og igjen. (...) Ennå får sigarlukt meg til å grøsse, forteller hun til avisen.

Savile er ikke sjelden avbildet med en sigar.

Den kjente tv-personligheten skal også ha misbrukt jenter i BBCs garderober. BBC-profiler har den senere tiden fortalt om hvordan de ble beordret til å legge lokk på saken, etter å ha snakket med flere ofre.

Redaktøren i programmet Newsnight, Peter Rippon, er suspendert som følge av skandalen som rammer BBC. Det var Newsnight som satt på historien om Savile, men Rippon skal ha gitt ordre om at saken ikke skulle publiseres.

Ble etterforsket mens han var i live Mens Savile fortsatt var i live skal politiet ha mottatt syv anklager om misbruk. En av disse ble etterforsket av Scotland Yard, men bevisene i saken skal ikke ha vært gode nok til å kunne føre til en domfellelse.

Overgrepet skal ha skjedd i BBC sine lokaler på 80-tallet.

Spindler og hans etterforskere leter nå etter mappen på saken, som foreløpig ikke er funnet.

Ikke pedofiliring Scotland Yard opererer utfra en teori om at Savile ikke har jobbet alene. De etterforsker overgrep utført av Savile alene, av Savile sammen med andre, og av andre enn Savile.

- Vi jobber med en arrest-strategi, sa Spindler torsdag.

Spindler fortalte videre at det ikke etterforskes som en pedofiliring, men snarer som en løs sammensetning av opportunistiske enkeltpersoner.

Likevel fremkommer det at det jobbes med å sjekke personer som mistenkes for å ha hjulpet Savile på ulike måter, og som må ha visst om hva som foregikk. Blant annet skal tre doktorer på sykehus der Savile var tilknyttet være under etterforskning for seksuelle overgrep, det melder The Guardian, uten å oppgi kilder til påstanden.

Kan ha misbrukt så mange? Gruppen med personer som sier de har blitt misbrukt av Savile har vokst fra ti til 300 i løpet av kort tid. Misbruket skal ha foregått over en periode på vel 40 år.

- Vi kan ikke annet enn å tro dem. De forteller det samme uavhengig av hverandre, sier etterforskningsleder Spindler.

Skandale: Jimmy Savile-skandalen vokser i omfang. Han skal ha misbrukt så mange som 300 barn. Foto: PAUL HACKETT/REUTERS
Skandale: Jimmy Savile-skandalen vokser i omfang. Han skal ha misbrukt så mange som 300 barn. Foto: PAUL HACKETT/REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media