Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha mistet bilder av gjerningspersonene

De håpet på en rask oppklaring. 364 dager seinere er fremdeles svaret på politiets viktigste spørsmål «vi vet ikke». Underveis kan bilder av gjerningspersonene ha gått tapt.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

SKI/OSLO (Dagbladet): Flere hundre personer har status som forsvunnet og savnet i Norge. Spør du folk om hvem de tenker på når du sier ordet forsvinningssak, svarer likevel de fleste trolig Anne-Elisabeth Hagen.

Ingen savnet-sak har her til lands fått så mye oppmerksomhet, som den hvor kona til milliardær Tom Hagen er borte. Likevel har ingen et svar på det mest sentrale spørsmålet. For hva har skjedd med Anne-Elisabeth?

Svaret kan ha gått tapt på grunn av politiets valg innledningsvis, men også på grunn av etterforskningsskritt som kom for seint. Bilder av gjerningspersonene kan ha forsvunnet før politiet fikk tak i dem.

Satt på svar i månedsvis

Da politiinspektør Tommy Brøske inntok podiet på en pressekonferanse 28. august i år, var det med håp om at nye tips skulle lede dem i riktig retning. I den ene hånda holdt han en sko av merket Sprox, kjøpt på Sparkjøp. Skoavtrykk av en lik sko var funnet i boligen til ekteparet Hagen etter at 69-åringen forsvant fra sitt hjem.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Men det som for pressen og publikum framsto som ny informasjon og et gjennombrudd, hadde lenge vært kjent for politiet. Da pressekonferansen ble holdt, var det allerede gått tre måneder siden politiet selv fikk informasjonen om at skoene stammet fra Sparkjøp. Det samme scenarioet utspant seg for flere av funnene på åstedet.

- Svar på hvor de forskjellige gjenstandene er kjøpt, har vært en kontinuerlig prosess. Skoene fikk vi svar på i mai/juni. Strips fikk vi svar på i løpet av våren. Brevpapiret og konvolutten fikk vi svar på i løpet av sommeren, forteller Brøske til Dagbladet.

Bildene som forduftet

For offentligheten skulle det imidlertid gå lang tid før detaljene kom ut. Informasjonen om strips, papir og konvolutt kom først i midten av oktober. Det mest kritiske for etterforskningens del, var likevel ventetida fra sporene var sikret til svarene kom.

Underveis kan bilder av gjerningspersonene ha gått tapt for politiet, og med det en rask oppklaring av saken.

- Vi ble kjent med tidspunktene for kjøp så seint at overvåkningsbilder fra kjøpestedene var borte innen den tid, slår Brøske fast.

Overvåkningsbilder som imidlertid raskt ble kjent for publikum, var de av to menn som figurerte utenfor milliardær Tom Hagens arbeidsplass i morgentimene samme dag som Anne-Elisabeth forsvant.

Mennene som forsvant

10. januar gikk politiet ut med klipp fra videoovervåkningen ved Futurum-bygget, hvor Hagen har kontor. På klippet kunne man se de to mennene passere på veien utenfor med 24 minutters mellomrom. Den ene av dem snur plutselig og går tilbake. Den andre snakker tilsynelatende i telefonen og fortsetter forbi bygningen.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Video: Politiet Vis mer

Flere titalls tips om navngitte personer strømmet inn. I flere måneder forsøkte politiet å finne ut hvem de to mennene, som ble kjent som «luemannen» og «telefonmannen», var. Svaret fikk de aldri, og sporet ble kaldt. 4. juni kom kontrabeskjeden: etter sju måneder anså ikke politiet lenger de to som interessante.

- Vi mener fremdeles det er mindre sannsynlig at de har noe med vår sak å gjøre. Det gjøres ingen aktive etterforskningsskritt på det sporet per nå, men hvis det skulle dukke opp nye, interessante opplysninger knyttet til disse mennene, kan de bli tatt inn igjen i etterforskningen. Det samme gjelder flere spor og prosjekter, som per nå også er avsluttet, sier Brøske.

Et vått dilemma

Høsten kan være kald på Fjellhamar i Lørenskog. De første nettene med kuldegrader kommer ofte i oktober. Langvannet bare noen meter unna hjemmet til ekteparet Hagen, er islagt lenge før jul. Slik var det også i fjor.

I ti uker holdt politiet etterforskningen skjult for offentligheten. Årsaken var enkel - gjerningspersonene hadde vært tydelige på at Anne-Elisabeths liv ville være i fare dersom politiet ble koblet inn.

Så stille og anonymt som mulig ble undersøkelsene foretatt. Men valget av en slik framgangsmåte har sin pris. Flere spor kan ha gått tapt. Som Dagbladet tidligere har omtalt, ble blant annet ekteparets søppeldunk utenfor huset aldri gjennomgått. Risikoen ble ansett som for stor.

Søk i Langvannet ble heller ikke gjort - ikke før i slutten av januar. Da var det gått nesten tre måneder siden 69-åringen ble borte.

LANGVANNET: 23. januar startet politiet søk i Langvannet i forbindelse med den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen. Reporter: Audun Hageskal. Video: Langsem, Bones og Rydning / Dagbladet Vis mer

- Søk i Langvannet var et av etterforskningsskrittene som tidlig kom på banen, og som vi gjerne skulle gjennomført før isen kom. Vi diskuterte fram og tilbake hvordan vi kunne gjøre det, uten at saken ble kjent, men landet på at vi kunne gjøre det kvalitativt godt nok etter at isen kom. Derfor ble det utsatt, sier Brøske.

Da flere dykkere endelig senket seg ned i det iskalde vannet 23. januar i år, ble flere gjenstander hentet opp. Etter uker med undersøkelser var konklusjonen klar. Ingen av funnene viste seg å være av oppklarende betydning. Hvorvidt noe forsvant i dypet og den gjørmete bunnen i løpet av månedene politiet lå lavt, får man derimot aldri svar på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media