Kan ha myrdet 136

Den i sin tid respekterte familielegen Harold Shipman kom med døden i veska da han skulle utføre sin legegjerning. Over en periode på tre år tok allmennpraktiker Harold Shipman livet av femten kvinnelige pasienter i alderen 49 til 82 år, fastslår dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart skal trolig 23 nye dødsfall fram for retten, hvis de pårørende går med på dette.

Kanskje blir det aldri oppklart hvor mange pasienter doktoren i Hyde i virkeligheten har tatt livet av.

- Endelig må du sone for dine grusomme ugjerninger. Du har misbrukt disse ofrenes tillit, du var tross alt deres lege, fikk Shipman høre fra dommer Thayne Forbes i rettsalen i går.

Storbritannias verste seriemorder gjennom tidene fikk også beskjed om at han på beregnende og kaldblodig vis har misbrukt sine legekunnskaper.

- Du har ikke vist anger. For deg skulle et liv bety nettopp liv. Du må tilbringe resten av dine dager i fengsel, sa dommer Thayne Forbes videre.

Dopmisbruker

Det blir nå også avslørt at allmennpraktiker Shipman har hatt et alvorlig problem med rusmisbruk. I 1976 ble han funnet skyldig i misbruk av det smertestillende morfinpreparatet pethadine. Han søkte behandling for sitt rusproblem, men dette fikk ingen konsekvenser for Shipman som lege.

Mange stiller nå spørsmålstegn ved alle de varsellampene som burde blinket, og ved hvordan en seriemorder forkledd i hvitt har kunnet forsette med sine ugjerninger uten å bli stoppet.

- Jeg håper denne saken vil medvirke til et sikrere system slik at grusomheter som dette ikke kan skje like lett i framtida, sa Angela Woodruff i går kveld. Hun er datter av Kathleen Grundy, og var den som fattet mistanke da mora døde uventet brått i 1998. Shipman hadde forfalsket Grundys testament og gjort seg selv til eneaqrving.

- Selv om det ikke vil bringe min mor eller andre ofre tilbake til livet. Nå vil vi gjerne få rom og tid til å sørge, sa en svært preget Angela Woodruff.

Dr. Shipman i Hyde

Gjennom sin lange fartstid som doktor har Shipman vært i konflikt med kolleger, og blitt betraktet som en arrogant og bedrevitende mann selv om de har hatt respekt for ham.

- Han var av den oppfatning at den måten han utførte sin legegjerning på var slik alle medisinere burde oppføre seg som leger, uttalte en tidligere kollega til BBC i går kveld. Om hans forhold til kolleger gjennom åra har vært anstrengt, fikk han av mange pasienter et skussmål som en vennlig og flink doktor.

Som en grotesk virkelighetens Dr. Jekyll og Mr. Hyde opererte Shipman i Hydeområdet i 22 år. Godt likt av sine mange pasienter som stolte blindt på mannen med grått skjegg og runde briller. Nå rystes det lille lokalsamfunnet av at den tillit de viste så grundig ble misbrukt. Mange stiller spørsmålstegn ved om deres kjære avdøde som brukte doktor Shipman som lege også ble ofre for hans grusomme gjerninger. Privatpraksisen han drev i Hyde i Manchesterområdet fikk i sin tid stor anerkjennelse for sitt veldedighetsarbeid.

Moras død

Harold Frederick Shipman vokste opp i Nottingham, og som 17-åring fikk han sitt første møte med legevitenskapen da mora døde av kreft. Denne hendelsen ga unge Shipman et innblikk i hvordan leger gjennom sitt arbeid kunne kontrollere smerte gjennom å lindre pasienters siste timer med morfin.

Livet endret seg også for Shipman da ungdomskjæresten Primrose ble gravid. De to giftet seg, og har fire barn sammen. Kona har lojalt fulgt sin manns skjebne fra tilhørerbenken hver eneste dag under rettssaken. Nå ønsker hun og de fire voksne barna å finne fotfeste for et nytt liv etter at den grusomme sannheten om ektemannen og faren er avslørt.

Liv og død

Under rettssaken, som har pågått siden begynnelsen av oktober i fjor, er det blitt tegnet et bilde av en makaber doktor som nøt å herske over liv og død. Uten å vise noen følelser har allmennpraktikeren nektet enhver form for skyld.

Alle de femten kvinnene døde plutselig og uventet. Og alle sammen hadde hatt besøk av doktor Shipman dagen før de gikk bort. De døde alle sammen av morfinforgiftning.

Storbritannias verste seriemorder gjennom tidene ble avslørt da han gjorde seg selv til enearving etter Kathleen Grundy. Grundys datter, som er jurist, fattet mistanke og satt igang etterforskningen som skulle åpenbare den grusomme sannheten.