Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Kan ha ødelagt for seg selv

Donald Trumps presidentordre rettet mot sosiale medier, kan ende med å ramme hans egen tvitring.

KAMPKLAR: Donald Trump sier at han ikke skyr noen midler, så lenge de er innenfor loven, med med Twitter. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Trump gjorde torsdag et stort poeng ut av å signere en presidentordre som åpner for endringer i en lov som beskytter sosiale medier.

Det kommer etter at Twitter gjorde presidenten rasende ved å sette en merkelapp på to twittermeldinger han sendte for å være villedende.

Problemet for Trump er imidlertid at han er en av de typiske brukerne av sosiale medier som kan bli rammet enda hardere av presidentordren, skriver New York Times.

- Fått nok

Trump, som selv er storbruker av Twitter, har lenge hevdet at selskaper som Twitter og Facebook er forutinntatt mot konservative stemmer i sosiale medier ved å faktasjekke dem eller slette innleggene deres.

- Vi har fått nok, sa Trump under signering og la til at presidentordren vil ivareta ytringsfriheten.

Samtidig gjorde han det klart at han hadde stengt Twitter dersom han kunne gjøre det lovlig.

Han mener faktasjekken til selskapet er en redaksjonell avgjørelse, som minner om politisk aktivisme. Derfor mener han at sosiale medier skal miste den rettslige beskyttelsen de har i dag mot å bli trukket inn i rettssaker på grunn av det folk legger ut på plattformene deres.

- Risikerer

Trump selv har bygd store deler av sin politiske karriere på voldsomme personangrep, usannheter og konspirasjonsteorier ytret via Twitter. Dersom sosiale medier nå ikke lenger har beskyttelse fra å bli trukket inn i rettssaker, kan de bli nødt til å slå enda hardere ned på nettopp denne typen oppførsel.

Poenget med ordren er nemlig at selskaper som Twitter og Facebook kan havne i juridiske problemer dersom de for eksempel tillater usanne eller ærekrenkende innslag.

Dette er selvsagt det motsatte av hva Trump faktisk ønsker. Han ønsker fritt å kunne sende ut hva han vil til sine 80 millioner følgere på Twitter.

SOSIALE MEDIER: Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany langer ut mot Twitter og andre sosiale medier for å politisk partiske. Video: AP Vis mer

- Dersom plattformer ikke har immunitet mot loven, så ville de ikke risikere den juridiske byrden som det kan være å tillate Donald Trumps løgner, ærekrenkelser og trusler, sier juridisk seniorrådgiver hos American Civil Liberties Union, Kate Ruane, til New York Times.

Konspirasjonsteori

Et eksempel kan være hvordan Trump nylig har skapt store overskrifter ved å gjenta en konspirasjonsteori som for lengst er avvist som usann.

Han har antydet at den tidligere kongressrepresentanten og nåværende programlederen Joe Scarborough skal stått bak et drap på Lori Klausutis (28), som jobbet for ham i Florida i 2001. Scarborough befant seg imidlertid i Washington D.C. da hun døde på kontoret hans. Politiets etterforskning konkluderte også med at det ikke var noe straffbart bak dødsfallet. Ifølge rettsmedisineren hadde Klausutis en udiagnostisert, medfødt hjertefeil og slo hodet da hun besvimte inne på kontoret.

Tirsdag publiserer New York Times et brev som enkemannen, Timothy J. Kausutis, har skrevet til Twitter-sjef Jack Dorsey. I brevet trygler han Twitter om å fjerne meldingene fra Trump.

Twitter har foreløpig ikke villet fjerne Twitter-meldingene, og Trump har tvitret videre om den samme konspirasjonen.

- Teater

Samtidig påpeker en rekke jurister og andre eksperter at Trump neppe har makt til å gjøre det han hevder. Trolig vil domstolene stanse ham dersom presidentordren blir testet.

- Ordren er 95 prosent politisk retorikk og teater og har ingen juridisk effekt og er inkonsistent med det domstolene har sagt, sier professor Daphne Keller ved Stanford Law School til New York Times.

- Dette skal ikke ses på som et seriøst forslag, men som et politisk utspill, sa Erik Åsard, professor emeritus i Nord-Amerika-studier ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT tidligere torsdag.

Han understreket at ytringsfriheten står sterkt i USA og ikke vil kunne endres av noen sinte Twitter-meldinger.

- Presidentens ytringspoliti

Trump blir også avvist av ett av medlemmene i Federal Communications Commission (FCC), som er et forvaltningsorgan likt det norske Medietilsynet, som blant annet driver regulering av telekommunikasjon og kringkasting.

- Dette fungerer ikke. Sosiale medier kan være frustrerende. Men en presidentordre som gjør Federal Communications Commission til presidentens ytringspoliti, er ikke svaret. Det er på tide de i Washington å forsvare ytringsfriheten. Historien vil ikke være snill mot taushet, sier Jessica Rosenworcel, som ble utnevnt til medlem av FCC under president Barack Obama, til New York Times.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!