Grønland

Kan ha oppdaget «mørk elv» på 1600 km

Dypt under Grønlandsisen.

ISØDE: Grønlandsisen dekker 85 prosent av arealet på Grønland, og er flere kilometer tykk. Foto: RavenEyePhoto / Shutterstock / NTB Scanpix
ISØDE: Grønlandsisen dekker 85 prosent av arealet på Grønland, og er flere kilometer tykk. Foto: RavenEyePhoto / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Iskappa som dekker Grønland, strekker seg 2400 kilometer fra nord til sør, og lite er kjent om hva som ligger under det flere kilometer tykke islaget, som dekker 85 prosent av kjempeøyas areal.

Nå har imidlertid forskere i Japan og Norge oppdaget at ei elv på hele 1600 kilometer kan skjule seg under iskappa. Den mulige elva ser ut til å renne langs en lang dal eller canyon, og ut i Petermannfjorden nordvest på øya.

- Canyonen har vært kjent fra før, men antas å ha eksistert før iskappa ble dannet, og har vært antatt å være inaktiv i dag. Vi har funnet indikasjoner på at dette er en aktiv vannvei, forklarer Bas Altena, forsker ved seksjon for geografi og hydrologi ved Universitetet i Oslo (UiO), til Dagbladet.

Studien har vakt internasjonal oppsikt og er omtalt i bl.a. den britiske storavisa The Independent.

Usikkerhet

Det er et internasjonalt forskerteam fra Hokkaido-universitetet i Sapporo og UiO som står bak den oppsiktsvekkende studien. De presenterte funnet på det årlige møtet i American Geophysical Union 9. desember, og studien er nå under vurdering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer