Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ha oppdaget ny elementærpartikkel

Offentliggjør resultater ved midnatt. - Kan være den største oppdagelsen innen fysikk på et halvt århundre.

BANEBRYTENDE OPPDAGELSE? Partikkelakseleratoren Tevatron i Illionois i USA, den andre kraftigste av sitt slag i verden etter LHC i Geneve, kan ha oppdaget en ny elementærpartikkel som faller utenfor oppskriften vi har for naturen i dag. Om det stemmer, kan det være en av de største oppdagelsene innen fysikk på lang tid.
BANEBRYTENDE OPPDAGELSE? Partikkelakseleratoren Tevatron i Illionois i USA, den andre kraftigste av sitt slag i verden etter LHC i Geneve, kan ha oppdaget en ny elementærpartikkel som faller utenfor oppskriften vi har for naturen i dag. Om det stemmer, kan det være en av de største oppdagelsene innen fysikk på lang tid. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fysikere ved partikkelakseleratoren Tevatron i USA vil ved midnatt, norsk tid, annonsere at data fra eksperimenter kan ha avslørt en ny elementærpartikkel, sier en av forskerne til nyhetsbyrået AFP.

Dersom resultatene blir bekreftet, kan det ha store konsekvenser for fysikken og vårt syn på hvordan verden er skrudd sammen.

Partikkelfysiker Bjørn Samset sier han har sett den publiserte artikkelen, og at det dreier seg om «en ny partikkel av noe slag».

- Det er spennende! Men hva det er vet enn så lenge ingen, skriver Samset i en sms til Dagbladet.

- Noe nytt og uventet Oppdagelsen er trolig relatert til masse og hvordan objekter får det, en gåte som plaget fysikere i lang tid.

Tevatron-forskerene understreker overfor AFP at det ikke er snakk om det flyktige, berømte og hypotetiske Higgs-bosonet, som forskerne mener gir partikler en hvilemasse, men som så langt aldri har vist seg.

Denne oppdagelsen dreier seg trolig om noe helt nytt og uventet, noe som kan sparke igang helt ny fysikk som holder forskere opptatt i årevis - dersom det blir bekreftet.

- Higgs-bosonet er en bit som går inn i puslespillet vi allerede har. Dette er noe som går utenfor det, en ny interaksjon, en ny kraft, sier fysiker Giovanni Punzi ved Tevatron til AFP.

Partikkeldyrehage Teamet har brukt over ett år på å granske en «kul» i dataene fra den kraftige, amerikanske partikkelakseleratoren Tevatron ved Fermi National Accelerator Laboratory i delstaten Illinois i USA.

- Partiklene oppførerer seg annerledes enn det Higgs-bosonet burde gjøre. De har forskjellige kjennetegn. Vi veit bare én ting sikkert: Det er ikke Higgs-bosoner, sier Punzi.

Partikkelfysikken har kommet langt fra tida da protonet, elektronet og nøytronet - hovedbestanddelene til et atom - var de minste byggesteinene forskerne kjente til. Nå er det en hel «partikkelzoo» som består av hundrevis av partikler i alle smaker og varianter, fra kvarker til leptoner og bosoner.

- Viktigst på et halvt århundre Felles for de alle er at de hører innunder den såkalte standardmodellen, «byggesettet» som dikterer hvordan naturen er satt sammen. Samset sier denne oppdagelsen kommer til å havne på siden av denne, noe som gjør den ekstra spennende og overraskende.

Standardmodellen forutsir en rekke partikler som så langt ikke er funnet gjennom eksperimenter, men ingen av dem har egenskapene denne utviser.

- Massen og måten den er oppdaget på et noe uventet, så det er lov å håpe på at det er noe virkelig uventet, skriver Samset, en tidligere forsker ved Lage Hadron Collider (LHC) i CERN i Geneve, til i en sms til Dagbladet og fortsetter:

- Alt vi kan si nå er at det er en ny partikkel - en som ligger utenfor standardmodellen.

Christopher Hill, en teoretisk fysiker ved Fermilab som ikke er del av forskerteamet bak denne saken, sier til New York Times at oppdagelsen kan være en av de største på lang tid.

- Om dette er ekte, kan det være den viktigste oppdagelsen i fysikk på et halvt århundre, sier Hill.

Det er også en mulighet for at resultatene ikke skyldes en ny type partikkel, men støy i eksperimentene, melder Nature News.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media