Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha oppdaget ny kjempeplanet i vårt solsystem

Skuffet over at Pluto «forsvant»? Nå kan vi likevel ha en niende planet, giganten Tyche.

DVERGSTJERNE: Slik kan Tyche muligens se ut. Gassgiganten kan sørge for at vi endelig får ni planeter i solsystemet vårt igjen.
DVERGSTJERNE: Slik kan Tyche muligens se ut. Gassgiganten kan sørge for at vi endelig får ni planeter i solsystemet vårt igjen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var stor oppstandelse for fem år siden da Pluto mistet statusen som den niende planeten i solsystemet vårt. Nå kan det likevel være slik at vi har ni planeter.

Jupiter står også i fare for å miste statusen som den største naboen vår, for nå starter jakta på Tyche, som skal være fire ganger så stor.

Forskerne tror Tyche kan ligge i oorts sky som ligger 15 000 ganger så langt fra solen som Jorden, omlag ett lysår lengre bort i solsystemet enn der vi befinner oss.

Skal slå hjul Årsaken til at de tror planeten eksisterer, er data fra Nasa-teleskopet Wise. Dataene, som skal publiseres i april, viser endringer i kometenes baner på vei inn i solsystemet.

John Matese og Daniel Whitmire fra Universitetet i Loisiana tror planetens eksistens vil være bevist i løpet av et par år.

- Hvis planeten eksisterer vil John og jeg slå hjul - og det er ikke lett å vår alder, sier Daniel Whitmere ifølge Independent.

Hvis Tyche eksisterer vil International Astronomical Union (IAU) avgjøre om den får status som planet. Det var forøvrig IAU som nedgraderte Pluto, noe som ga verbet «to pluto» på engelsk, som betyr å nedgradere noe(n).

IAU skal også bestemme det offisielle navnet på Tyche, som er kalt opp etter den greske guden for byer. Semantisk betyr Tyche hell eller lykke. Hun skal være den gode søsteren til Nemesis i gresk mytologi.

Forandrer kometbaner Det er imidlertid ett argument mot eksistensen av Tyche. Aksepterte teorier fastholder at en gassgigant av Tyches størrelse ville «støvsuge» den indre delen av oorts sky for kometer, på grunn av massen sin. Men dette er ikke observert ennå.

Professor Matese mener grunnen kan være at kometene har falmet så mye på sin ferd gjennom universet, at vi ikke lenger kan observere dem.

I så fall vil ifølge Independent Tyche ikke bare forandre banene til kometene som kommer inn i solsystemet vårt, men også forandre en vitenskapelig teori.

HER: En oversikt over solsystemet vårt med Tyche tegnet inn. Foto: Independent
HER: En oversikt over solsystemet vårt med Tyche tegnet inn. Foto: Independent Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!