Kan ha parkert bilen med liket nær fengselet

Før Minh Quang Pham dro tilbake fra permisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den drapssiktede Minh Quang Pham har i avhør forklart at han var i Oslo og møtte den nå drepte Mohamed Ahssain da Pham hadde permisjon på onsdag i forrige uke. Ahssain forsvant onsdag kveld.

Pham hadde permisjon fra 12-13-tiden til klokken 22.00 onsdag den 28. februar.

Den andre permisjonen hans, som var en helgepermisjon, varte fra fredag klokken 15.00 til lørdag klokken 15.00.

Men natt til søndag, mens han fortsatt var på permisjon fra fengselet, ble Pham funnet med liket av Mohamed Ahssain i en bil han hadde leid.

- Han har også forklart at han leide leiebilen han fraktet liket i da han var på permisjon på fredag, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Sjekker BMW-en

Phams egen bil, en grønn BMW ble funnet på en Shell-stasjon i nærheten av Berg fengselsanstalt i Tønsberg. Politiet har lenge vært på jakt etter denne bilen, og ønsker nå å komme i kontakt med folk som har sett den mens den sto ved Shell-stasjonen.

- Kan liket ha ligget i bilen som var parkert ved Shell-stasjonen allerede fra onsdag?

AVHØRT I DAG: Politioverbetjent Finn Abrahamsen informerte pressen etter at tre av de siktede ble avhørt i dag. Hovedsiktede Minh Quang Pham ble avhørt i går. Foto: SCANPIX
AVHØRT I DAG: Politioverbetjent Finn Abrahamsen informerte pressen etter at tre av de siktede ble avhørt i dag. Hovedsiktede Minh Quang Pham ble avhørt i går. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hvis drapet skjedde på onsdag, kan vi ikke utelukke det. Men det er veldig vanskelig å si noe om.

- Er hovedteorien at drapet skjedde på onsdag?

- Ja, vi kan kalle det hovedteorien, sier Abrahamsen.

Han understreker at det må gjøres grundige tekniske undersøkelser av BMW-en før politiet kan si noe om liket har ligget i den.

- Venner

Så langt er fire andre personer siktet «for drap og medvirkning til dette» i tillegg til Pham. Den sålangt siste siktede i saken, er en 24-åring ble pågrepet i natt og vil bli avhørt i morgen.

24-åring soner også en drapsdom i Berg fengselsanstalt.

- Den nå drapssiktede 24-åringen hadde permisjon samtidig som Pham på onsdag, sier Abrahamsen.

Abrahmsen sier også at det virker som om Pham og 24-åringen var venner. Også de tre andre siktede er bekjente av Pham.

- De fire er siktet med begrunnelse i at de er tilknyttet Pham. De har kjent hverandre over lengre tid, og vært en del av det samme miljøet, sier Abrahamsen.

I tillegg til å finne ut hvem som drepte Ahssain, ønsker politiet blant annet å undersøke om noen har hjulpet Pham med å få liket inn i bagasjerommet på bilen, og eventuelt hvem.

- Det er mulig å bære et lik på egen hånd, hvis man er sterk nok. Men det er veldig tungt, døde mennesker er tunge å løfte, sier Abrahamsen.

- Hva mener du om at to drapsdømte venner fra samme fengsel er på permisjon samtidig?

- Jeg tror ikke det er noe regler for det. Men det er først og fremst de andre fangene det går utover når fanger misbruker tilliten til fengselet når de er ute på permisjon. Men utover dette vil jeg ikke kommentere noe mer, ettersom dette er utenfor politiets virke. Det er fengselsvesenet som må uttale seg om det, sier Abrahamsen.

Det lykkes ikke Dagbladet.no å komme i kontakt med fengselsdirektøren ved Berg fengsel.

Drept med rå vold

Obduksjonsrapporten viste at Mohamed Ahssain døde av stump vold. Det skal ikke ha blitt brukt våpen.

- Obduksjonen viser at han ble drept med rå vold, sier Abrahamsen.

Politiet vet ennå ikke med sikkerhet hvor åstedet er, men nattklubben Mosquito utelukkes ikke. Så langt har ikke politiet noe klart motiv for drapet, men vil ikke utelukke at det er økonomisk motivert.

Pham forklarte seg i går og har i forkant av fengslingsmøtet i morgen, samtykket til fengsling. Tre av de siktede, en 27-åring, en 31-åring og en 37-åring ble avhørt i dag og vil også bli fremstilt for fengsling i morgen.

Mosquito: Politiet utelukker ikke at nattklubben Mosquito i Oslo kan være åstedet for drapet.
DREPT MED RÅ VOLD Obduksjonsrapporten viser at Mohamed Ahssain (31) ble drept emd rå vold.
LÅ I DENNE BILEN: Det var i denne leiebilen at Ahssain ble funnet natt til søndag. Minh Quang Pham kjørte bilen.