Kan ha sett Rønning før skuddene falt

46-årige Dag Helge Rønning er overbevist om at lensmann Sigurd Wang og lensmannsførstebetjent Trond Kirkeby oppdaget ham før han skjøt dem, melder NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlendingen sa dette i sin forklaring i Alstahaug herredsrett i Mosjøen i dag. 46-åringen forklarte at han skjøt politifolkene fordi han ønsket å hindre at han selv skulle bli pågrepet.

Under gårsdagens forklaring fikk Dag Helge Rønning problemer med å forklare retten hvordan han henrettet lensmann Sigurd Wang med et nakkeskudd fra kloss hold. - Det begynner å bli vanskelig dette nå, sa Rønning.

Dag Helge Rønning henrettet lensmann Sigurd Wang med et nakkeskudd fra kloss hold, da han så lensmannen krype på albuene mot lensmannsbetjenten som også var skutt.

Rolig og detaljert forklarte den 46 år gamle dobbeltdrapsmannen seg i går om de dramatiske timene på øya Austbø. Da han skulle fortelle om nakkeskuddet, greide han ikke mer.
- Det begynner å bli vanskelig dette nå, sa Rønning. Han måtte ta en pause, og trekke litt frisk luft utenfor rettslokalet, før han kunne fortsette.

Natt til onsdag 11. mars i år, gikk Rønning utålmodig rundt i barndomshjemmet på Austbø og ventet på politiet. Han gikk også rundt huset noen ganger, og i 04-tida oppdaget han to personer som sto foran et nabohus.


Så to menn

- Jeg stoppet akkurat ved oppkjørselen til huset, sto ei stund og så på de to som sto der. Det var cirka 30 meter mellom oss, sir Dag Helge Rønning.

Han så ingen uniformer, og heller ikke våpen, men regnet med at det var væpnet politi.

- Jeg begynte å gå sakte oppover oppkjørselen, da jeg så en av dem bevege seg og trodde han skulle ta fram våpen, sier Rønning.
Med det grovkalibrete våpenet i hoftehøyde siktet han på den nærmeste av mennene, som vi nå vet var lensmann Sigurd Wang.

Rønning skjøt mot Wang og så at han falt om. Deretter gikk han ganske fort oppover veien, da den andre personen (lensmannsbetjent Trond Kirkeby) var i ferd med å gå fra stedet.


Bråsnudde

- Jeg begynte å løpe de siste metrene. Han løp rundt hjørnet på huset, men plutselig bråsnudde han og kom i mot meg. Da falt det andre skuddet, like før han nådde borti meg, sier Rønning.
Han gikk nedover oppkjørselen igjen, men snur seg og får se lensmann Wang krype på albuene mot Kirkeby.
- Da går jeg tilbake og avfyrer det tredje skuddet i mot bakhodet til han jeg hadde skutt først, sier Rønning.

Nakkeskuddet falt da Wang var like ved å få fysisk kontakt med Kirkeby.

Deretter mener Rønning å huske at han gikk rett hjem, der han satt oppe ei stund.

- Det begynte å gå opp for meg hva jeg hadde gjort. Da var likegyldigheten så stor at jeg ikke brydde meg om noen ting, sier Rønning.
Han var nære ved å ta sitt eget liv, da han satte et skudd i geværet, la haken på løpet og fingeren på avtrekkeren.

- Jeg hadde ikke mot til å gjøre det, sier Rønning.

Fra klokka 05 til 09 lå han og sov med geværet ved sin side, og han våknet forundret over at politiet ikke hadde vist seg.

Han hørte om Austbø-dramaet på radio og ringte til sin samboer i Bodø.

- Da bestemte jeg meg for å overgi meg til politiet, sier Dag Helge Rønning.