Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ha smittet tusenvis med hepatitt C

Omreisende «seriesmitter» tuklet med sprøyter på amerikanske sykehus.

«SERIESMITTER:» David Matthew Kwiatkowski, en medisinsk tekniker med hepatitt C, stjal og brukte narkotika på sykehus han jobbet for. Deretter ble de urene sprøytene brukt på intetanende pasienter. Amerikanske myndigheter frykter at flere tusen personer i verste fall kan være smittet av virussykdommen. Foto: REUTERS / New Hampshire Department of Justice / Handout / NTB Scanpix
«SERIESMITTER:» David Matthew Kwiatkowski, en medisinsk tekniker med hepatitt C, stjal og brukte narkotika på sykehus han jobbet for. Deretter ble de urene sprøytene brukt på intetanende pasienter. Amerikanske myndigheter frykter at flere tusen personer i verste fall kan være smittet av virussykdommen. Foto: REUTERS / New Hampshire Department of Justice / Handout / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 3000 tidligere pasienter ved et sykehus i New Hampshire i USA testes nå for sykdommen hepatitt C, etter at de ble stukket av urene sprøyter fra den omreisende «seriesmitteren» David Kwiatkowski (32), melder New York Times.

Kwiatkowski, en medisinsk tekniker og bærer av hepatitt C, har arbeidet ved 13 ulike sykehus i åtte delstater, og kan potensielt ha infisert tusenvis av personer med den potensielt dødelige sykdommen.

Han ble i forrige måned siktet for å ha stjålet kraftige morfinliknende legemidler, og injisert seg selv med sprøyter som senere ble brukt på pasienter.

Av 1300 som så langt er blitt testet i New Hampshire, har rundt 30 - inkludert mange helsearbeidere - fått positivt utslag på den samme virusstammen Kwiatkowski selv er bærer av. Han ble diagnostisert med sykdommen for to år siden, ifølge New York Times.

Virussykdommen hepatitt C får et kronisk forløp for 70-80 prosent av de smittede, og kan utvikle seg til dødelig skrumplever eller leverkreft. Smitte skjer hovedsaklig gjennom bruk av urene sprøyter, ifølge Folkehelseinstiuttet.

«Seriesmitteren» har havnet i alvorlig trøbbel på noen av de tidligere sykehusene han har jobbet for, uten at dette er blitt videreformidlet til de nye arbeidsgiverne. I 2008 ble han funnet ruset og bevisstløs på et toalett på et hjertesykehus i Arizona.

- Jeg så i toalettet og så en sprøyte og en spiss i vannet. Etiketten viste at det var fentanyl (et smertestillende middel som kan være flere hundre ganger mer potent enn heroin, journ. anm.), sier den sykehusansatte som fant ham.

- Han sa «shit... jeg kommer til å havne i fengsel», sier vitnet videre i en uttalelse til myndighetene.

Det amerikanske registreringskontoret for radiologiske teknikere (ARRT) har nå suspendert Kwiatkowski, og saken har vekket en kraftig debatt i USA omkring den manglende praksisen rundt bakgrunnssjekker for helseteknikere.

Sykehus får ingen lovbestemte muligheter til å få vite om en tekniker har brutt loven eller oppført seg uetisk på tidligere arbeidsplasser, ifølge Elenore Casey Crane i interessegruppen The Patients Speak (Pasientene snakker). 

- Hvorfor blir den som laster varer inn i bilen din på byggvarehuset testet for narkotika, mens menn og kvinner i operasjonssalen ikke blir det? sier Crane til New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media