- Kan ha svært dramatiske konsekvenser, med ødelagte liv og karrierer

Datatilsynet ber folk om å være svært kritiske til offentliggjøring av «politikeres hemmelige fortid».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er to hovedproblemer ved å offentliggjøre forumsamtaler på denne måten. For det første kan uttalelser være tatt ut av sin kontekst (sammenheng). For det andre risikerer man at det ikke er riktige vedkommende som står bak uttalelsen. Det kan ha svært dramatiske konsekvenser, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, til Dagbladet.

- Folk må være svært kritiske til hva de leser når slike opplysninger offentliggjøres, understreker han.

Avdekker politikere Skåra er forelagt problemstillingen at aktivistgrupper - som Researchgruppen i Sverige - saumfarer nettforumdatabaser på jakt etter kompromitterende uttalelser fra i utgangspunktet anonyme politikere. Gruppa varsler at de sitter på nye data som de snart vil offentliggjøre, og at disse bl.a. inneholder en politikers utsagn om hvordan han liker å utnytte unge prostituerte.

Mens Researchgruppen tidligere har tatt for seg kontroversielle nettsider som Avpixlat, kommer de nye dataene fra Flashback, et av Sveriges største nettfora. Gruppa har ifølge seg selv fått tilgang på flere hundre tusen kontoopplysninger og databasen over alle meldinger på forumet.

Researchgruppen har allerede hatt stort gjennomslag i den svenske offentligheten, i samarbeid med storavisa Expressen. Da det for et drøyt år siden ble avslørt at en politiker fra Sverigedemokraterna uttrykte støtte til Anders Behring Breivik og uttalte håp om at asylbarn sulter i hjel, trakk hun seg med umiddelbar virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Researchgruppen og Expressen mottok Guldspaden - svenskenes pris for gravende journalistikk - for arbeidet.

- Ikke som kafébordet Skåra i Datatilsynet synes det er bra at grums kommer fram.

- Mange er enige i at maktpersoner skal stå til rette for holdningene sine. Men man må tenke på ordleggingen, sier han.

Skåra minner om at ting er veldig annerledes i dag, når «alt» blir lagret.

- Man må huske på at den digitale hukommelsen er total, men ufullkommen, og at man ofte ikke får med seg konteksten. I gamle dager kunne man sitte ved kafébordet eller på klubben og tulle og vitse, og det var det. Nå kan man måtte stå til rette for noe man skrev på et nettforum for fem-ti år siden. Da kan sammenhengen lett ha gått tapt.

- ID-tyveri? - Og kan man virkelig være helt sikker på at vedkommende som man henger ut, ikke er utsatt for ID-tyveri? Det kan være bortimot umulig å tilbakevise påstander om seg selv når de først er offentliggjort, sier Skåra.

SKEPTISK: Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, mener risikoen er stor for at offentliggjorte forumsamtaler tas ut av sin sammenheng. Foto: Datatilsynet
SKEPTISK: Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, mener risikoen er stor for at offentliggjorte forumsamtaler tas ut av sin sammenheng. Foto: Datatilsynet Vis mer

- Hvis mitt navn hadde kommet opp i forbindelse med Hemmelig.com (norsk sexdatingside hvis brukerliste ble stjålet i 2011), ville jeg hatt et stort forklaringsproblem overfor kona, selv om jeg visste at brukeren var falsk; man blir rett og slett ikke trodd på slike ting.

Skåra mener det følger et stort ansvar med det å offentliggjøre slike uttalelser.

- Store krefter blir satt i sving, og offentliggjøring kan ha svært dramatiske konsekvenser for de involverte, med ødelagte liv og karrierer, sier han.

Datatilsyn-kommunikasjonsdirektøren understreker at det er politiet som eventuelt avgjør hvorvidt Researchgruppens metoder ville være ulovlige i Norge.