Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha tatt over 100.000 liv

Tallet på omkomne i Sørøst-Asia kan bli langt over 100.000, frykter Det internasjonale Røde Kors og Verdens helseorganisasjon (WHO). De overlevende etter katastrofen trues av sult og epidemier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesia er hardest rammet, og onsdag ettermiddag var det registrert 45.268 døde i landet. Men tallet kan stige til 80.000 bare i Aceh-provinsen, frykter ekspertene. 240 kilometer kystlinje nord på øya Sumatra er uten livstegn. Kysten ligger nær episenteret for det voldsomme jordskjelvet og ble rammet av kjempebølgen etter kort tid søndag.

Omkomne menn, kvinner og barn ble onsdag funnet i biler, under ruinhauger og oppe i trær i den nesten fullstendig ødelagte byen Meulaboh. Distriktshovedstaden Banda Aceh, som ligger 5 kilometer inn fra kysten, er også blitt en by av døde. Byen er fullstendig mørklagt og omkomne ligger overalt. Overlevende vandrer hvileløst omkring på leting etter familiemedlemmer.

Det blir meldt om stor vann- og matmangel fra en rekke steder, og mange mener det er snakk om dager før overlevende kan dø som følge av dehydrering.

- Vi tror at nær 5 millioner mennesker er fratatt det de trenger for å leve. De mangler vann eller mat, eller de står uten sanitære tilbud, sier David Nabarro, som leder Verdens helseorganisasjons kriseteam.

Ikke brenn!

Norge har bedt thailandske myndigheter om å vente med å brenne lik til ofrene etter flodbølgekatastrofen er identifisert. Men frykt for epidemier gjør at de står i fare for å bli tilintetgjort.

- Thailandske myndigheter har fått press fra flere land, inkludert Norge, for å unngå at lik skal bli kremert før de er identifisert, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet til NRK.

Den norske konsulen i Thailand, Bjørn Bjerkaas, sier at de som har mistet nære slektninger i katastrofen må forberede seg på at de døde ikke vil bli identifisert.

- Det er klar frykt for epidemier. Mange lik ligger rundt omkring på strendene og kan gå i oppløsning. For å hindre epidemier må mange tilintetgjøres fort, sier han. Konsulen oppfordrer alle pårørende til å sende inn bilder av savnede, påført navn og fødselsnummer, til Utenriksdepartementet eller ambassaden i Bangkok.

Mange savnet

Utenriksdepartementet har fått bekreftet at 13 nordmenn er omkommet etter flodbølgene - to på Sri Lanka og elleve i Thailand. Thailandske myndigheter melder imidlertid om 18 omkomne nordmenn. Det er fremdeles et stort antall norske turister man ikke har klart å komme i kontakt med.

Det totale antallet døde i Sørøst-Asia og Afrika var onsdag ettermiddag mer enn 80.000. Tallet er ventet å øke enda mer når man får oversikt over de indiske øygruppene Andamanene og Nikobarene. Hele samfunn fryktes utslettet, og situasjonen for de overlevende er prekær. På grunn av problemer med å skaffe nok båter og fly, har man ennå ikke nådd ut til øygruppen.

Gitt opp

Indiske myndigheter anslår at tsunamien tok livet av rundt 12.500 mennesker i India, men på deler av fastlandet har myndighetene gitt opp å telle døde.

Srilankiske myndigheter har invitert Tamiltigrene til et samarbeid for å drive redningsarbeidet mer effektivt. Flodbølgene har foreløpig krevd minst 22.000 menneskeliv på øya. Myndighetene har registrert over 10.000 utenlandske mobiltelefoner i landets nettverk. Nærmere 6.000 er uten forbindelse etter katastrofen, mens drøye 4.200 har vært i bruk etter at tragedien inntraff.

Men det finnes også lyspunkter. Om lag 3.000 srilankere som var antatt omkommet, ble funnet i live av det srilankiske luftforsvaret onsdag. De befinner seg i et område som selv under normale forhold er svært vanskelige å nå.

Flodbølgene skylte også inn over Burmas strender, men det kommer ingen informasjon fra Rangoon. Burma-kjennere frykter det verste for befolkningen på de mange tusen øyene.

Kaotisk

SAS opprettet onsdag en luftbru mellom Skandinavia og Thailand for å transportere hjem reisende som er rammet av katastrofen. Fire ekstraflyginger til og med nyttårshelgen skal gå til Oslo.

- Sammen med de regulære daglige flygingene fra Bangkok de kommende døgnene, regner vi med å kunne fly hjem omkring 3.500 skandinaver fra Thailand, sier Lars Lindgren, leder for SAS International.

Star Tour evakuerer nå alle sine gjester fra Sør-Thailand.

- Alle skal hjem innen 1. januar, sier talsmann Jim Olsverberg.

Et SAS Braathens-fly med 24 bårer fløy til Phuket, for å hente hjem skadde nordmenn. Et annet fly med tolv bårer er planlagt å lette torsdag formiddag.

Svenske reiseoperatører frykter at skadde passasjer på flyplassen Phuket i Thailand skal dø mens de venter på å bli fløyet hjem. Mange av dem er så hardt skadd at de ikke kan fraktes hjem med vanlige fly.

- Det er stor fare for at mennesker ligger og dør på flyplassen i Phuket, sier Lottie Knutsson, informasjonssjef i det svenske Fritidsresor.

Situasjonen på flyplassen beskrives som svært kaotisk.

Pengegaver

Pengene strømmer inn til hjelpeorganisasjonene etter at de satte i gang innsamling til flomrammede i Sørøst-Asia. Redd Barna hadde onsdag formiddag fått inn 14 millioner kroner. Privatpersoner har betalt inn enkeltbidrag på 5.000 kroner. Norges Røde Kors har fått inn 12,5 millioner kroner etter at organisasjonen satte i gang innsamling mandag. I alt hadde det vært 45.000 innringninger på organisasjonens konto- og givertelefon, opplyser informasjonssjef Herborg Bryn. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media