- Kan ha truffet feil fiende

Afghanistan-eksperter tror Norge står i fare for å ha bombet feil fiende - og derfor tar parti i en intern, afghansk maktkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri sett det dokumentert at Gulbuddin Hekmatyar har noen direkte forbindelse med al-Qaida. Tvert imot har han vært motstander av Taliban-regimet, og befant seg i eksil under terrorangrepet 11. september, sier Afghanistan-ekspert Elisabeth Eide.

- I den grad han nå kjemper sammen med rester av Taliban, er det langt på vei et resultat av USAs tilstedeværelse.

Hun er kritisk til grunnlaget for bombingen, og reagerer sterkt på at forsvarsminister Kristin Krohn Devold i går slo kategorisk fast at det var en al-Qaida-base norske fly gikk til angrep på.

Flere attentater

- Det har forsvarsministeren ikke grunnlag for å si. Dersom Hekmatyars gruppe, Hezb-i-Islami, har blitt til al-Qaida, er begrepet blitt sterkt utvidet.

Eide har selv ved tre anledninger på 1980-tallet intervjuet Gulbuddin Hekmatyar, og beskriver opprørslederen som alt annet enn mors beste barn.

Han skal ha stått bak flere politiske attentater på afghanere i eksil, og være blant de mest ytterliggående fundamentalistene i Afghanistan. Han er også hovedansvarlig for de store ødeleggelsene av Kabul på første halvdel av 1990-tallet.

- Marginal

- Fra midten av 1990-tallet har han vært marginal, og har trolig brukt USAs tilstedeværelse for å komme tilbake i den interne politiske maktkampen i Afghanistan, sier Eide.

Og det er i den interne kampen hun mener Norge nå har blitt en brikke.

- Står Norge i fare for å bli blandet inn i en borgerkrig?

- Ja, og dette har skjedd tidligere. USA har latt seg bruke av lokale kommandanter i en maktkamp. Norge har ikke noen selvstendig etterretning i Afghanistan og følger USAs spilleregler, sier Eide til Dagbladet.

- Hvem er fienden?

Også Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt i Bergen mener Norge kan stå i fare for å bli part i en intern, afghansk maktkamp.

- Det er riktig at Gulbuddin Hekmatyar har gått hardt ut mot amerikanerne tidligere, og at de har prøvd å komme ham til livs. Men det var ikke for å bekjempe grupper som hans Norge gikk inn i Afghanistan-krigen, mener Strand.

Han peker på at det politiske landskapet i Afghanistan i dag er så floket at det kan være vanskelig å se hvem som er fienden.

- Det er et spørsmål om hvilken etterretning amerikanerne stoler på.

KRITISK TIL BOMBINGEN: Elisabeth Eide, Afghanistan-ekspert.