Kan ha vært bin Ladens mann

Richard Reid som lørdag forsøkte å sprenge et amerikansk rutefly i lufta, er muslim, kommer fra London og kan muligens knyttes til Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det skriver The Times. Julaften ble den mistenkte bombemannen varetektsfengslet fram til fredag. I forhørsretten i Boston ble mannen registrert som den 28 år gamle Richard Reid.

Britisk politi bekreftet 1. juledag at mannen er britisk, men ville ikke gi ytterligere detaljer om hans identitet.

Reids identitet ble ifølge den britiske avisen The Times bekreftet av britisk politi etter at FBI sendte mistenktes fingeravtrykk. Reid ble født i Bromley sørøst i London. Hans far er opprinnelig fra Jamaica, mens moren er britisk. Han skal være kjent som en småkriminell fra London og skal ha konvertert til islam mens han satt i fengsel.

Reid har selv hevdet at han kommer fra Sri Lanka og at hans egentlige navn er Tarik Raja. Han har også oppgitt navnet Abdel Rahim, og har sagt at han er muslim. Dette er også navnet han skal ha brukt blant muslimer i London.

Ifølge The Times kan en mulig forbindelse mellom Reid og Osama bin Laden være Zacarias Moussaoui (33), som er tiltalt i USA i forbindelse med terrorangrepene 11. september. Moussaoui skulle ifølge tiltalen ha deltatt i terrorangrepene, men ble arrestert av amerikanske myndigheter allerede i august.

Moussaoui og Reid frekventerte samme moské i London-bydelen Brixton, og kan ha blitt rekruttert til Al-Qaida av samme personer.

Moskeens formann, AbdulHaqq Baker, sier til avisen at Reid umulig kunne ha handlet alene.

- Det kommer ikke på tale at han gjorde dette på egen hånd. Han var ikke i stand til å tenke: Jeg skal skaffe meg sprengstoff og putte dem i skoene, sier Baker.

Han tror Reid ble brukt som prøvekanin for en ny terrorteknikk. En uidentifisert embetsmann i delstaten Massachusetts sier til avisen The Boston Globe at heller ikke den amerikanske etterforskningen tyder på at Reid handlet alene.

- Fordi det er vanskelig å tenke ut en slik bombe, tror FBI-teknikerne at mistenkte må ha hatt en medsammensvoren, sier embetsmannen.

Å finne ut om bombemannen handlet alene eller sammen med andre har stått i fokus så langt i FBI s etterforskning.

Boston Globes kilde sier at hver av skoene inneholdt 113-141 gram sprengstoff og en lunte. Skobombene skal ikke ha vært utstyrt med en tenningsmekanisme, men sprengstoffet skal ha vært behandlet slik at det ville eksplodert hvis det ble forsøkt tent lenge nok.

- Teorien er at hvis mannen hadde brukt en lighter i stedet for en fyrstikk, ville sprengstoffet ha eksplodert, hevder embetsmannen.

Reid risikerer inntil 20 års fengsel for å ha forstyrret flymannskapet i deres arbeid. Det er ventet at siktelsen vil bli utvidet etter hvert som etterforskningen skrider framover.

American Airlines flight 63 fra Paris til Miami med 183 passasjerer om bord ble lørdag omdirigert til Boston etter at en av kabinpersonalet så Reid tenne en fyrstikk og noe som kunne være en lunte. Mannen ble bundet til flysetet etter at flere passasjerer grep inn og overmannet ham.

(NTB)

BIN LADENS MANN? Mannen som forsøkte å sprenge rute 63 fra Paris til Miami kan ha hatt en forbindelse til Osama bin Laden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer