Kan ha vært brikke i høyt spill

Kjell Inge Røkke skal i lang tid ha visst at Tore Tønnes suksesshonorar ble forsøkt kamuflert på grunn av fusjonssamtaler med tanke på å skape verdens tredje største enhet innen olje- og gassektoren - ikke på grunn av etterlønnen Tønne mottok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkke skal i etterkant av Tore Tønnes tragiske død ha fortalt Økokrim om at kamufleringen av suksesshonoraret ikke hadde noe som helst med Tønnes etterlønn som tidligere helseminister å gjøre. Han har aldri stått fram i mediene med denne informasjonen.

- Det som kommer fram nå er en klar indikasjon på at det var noe mye, mye større og viktigere for norsk industri enn akkurat Tønnes personlige situasjon, forteller en sentralt plassert kilde til NTB.

Mye kan tyde på at Tønne etter hvert ble en brikke i et spill han selv trolig ikke kunne kontrollere. Nemlig Aker Kværners forsøk på å få til en fusjon med ABBs olje- og gassdivisjon (ABB OGP). NTB får bekreftet denne teorien fra kilder som sto Tønne nær.

Fusjonsforhandlingene pågikk i dypeste hemmelighet, men ble avsluttet i fjor sommer. Som nestleder i Aker Kværner-styret var Tønne godt kjent med dette.

Kjempekonsern

Grunnen til at Tønnes suksesshonorar måtte holdes kamuflert skal ifølge Dagens Næringsliv (DN) bunne ut i Kjell Inge Røkkes frykt for at milliardsøksmål ville følge med en eventuell fusjon med ABBs olje- og gassdivisjon. ABBs datterselskap, Combustion Engineering (CE) har allerede utbetalt 7,8 milliarder kroner i erstatning etter flere asbestsøksmål.

Nye krav skal stå i kø, og disse ville ikke Røkke at skulle kunne reises mot Aker Kværner eller Aker RGI.

For å prøve å unngå det, prøvde Røkke å bygge opp en vanntett organisasjonsmodell, finansielt og juridisk. Dette ble forsøkt gjort gjennom et finurlig system der penger skulle plasseres i et sveitsisk selskap som igjen skulle overta ABB OGP, inkludert det massive erstatningskravet. Deretter skulle olje og gassdivisjonen selges videre til Aker RGI, men denne gang uten at asbest-kravet fulgte med fra det sveitsiske selskapet.

Til slutt skulle så ABB OGP og Aker Kværner slås sammen til verdens tredje største enhet i olje- og gassektoren, skriver DN.

Hadde bindinger

Tønne var nestleder i Kværner-styret da fusjonssamtalene fant sted, men han hadde samtidig klare bindinger til Aker RGI. Det skal ha blitt et problem. Blant annet mottok han i april i fjor et rentefritt lån på 3 millioner kroner fra Aker RGI.

Samtidig hadde han til gode et suksesshonorar på 1,5 millioner kroner for rådgiving for Aker RGI i forbindelse med selskapets overtakelse av Kværner. Dersom disse båndene skulle bli kjent, fryktet Røkkes og hans eksperter at Aker RGI også kunne bli rammet av asbestsøksmål.

Derfor måtte man forsøke å skjule Tønnes suksesshonorar, noe som ble gjort gjennom å bruke advokatfirmaet BA-HR som mellomledd til å betale ut Tønnes honorar. Beløpet ble kamuflert som juridisk bistand da det ble overført advokatfirmaet.

- Tønne hevder han ikke visste noe om denne faktureringen før han ble forelagt dette som bevis av Økokrim, sier Tønnes forsvarer, advokat Olav Braaten, til NTB.

Økokrim visste

Hele fusjonsplanen skal ha blitt utviklet i hemmelighet, og Røkke og Aker RGI skal ha skrevet under på taushetserklæringer overfor ABB. Advokatfirmaet var igjen bundet av taushetsplikt overfor Røkke, og kunne derfor ikke kommentere saken da utbetalingen ble kjent i pressen før jul, ifølge DN.

ABB skal imidlertid ha løst både Røkke og advokatfirmaet BA-HR fra taushetsplikten slik at de kunne gi denne informasjonen videre til Økokrim. - som 20. desember bestemte de seg for å ta ut tiltale mot den tidligere helseministeren. Bare få timer senere tok Tønne sitt eget liv.

Det som synes å være på det rene er at Tønne ikke på noe tidspunkt innrapporterte til Statsministerens kontor at han hadde annen lønnsinntekt enn ventelønn i de tre månedene etter at han gikk av som statsråd.

Assisterende sjef i Økokrim, Erling Grimstad, sier til at NTB at han ikke ønsker å uttale seg om hvilken informasjon Økokrim satt på da de tok ut tiltale mot Tønne.

Både ABB og Aker Kværner bekreftet fredag ettermiddag at det i all hemmelighet har foregått samtaler med sikte på å få til en fusjon mellom de to selskapene.

Hele saken ble rullet opp i et tosiders oppslag i Dagens Næringsliv fredag.

(NTB-Stig Tore Laugen)