Kan ha vært brikke i høyt spill

Kjell Inge Røkke skal i lang tid ha visst at Tore Tønnes suksesshonorar ble forsøkt kamuflert på grunn av fusjonssamtaler med tanke på å skape verdens tredje største enhet innen olje- og gassektoren - ikke på grunn av etterlønnen Tønne mottok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Røkke skal i etterkant av Tore Tønnes tragiske død ha fortalt Økokrim om at kamufleringen av suksesshonoraret ikke hadde noe som helst med Tønnes etterlønn som tidligere helseminister å gjøre. Han har aldri stått fram i mediene med denne informasjonen.

- Det som kommer fram nå er en klar indikasjon på at det var noe mye, mye større og viktigere for norsk industri enn akkurat Tønnes personlige situasjon, forteller en sentralt plassert kilde til NTB.

Mye kan tyde på at Tønne etter hvert ble en brikke i et spill han selv trolig ikke kunne kontrollere. Nemlig Aker Kværners forsøk på å få til en fusjon med ABBs olje- og gassdivisjon (ABB OGP). NTB får bekreftet denne teorien fra kilder som sto Tønne nær.

Fusjonsforhandlingene pågikk i dypeste hemmelighet, men ble avsluttet i fjor sommer. Som nestleder i Aker Kværner-styret var Tønne godt kjent med dette.

Kjempekonsern

Grunnen til at Tønnes suksesshonorar måtte holdes kamuflert skal ifølge Dagens Næringsliv (DN) bunne ut i Kjell Inge Røkkes frykt for at milliardsøksmål ville følge med en eventuell fusjon med ABBs olje- og gassdivisjon. ABBs datterselskap, Combustion Engineering (CE) har allerede utbetalt 7,8 milliarder kroner i erstatning etter flere asbestsøksmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer