Bombe i ny Knutby-dokumentar

- Kan ha vært død før jeg skjøt

Ny dokumentarserie blåser igjen liv i en av Skandinavias mest omtalte drapssaker. Kommer med sjokkerende opplysninger som kan snu hele Knutby-saken og pastor Helge Fossmos forklaring på hodet.

TRUE CRIME: HBOs nye dokumentarserien om Knutby-drapet kommer med nye avsløringer som kan snu opp ned på hele saken. Vis mer
Publisert

Obs! Denne artikkelen inneholder spoilere fra den nye HBO-dokumentaren.

- Da produksjonsselskapet tok kontakt for to år siden, og spurte om det var en sak vi virkelig ville grave i, så var Knutby den som sto øverst på vår liste. Det er en historie som har fascinert oss, samtidig som vi visste at det fantes svært interessante bevis i saken. Nå er sekten oppløst, og da kommer sannheten fram, sier Martin Johnson, som sammen med Anton Berg står bak den nye HBO-dokumentarserien «I blind tro», om Knutby-saken.

15 år har gått siden drapet i Filadelfiamenigheten i Knutby, en drøy times kjøring nord for Stockholm. Den 10. januar i 2004 ble Alexandra Fossmo (23), som var gift med den norske pastoren Helge Fossmo, funnet skutt og drept i ekteparets seng. Et annet menighetsmedlem, Daniel Linde, ble funnet hardt skadd i nabohuset, men overlevde.

Dagen etterpå ble Sara Svensson, Helge Fossmos elskerinne, pågrepet og seinere dømt for drapet.

DØMT: Den norske pastoren Helge Fossmo ble sammen med elskerinnen Sara Svensson dømt for drapet på sin kone i 2004. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
DØMT: Den norske pastoren Helge Fossmo ble sammen med elskerinnen Sara Svensson dømt for drapet på sin kone i 2004. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Å si at det siden har vært stille rundt saken, vil være en overdrivelse av dimensjoner. Sakte, men sikkert har detaljer om Filadelfiamenigheten og dens deltakere i Knutby kommet ut. Detaljer om vold, ekstrem kontroll, hjernevasking, sjalusi, seksuell utnyttelse og til slutt drap.

- Jeg tror vi aldri har vært borti en sak hvor så mange mennesker har vært forstyrrede og ødelagte. Det har gjort stort inntrykk på oss, og noe vi virkelig har slitt med å fordøye, sier serieskaperne til Dagbladet.

Bryter tausheten

Den ferske dokumentaren føyer seg inn i den lange rekken av omtale av saken, men skiller seg likevel drastisk ut. Ikke bare gir Johnson og Berg et detaljert innblikk i livet i menigheten. Her bringes også nye og sjokkerende opplysninger fram i lyset.

På slutten av dokumentarserien slippes den største bomba av dem alle, under et intervju med den drapsdømte kvinnen selv. Sara Svensson, som bryter tausheten for første gang siden hun ble dømt til tvungen psykisk helsevern for drapet. Hun slapp ut fra behandlingsinstitusjonen fire år seinere, og forteller nå at Fossmos andre kone kan ha vært død allerede før hun ble skutt.

BOMBE: Sara Svensson bryter tausheten for første gang i TV-serien. Foto: HBO
BOMBE: Sara Svensson bryter tausheten for første gang i TV-serien. Foto: HBO Vis mer

- Jeg har tenkt mye på hvordan det var. På det første skuddet, som traff Alexandra i hofta, så var det ingenting. Det var ingen reaksjon. Hvordan kan det være sånn, jeg forstår det ikke. Den gang trodde jeg det var på grunn av meg, på grunn av noe jeg gjorde. Men nå. Jeg vet ikke. Kanskje hun ikke var i live da jeg kom dit, sier Svensson.

Opplysningen kommer som et sjokk, ikke bare for seerne, men også for dem som har jobbet med dokumentaren.

- Kanskje hun trengte 15 år utenfor sekten for å kunne se dette. Det blir nå opp til politiet eller andre å ta disse opplysningene og påstandene videre. Det er derfor vi har avsluttet serien med det Sara sier, fordi vi lar det være opp til påtalemyndigheten eller andre instanser å eventuelt ta dette videre juridisk, sier Berg og Johnson til Dagbladet.

LØSLATT: Sara Svensson fra da hun ble løslatt i 2017. Foto: Expressen / Dagbladet
LØSLATT: Sara Svensson fra da hun ble løslatt i 2017. Foto: Expressen / Dagbladet Vis mer

Rives i stykker

Av beviser trekker dokumentar-skaperne blant annet fram en av politiets rekonstruksjoner, som ble brukt som sentralt bevis i drapssaken. I materialet skaperne har fått innblikk i, vises en rekonstruksjon på drøye 20 minutter, som ble lagt fram i retten. Originalen var derimot på seks timer.

Som om ikke det var nok, kommer det fram at måten Svensson opptrer i rekonstruksjonen og måten hun viser at skuddene som drepte Fossmo ble avfyrt, på ingen måte samsvarer med funnene på åstedet. Heller ikke når politiet som er til stede under rekonstruksjonen nærmest instruerer Svensson i hva hun skal gjøre, klarer hun å gjenskape drapet korrekt. En situasjon man blant annet kjenner igjen fra opptakene gjort under åstedsbefaringer i Thomas Quick-saken.

Sånn sett rives hele rekonstruksjonen av drapet i fillebiter, og beviset svekkes ytterligere når serieskaperne selv lager sin egen rekonstruksjon av Knutby-drapet.

FULL AV FEIL: Dokumentaren analyserer politiets rekonstruksjon, og finner flere feil og mangler. Foto: Politiet / Expressen
FULL AV FEIL: Dokumentaren analyserer politiets rekonstruksjon, og finner flere feil og mangler. Foto: Politiet / Expressen Vis mer

- Vi mistenkte at vi sto overfor en ny Thomas Quick-sak, sier Johnson til Dagbladet.

I dokumentaren får man også et innblikk i hvilken grad av kontroll som ble utøvd i Filadelfiamenigheten. Svensson er blant dem som forteller om en fryktkultur som preget hele sekten.

- Jeg var bare et skall, en robot. Hadde jeg fått beskjed om å skyte meg selv, så hadde jeg gjort det, sier den drapsdømte kvinnen i dokumentaren, og viser blant annet til hvordan pastor og leder Åsa Waldau, bedre kjent som «Kristi brud», styrte sekten med jernhånd.

KNUTBY-LIVET: Dagbladet møtte Åsa Waldau i hennes hjem i Knutby. Den gang fortalte hun om livet og den dramatiske tida etter Knutby-drapet. Video: Jørn H. Moen Vis mer

Ulykke kan ha vært drap

Dokumentaren ser også nærmere på teorien om at pastor Fossmos første kone, Helene Fossmo, egentlig ble forgiftet og drept – og ikke døde som følge av en ulykke i badekaret slik politiet slo fast en måned etter hendelsen i desember 1999.

Forgiftningssporet er ikke nytt, det har vært oppe før, seinest da Alexandra ble drept fire år seinere. Men serieskaperne har gjort etterforskning, undersøkelser og intervjuer som styrker teorien om at også Fossmos første kone ble drept.

OPPLØST: Sekten i Knutby er i dag oppløst, og historiene om hvordan livet var der, er i ferd med å komme fram. Foto: Johanna Pettersson / Expressen
OPPLØST: Sekten i Knutby er i dag oppløst, og historiene om hvordan livet var der, er i ferd med å komme fram. Foto: Johanna Pettersson / Expressen Vis mer

- Med den mengden av stoffet som ble funnet i Helenes blod, skulle hun vært i koma på det tidspunktet drapet fant sted, sier serieskaperne Johnson og Berg til Dagbladet.

Medisinen som ble funnet i Helene Fossmo, er det opiumslignende stoffet dekstropropoksyfen, som nå er forbudt. Folk serieskaperne intervjuer i dokumentaren, presenterer en teori om at kvinnen først ble forgiftet, deretter slått mot kranen i badekaret.

Kritisk blikk mot «Kristi brud»

Waldau ble først i 2020 dømt i forbindelse med Knutby-saken. Kvinnen, som i dag har byttet navn, ble da dømt til fengsel for åtte tilfeller av mishandling i forbindelse med sekten.

Hennes innvirkning på medlemmene og hvordan det lukkede samfunnet i Knutby ble styrt, har litt etter litt kommet fram i offentligheten. Den offisielle sannheten har likevel vært at Helge Fossmo manipulerte og hjernevasket Svensson til å skyte hans kone - noe han også ble dømt for.

KRITISK LYS: Dokumentarserien retter kritisk lys mot Åsa Waldau, også kjent som «Kristi Brud». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK LYS: Dokumentarserien retter kritisk lys mot Åsa Waldau, også kjent som «Kristi Brud». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dokumentarserien retter imidlertid et svært kritisk blikk mot «Kristi bruds» mulige rolle i dødsfallene til Fossmos koner. Waldau ønsket ikke å la seg intervjue da «I blind tro» ble produsert, men svarte likevel i form av et brev til de to serieskaperne.

- Det var viktig for oss å få Åsa med som kilde, men hun ønsket ikke å bidra ytterligere. Det finnes likevel mange intervjuer med henne fra tidligere, som vi har brukt i forbindelse med dokumentarserien, og som gir et innblikk i hennes versjon av hva som skjedde i Knutby, forteller Johnson.

SKAPERNE: Martin Johnson (t.v.) og Anton Berg står bak dokumentaren om Knutby. Foto: HBO
SKAPERNE: Martin Johnson (t.v.) og Anton Berg står bak dokumentaren om Knutby. Foto: HBO Vis mer

Tror ikke siste ord er sagt

Et annet spor serieskaperne vier en del tid på i dokumentaren, er at politiet fant andre spor i snøen som ledet til huset hvor Alexandra Fossmo ble funnet drept i.

I tillegg gjør serieskaperne tunge undersøkelser inn i Helge Fossmos påstander i serien om at det var «Kristi brud» som sendte ham SMSer om at Sara måtte drepe Alexandra. Drepte hun Alexandra skulle hun få nåde fra Gud, var noe av det som kom fram. Slik bildet ble tegnet den gang, var det Helge som sendte den hjernevaskede Sara SMSer om at hun måtte drepe.

- Det er opplagt spor der som politiet ikke har gransket nok. I tillegg gjør ny teknologi det mulig for oss å dykke ned i dem, sier Johnson og Berg.

- Tror dere at dette nå blir det siste vi hører om Knutby-saken, eller blir det etterspill som følge av serien?

- Så langt har vi ikke hørt noe fra politiet eller andre, men vi får se hva som skjer når Saras historie kommer ut. Vi vet ikke hvilke konsekvenser dette får, sier Johnson.

- Det eneste vi vet, er at jo mer tid som går, jo flere detaljer kommer ut om hva som skjedde i sekten. Så får vi se om dette blir den siste historien om Knutby, legger Berg til.

«I blind tro» sendes på HBO Nordic fra 4. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer