Ekspert om hackerangrepet:

- Kan ha vært en avledningsmanøver

Lothar Fritsch, professor i informatikk, mener at onsdagens hackerangrep kan ha vært en avledningsmanøver for et mer alvorlig cyberangrep.

STYR UNNA: Torgeir Waterhouse i Otte AS forteller at angrepet må ses i sammenheng med krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere offentlige norske nettsteder sliet eller gikk onsdag ned etter å ha blitt utsatt for massive dataangrep.

Den russiske hackergruppa Killnet antas å stå bak angrepet.

Professor Lothar Fritsch ved Institutt for informatikk ved OsloMet sier til Dagbladet at hackerangrepet som ble utført mot Norge onsdag ikke var et omfattende dataangrep. Likevel mener han at angrepet kan ha vært en avledningsmanøver.

- Cyberangrepet mot Norge onsdag var et primitivt angrep, men det kan også ha vært en avledningsmanøver for å begå et mer alvorlig dataangrep. Dette er noe Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eventuelt må undersøke, fortsetter professoren.

Han presiserer at han ikke vet om det er de russiske myndighetene som har stått bak dette angrepet, men sier at man har flere ganger sett eksempler på at Kreml leier inn hackergrupper for å utføre angrep for dem.

- Det gjør det vanskeligere å knytte sporene til russerne. Men det kan også være såkalte cybermilitser som er en gruppe med sivile hackere som er ekstra nasjonalistiske.

- Vil unngå provokasjoner

Fritch tror det «sikkert blir flere dataangrep framover». Spørsmålet er alvorlighetsgraden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer