SAMME OMRÅDE: Dette er et arkivbilde av en militær kolonne fra PRT Meymaneh som kjører på ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, det samme området som eksplosjonen i dag skjedde. Foto: FORSVARET/SCANPIX
SAMME OMRÅDE: Dette er et arkivbilde av en militær kolonne fra PRT Meymaneh som kjører på ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, det samme området som eksplosjonen i dag skjedde. Foto: FORSVARET/SCANPIXVis mer

Kan ha vært hevnoffensiv fra Taliban

De fire drepte nordmennene kjørte i kolonne i Faryab-provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De fire norske soldatene som ble drept av en veibombe i ettermiddag kjørte i et IVECO pansret personellkjøretøy i en kolonne med andre NATO-soldater.

Omstendighetene rundt angrepet er ennå uklare.

- Taliban tar på seg ansvaret Ifølge det offisielle nettstedet til Taliban, skal angrepet ha skjedd i Almar-distriktet, helt vest i Faryab-provinsen.

Dette er et distrikt hvor man tidligere har hatt opprørsaktivitet. Almar ligger omlag to mil vest for Meymaneh, og tilhører det norske kjerneområdet som er vanlig å operere i.

- Det er ikke uvanlig at Taliban tar på seg ansvaret etter slike angrep, men informasjonen fra nettstedene kan være svært overdrevet eller på annen måte lite troverdig, understreker Eide ved FOHK overfor Dagbladet.

Taliban og tilknyttede opprørsgrupper i området har vært under et voldsomt press i Faryab den siste tiden.

- Nylig offensiv Den afghanske hæren hadde for omlag to uker siden en større offensiv mot opprørsstyrker i Pashtun kot, like sør for Meymaneh. Mellom syv og 11 opprørere ble drept.

13. juni ble to lokale Taliban-kommandanter drept i Qaraqul i Almar-distriket. De to skal ha blitt drept da Taliban stormet en politiveipost i byen. Resten av talibankrigerne skal ha flyktet, sa polititalsmann Lal Mohammad Amadzai til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua samme dag.

1. juni ble Taliban-kommandanten mullah Jan Gul drept av afghanske sikkerhetsstyrker i Kaisar-distriktet i Faryab. Under aksjonen ble det også funnet og desarmert en veibombe.

Offensiven i Pashtun Kot og drapet på de tre Taliban-kommandantene i Qaraqul og Kaisar styrker en foreløpig teori om at veibomben som rammet det norske IVECO-kjøretøyet har vært del av en hevnoffensiv fra Taliban ettersom de nå er svært presset.

Det er vanlig at Taliban slår tilbake etter slike offensiver ved såkalte indirekte midler som veibomber, miner og lignende.

I NORDVEST: Eksplosjonen skjedde i Faryab-provinsen.
I NORDVEST: Eksplosjonen skjedde i Faryab-provinsen. Vis mer