Omicron:

Kan ha vært i Europa i to uker

Italias første person til å teste positivt for coronavarianten omicron, kom fra Mosambik 12. november. Det kan bety at viruset allerede har vært i Europa i to uker.

ROMA-NAPOLI-MILANO: Italias første omicron-tilfelle, skal ha vært i flere italienske byer etter at han returnerte fra Mosambik 12. november. Her fra plassen utenfor Duomo-katedralen i Milano søndag kveld. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB
ROMA-NAPOLI-MILANO: Italias første omicron-tilfelle, skal ha vært i flere italienske byer etter at han returnerte fra Mosambik 12. november. Her fra plassen utenfor Duomo-katedralen i Milano søndag kveld. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Omicron, en ny variant av coronaviruset først oppdaget sør i Afrika, har de siste dagene ført til at en rekke land har innført nye reiserestriksjoner. Enkelte har også stengt grensene. Årsaken er variantens mange mutasjoner i piggproteinet, som kan gjøre viruset mer smittsomt og motstandsdyktig mot vaksiner, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

De første tilfellene i Europa ble påvist i Belgia fredag ettermiddag, og siden har varianten blitt oppdaget hos personer i blant annet Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland, Nederland og Danmark.

Italienske helsemyndigheter bekreftet landets første omicron-tilfelle fredag, og sa samtidig at tilfellet gjaldt en reisende fra Mosambik.

Ifølge italienske Sky TG24 landet den smittede mannen på Romas hovedflyplass Fiumicino den 12. november, etter å ha reist fra Mosambiks hovedstad Maputo, via Johannesburg i Sør-Afrika.

Dro til Milano

Etter å ha ankommet Italia, skal mannen ha reist hjem til familien i en by nord for Napoli, ifølge avisa.

I en uttalelse til italienske medier forteller mannen, som ikke er identifisert, at han avla en negativ PCR-test før han forlot Afrika, og at han heller ikke hadde symptomer på sykdom.

- Jeg respekterte avstandsreglene hele veien, skal mannen ha sagt i uttalelsen.

FLERE TILFELLER: Coronavarianten omicron er bekreftet i en rekke land i løpet av helgen. Flere land har innført strenge innreiserestriksjoner, og enkelte har innført innreiseforbud. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB
FLERE TILFELLER: Coronavarianten omicron er bekreftet i en rekke land i løpet av helgen. Flere land har innført strenge innreiserestriksjoner, og enkelte har innført innreiseforbud. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB Vis mer

Mannen hadde vært i Afrika på jobb for oljeselskapet Eni SPA, skriver Bloomberg.

Et par dager etter at han kom hjem til Italia, reiste han så med fly fra Napoli til Milano, lenger nord i Italia, for en planlagt legeundersøkelse i regi av firmaet han jobber for, skriver Sky TG2.

Oppsøkte sykehus

I Milano skal mannen ha leid en bil, overnattet på hotell og spist på en restaurant, før han dagen etter møtte opp på sykehuset, skriver Bloomberg.

- Jeg møtte opp på San Donato Milanese for helsesjekken jeg hadde avtalt, og tok samtidig en ny PCR-test, som jeg trengte for å kunne reise med fly tilbake til Maputo, sier mannen i uttalelsen, gjengitt av Sky TG24.

Han skal deretter ha kjørt tilbake mot flyplassen i Roma, hvor han skulle fly tilbake til jobben i Mosambik.

På vei til flyplassen skal han imidlertid ha fått beskjed om at PCR-testen han hadde tatt på sykehuset var positiv, og mannen reiste i stedet tilbake til boligen utenfor Napoli, hvor han nå sitter i isolasjon sammen med familien sin.

SØR-AFRIKA: Sam og mannen får muligens ikke feiret bryllupet sitt slik de har planlagt på grunn av virussituasjonen i Sør-Afrika. Video: Privat / AP Vis mer

- Glad jeg er vaksinert

Ifølge Bloomberg har både mannens kone, to barn og svigermor testet positivt for coronaviruset.

- Jeg er glad for at jeg er vaksinert, fordi vaksinen har fungert utmerket for vårt vedkommende, fortalte mannen til den italienske radiokanalen Rai Radio, ifølge Sky TG2.

Til kanalen fortalte mannen at familien, ham selv inkludert, bare opplever milde symptomer. Det yngste barnet skal være åtte år, mens svigermoren skal være 81 år gammel.

Ifølge kanalen skal alle de 133 passasjerene som var om bord på flyet som ankom Roma fra Johannesburg 12. november ha blitt testet, og testene er sendt til analyse.

En etat i Lombardia-regionen, hvor Milano ligger, sier i en uttalelse at sykehuset mannen oppsøkte er orientert om smitten. Ifølge uttalelsen hadde mannen «ingen kontakt med andre personer, verken på arbeidsplassen eller på fritida».

Det er også iverksatt smittesporing for nærkontaktene til mannens familie, og de to barnas skoleklasser er satt i karantene.

FULL STOPP: Mange land har valgt å forby fly fra sør i Afrika, noe som har skapt problemer for reisende fra blant annet Sør-Afrika. Her fra flyplassen i Johannesburg lørdag. Foto: Phill Magakoe / AFP / NTB
FULL STOPP: Mange land har valgt å forby fly fra sør i Afrika, noe som har skapt problemer for reisende fra blant annet Sør-Afrika. Her fra flyplassen i Johannesburg lørdag. Foto: Phill Magakoe / AFP / NTB Vis mer

Mye uvisst

Omicron ble klassifisert som en bekymringsvariant av Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag. Det er fortsatt mye som ikke er kjent med den nye varianten, men i en uttalelse søndag sier WHO at innledende studier tyder på at varianten kan gi økt fare for at folk som allerede har hatt corona, blir smittet på ny.

- Innledende studier tyder på at det kan være økt risiko for reinfeksjon med omicron sammenliknet med andre bekymringsvarianter, men informasjonen er begrenset. Mer informasjon om dette blir tilgjengelig de nærmeste dagene og ukene, skriver WHO i en oppdatering.

Det er foreløpig ukjent om varianten gir mer alvorlig sykdom - selv om lite foreløpig tyder på det -, og det er heller ikke bekreftet at varianten smitter lettere enn andre bekymringsvarianter, som deltavarianten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer