- Kan ha vært rasistdrap

Etter at han stakk i hjel familiefaren Reza Karami (38), kom den drapssiktede uteliggeren med rasistiske utsagn på åstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han sa ting umiddelbart etter drapet som får oss til å måtte etterforske om det kan ligge rasistiske motiver bak. Det ligger også forhold i den siktedes kriminelle fortid som kan tyde på et rasistisk motiv, sier politiadvokat Sven Røer til Dagbladet.

Den finsk-svenske 36-åringen ble i går varetektsfengslet i åtte uker, siktet for forsettlig drap. Han drepte med ett knivstikk, rett i hjertet på offeret.

- Det var dødelig. Offeret var på operasjonsbordet 10 minutter etter at ambulansen var der, men han kunne ikke reddes, sier Røer til Dagbladet.

Ekstrem gjentakelsesfare

Politijuristen påberopte i retten ekstrem gjentakelsesfare. 36-åringen skal ha skremt og truet en rekke personer i området der han holdt til som uteligger i Oslo sentrum. Han skal også ha kommet i en fysisk konfrontasjon i en butikk i området. Også på flyreisen fra Tromsø til Oslo 27. november skal han ha vært aggressiv.

Da han kom til Tromsø, kontaktet han det svenske konsulatet i byen. Konsul Jens Johan Hjort, som i dag er 36-åringens forsvarer, kontaktet på oppdrag fra 36-åringen svenske myndigheter, og sørget for at han fikk den økonomiske stønad han hadde krav på fra Sverige.

Dette vekket ingen interesse for mannen fra svenske myndigheter, på tross av at han var etterlyst av politiet i Sverige. Konsulatet fikk deretter overført pengene den svenske statsborgeren hadde krav på, og porsjonerte dem ut til ham etter hans ønske.

For noe tid tilbake kom han til konsulatet og sa at han ønsket å reise til Fiji. Han hadde ikke midler, men ville forsøke å spare. Disse reiseplanene fikk påtalemakten til å hevde at det var en betydelig fare for at han ville rømme landet.

Dårlig periode

Det ble i retten satt spørsmålstegn ved 36-åringens tilregnelighet. Svensk rettsvesen fant ham ikke strafferettslig tilregnelig under den siste voldssaken i 2002, og norsk rettsvesen vil vurdere det samme. Førstkommende torsdag skal han undersøkes av politilegen, og han vil bli gjenstand for en psykiatrisk evaluering i forkant av en eventuell rettssak.

Det er uklart hvilke symptomer hans tilstand har, men aggresjon skal være en av dem. Mannen skal ha vært inne i en periode der han var dårligere enn vanlig.

Kunne vært avverget

Han erklærte seg skyldig i å ha utført drapshandlingen, men forklarte seg ikke i retten, på grunn av vansker med å forstå hva som ble sagt der. Han stirret på de tilstedeværende i rettssalen, gjespet demonstrativt, og virket til dels forvirret under fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

- Vi hadde ingen kjennskap til ham som aggressiv før han forlot Tromsø, men skjønner at det har vært noen episoder etter at han dro til Oslo. Det triste er at dette kunne ha vært avverget hvis noen hadde reagert på disse episodene, sier forsvarer Hjort til Dagbladet.

- Det har vært hendelser, ordensforstyrrelser og truende atferd, men jeg føler ikke at det har vært på et slikt nivå at politiet burde ha skjønt at han var i stand til å gjøre noe sånt som dette, sier politiadvokat Sven Røer.

BLE KASTET PÅ GATA: Den 36-årige finsk-svenske mannen som er siktet for å ha drept tobarnsfaren Reza Karami i Oslo onsdag 3. desember, ble dømt til tvungen psykiatrisk behandling i Södertälje i Sverige i januar i fjor, men slapp ut etter seks måneder da legen glemte å fornye tvangsbehandlingen. 36-åringen kom til Tromsø etter sommeren, og skal ha bodd på en russisk tråler (lille bildet) som lå i arrest ved kaia i byen. For tre uker siden ble det besluttet at båten skulle tvangsselges, og det russiske mannskapet og 36-åringen ble satt på gata. Han reiste til Oslo i november, og levde som uteligger i hovedstaden, med alle sine eiendeler i ei handlevogn.