Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ha vært selvmord

Slobodan Milosevic obduseres i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag holdt FN-tribunalet sin første pressekonferanse etter at Slobodan Milosevics ble funnet død. Her kunne Carla Del Ponte, sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag, ikke utelukke at den tidligere presidenten begikk selvmord.

- Vi må vente på resultatet fra obduksjonen. Det er ikke mulig å utelukke selvmord, det har skjedd i tribunalets fengsel før, sier Carla Del Ponte.

Milosevics obduseres i Haag i dag, denne undersøkelsen vil avdekke dødsårsak og dødstidspunkt.

I går var imidlertid tribunalet sikker på at Milosevic led en naturlig død.

- Vi kan bekrefte at han døde av naturlige årsaker. Det er ingenting som tyder på selvmord, sa en pressekontakt ved FN-domstolen til Dagbladet.no i går formiddag.

Milosevic ble funnet død på cellen sin lørdag morgen - dødsfallet kom bare måneder før dommen faller i rettssaken mot «slakteren fra Balkan». Fire år, flere hundre vitner, noen titall tusen dokumenter og over en milliard kroner er brukt på å få Slobodan Milosevic dømt. Det går nå mange rykter om hvordan Milosevics døde, fortalte Del Ponte på pressekonferasens om ble avsluttet klokka 12.30.

Fikk selvmordsvakt

Milosevic skal så sent som på fredag ha sagt til sin advokat Zdenko Tomanovic at han trodde han ble forgiftet mens han satt på cella i Haag-fengselet. Advokaten ba om at obduksjonen skulle skje i Moskva, men fikk ikke gjennomslag. Tomanovic viste brevet til pressen i dag.

- De vil forgifte meg, skal ekspresidenten ha uttrykt i brevet som var stilet til den russiske ambassaden.

Etter ønske fra serbiske myndigheter skal en patolog fra Beograd observere obduksjonen av den tidligere presidenten.

Milosevics hadde hjerteproblemer og høyt blodtrykk. Borislav Milosevic, Slobodans storebror, har anklaget Haag-domstolen for dødsfallet fordi de ikke tillot ham å motta medisinsk behandling i Russland under rettssaken. Tribunalet avviser denne beskyldningen og sier at de i aller høyeste grad tok godt vare på Milosevic.

På pressekonferansen i dag gjorde Del Ponte det klart at hun ikke angret på at Milosevic ble nektet å reise til Russland.

- Jeg kan ikke se hvorfor jeg skulle gjøre det. Han fikk den behandlingen han trengte i Haag, sier hun.

Milosevics far, Svetozar, en ortodoks prest, skjøt seg selv i 1962. Og da Milosevics mor Stanislava hengte seg fra en lampeledning i 1974, var det Milosevic selv som fant henne.

Kort tid etter at han ble utlevert til Haag i 2001, ble Milosevic satt under selvmordsvakt i krigsforbrytertribunalets spesialfengsel. Tribunalet fryktet at den tidligere statslederen skulle ta sitt liv, etter at krigsforbrytermistenkte Slavko Dokmanovic - serbisk ordfører i den kroatiske byen Vukovar - hengte seg på sin celle. 6. mars i år ble Milan Babic, en annen tidligere serberleder, funnet død i et fengsel i Haag. Han tok trolig sitt eget liv.

Steven Kay, en av Milosevics oppnevnte forsvarere, sier til nyhetsbyrået Reuters at hans klient neppe ville tatt sitt eget liv.

- For noen uker siden sa han til meg: \'Jeg har ikke slåss med denne saken så lenge som jeg har gjort fordi jeg har tenkt til å skade meg selv\' sier Kay til BBC.

Ønsket ham drept

Serbiske aviser ga i dag sin støtte til den tidligere presidenten. «Haag drepte Milosevic», yder de identiske titlene på førstesiden av de to avisene Press og Glas Javnosti. «Drept», konstaterer Kurir med store typer på sin førsteside, mens Serbias største avis Vecernji Novosti har intervjuet en lege som også hevder at den tidligere presidenten ble drept.

- De ønsket å drepe ham for enhver pris, vel vitende om at de dermed ville kunne skjule sannheten, sier Vukasin Andric som undersøkte Milosevic i november, i følge Aftenposten.

- Sammen med Milosevic døde også sannheten som var så viktig for det serbiske folk, og som han holdt fast ved gjennom hele rettssaken fram til sin død, sier Andric.

Hvor og når begravelsen av Slobodan Milosevic blir er ennå uvisst. Blir den holdt i Serbia, risikerer hans kone og sønn å bli arrestert. De bor nå i Moskva.

<B>IKKE SELVMORD:</B> FN-tribunalet avviser at Milosevic tok sitt eget liv.
<B>IKKE GLEMT:</B> Serbiske aviser ga i dag sin støtte til den tidligere presidenten.
<B>LETER ETTER SVAR:</B> Det er på dette instituttet at Slobodan Milosevic obduseres i dag.
<B>MÅTTE SVARE:</B> Carla Del Ponte, sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag, fortsatte å snakke med journalistene etter at pressekonferansen var over.
- DE VIL FORGIFTE MEG: Skrev Slobodan Milosevic i brev til den russiske ambassaden fredag, ifølge advokaten sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!