- Kan ha vært usynlig på radar

Fregatter i Nansen-klassen er bygget på en måte som gjør det vanskelig å oppdage dem på radar, forteller tidligere fregattsjef.

HAVARERTE: Fregatt KNM Helge Ingstad lå med slagside etter kollisjonen med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Foto: Kystverket / NTB scanpix
HAVARERTE: Fregatt KNM Helge Ingstad lå med slagside etter kollisjonen med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Foto: Kystverket / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 04.26 i natt, i Hjeltefjord, nord for Sotra kolliderte fregatten «KNM Helge Ingstad» med oljetankeren «Sola TS». Fregatten havarerte etter kollisjonen, og åtte personer om bord ble lettere skadet. Den 250 meter lange, fullastede oljetankeren «Sola» kom fra kollisjonen med mindre skader.

10 000 liter drivstoff lekket ut i sjøen. Kystverket skrev i en pressemelding torsdag ettermiddag at det var observert en tynn film diesel i drift helt til Fedjeosen.

Forsvaret har ikke villet si noe om selve hendelsen. Politiet etterforsker saken, og Havarikommisjonen har startet sine undersøkelser, for å få svare på hvordan dette kunne skje.

- Mitt svar er Murphys lov, sier tidligere flaggkommandør og fregattsjef Jacob Børresen.

- Dersom noe overhodet kan gå galt, vil det før eller seinere gå galt. Det er det vi vet om årsaken, fortsetter han og legger til at det forutsetter at ingen av partene har ønsket å kollidere med vilje.

- Dukket opp av intet?

Fregatter i Nansen-klassen er bygget på en måte som gjør det vanskelig å oppdage dem på radar, ifølge Børresen, som presiserer overfor Dagbladet at han ikke har noe grunnlag til å si noe om hvem som har skyld i, eller hva som kan være årsaken til kollisjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer