VAKSINE: Vaksinen, som har fått navnet ChAdOx1 nCoV-19, skal også være trygg og gi få bivirkninger, ifølge forskerne. Foto: Michael Buholzer / Reuters / NTB scanpix
VAKSINE: Vaksinen, som har fått navnet ChAdOx1 nCoV-19, skal også være trygg og gi få bivirkninger, ifølge forskerne. Foto: Michael Buholzer / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Spår lovende corona-resultater:

Kan ha vaksine klar i oktober

Forskere ved University of Oxford skal ha utviklet en vaksine som gir «dobbel beskyttelse» mot coronaviruset. Det er knyttet stor spenning til forskningsresultatene som blir publisert mandag. I beste fall kan de ha en vaksine klar i oktober.

Publisert

Forskernes funn blir betegnet som et mulig gjennombrudd i løpet mot å utvikle en vaksine mot coronaviruset. De har fullført en grundig fase 1-testing, som har vist lovende resultater:

  • I fase 1 viste den «verdensledende» vaksinen at den frambringer en immunrespons mot sykdommen, ifølge kilder tett på arbeidet til The Telegraph.
  • Blodprøver tatt fra prøvedeltakerne viste at vaksinen hadde stimulert kroppen til å produsere både antistoffer og «morder»-T-celler, som angriper og eliminerer infiserte celler direkte, ifølge kildene.

Funnet skal være lovende fordi en rekke andre studier har antydet at immuniteten til covid-19-smittede forsvinner etter bare to til tre måneder, blant dem en britisk studie som Dagbladet tidligere har omtalt. Også en større spansk studie har funnet at graden av immunitet i samfunnet er lavere enn først antatt.

Peker på kombinasjonen

- Jeg kan fortelle dere at vi nå kan slå fast at vaksinen vår dekker begge disse basene. Den produserer både antistoffer og T-celler, sier en sentral kilde til The Telegraph.

- Det er kombinasjonen av disse to som forhåpentligvis skal holde folk trygge, sier kilden.

Kilden forteller at funnene så langt har vært positive, og at «det er et viktig øyeblikk». Personen vedkjenner imidlertid at de fortsatt har en lang vei å gå, og at forskningsresultatene foreløpig ikke kan bevise en langvarig immunitet mot covid-19.

Forskningsresultatene baserer seg på funn fra den innledende fase 1-testingen som ble iverksatt i april, der en frivillig gruppe på 500 pasienter fikk forskjellige doser av vaksinen. Det skal nå bli satt i gang en større testing med 5000 frivillige fra hardt rammede Brasil for å forsøke å bevise at den er effektiv, skriver den britiske storavisa.

- Lovende

University of Oxford har inngått en avtale med legemiddelselskapet Astra Zeneca, som har til hensikt å sikre en rask utrulling av vaksinen. Hvis alt går som planlagt, kan forskerne ha den klar i oktober.

Direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, forteller at han er optimistisk til utviklingen av vaksinen.

- Resultatene er absolutt lovende. Dette er jo en av de vaksinekandidatene som kom raskest i gang etter at viruset ble kjent, og dermed også en av dem som har kommet lengst i den kliniske utprøvingen, sier han til Dagbladet.

Røttingen forteller at de ferske resultatene er fra de første testene. Til tross for at han selv er positiv til dem, forteller han at han gjerne skulle ha sett at enda flere av testpersonene fikk antistoffer.

- Oxford-miljøet var blant de tidligste til å starte forskning på en vaksine. Det å få disse resultatene er et steg i riktig retning, sier han.

Røttingen har troen på at forskere kan ha kunnskap om en effektiv vaksine innen utgangen av året.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

- Må være nøkternt optimistiske

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, fastslår imidlertid at det er viktig å ta forbehold, og mener vi må være nøkternt optimistiske når det kommer til utviklingen av nye vaksiner mot coronaviruset.

- Det er mange vaksiner som sies å være lovende. Vi har sett flere eksempler på overdrevne påstander om både vaksiner og legemidler mot covid-19 tidligere, sier han til Dagbladet.

Han peker på at det utvikles over 150 ulike vaksiner på tidspunktet.

- Og vi vet foreløpig ikke hvilken vaksinetype som eventuelt vil virke best. Først etter utprøving på et større antall personer kan vi uttale oss med større sikkerhet om virkningen og eventuelle bivirkninger av en ny vaksine, sier Madsen.

Forskningsresultatene til forskerne ved University of Oxford blir offisielt publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet mandag.

CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Internasjonalt vaksine-løp

Over 13,7 millioner mennesker har fått påvist coronaviruset verden over, og over 587 000 har dødd som følge av det, viser tall fra Worldometers. Til sammenlikning dør det rundt 650 000 mennesker i influensarelaterte dødsfall hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Forskere fra en rekke land har siden utbruddet i en kinesiske storbyen Wuhan jobbet på spreng for å utvikle en vaksine mot viruset. Blant dem som anses for å være helt i front i det internasjonale «kappløpet», er det amerikanske selskapet Moderna, hvis studier starter den siste og avgjørende testfasen mandag 27. juli.

Der vil 30 000 personer i USA delta, hvorav halvparten vil få vaksinen, mens den andre halvparten vil få placebo.

I Kina er selskapet SinoVac også i fase 2 av sin vei mot en vaksine. Det russiske nyhetsbyrået TASS meldte nylig at russiske forskere har fullført kliniske studier av en vaksine, men forskerne har foreløpig ikke offentliggjort funnene sine, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer