Kan Hagen bli stuerein?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det grunnleggende premiss for maktkampen som nå pågår i Fremskrittspartiet, er partiformann Carl I. Hagens erklærte regjeringsambisjoner. Skal han gjøre seg forhåpninger om å samarbeide med Kjell Magne Bondevik i en borgerlig flertallsregjering, må partiet vaskes reint for brune flekker. Det holder ikke med forsikringer om at det er gjeldende innvandringspolitikk partiet er kritisk til og ikke innvandrerne som sådan. Hele partiet må gjennom en renselsesprosess. Hagens kamp mot verstingene er et uttrykk for dette.
  • Samtidig er det nettopp den innbitte innvandringsmotstanden som har sikret Hagen den oppslutning som gjør ham til en maktfaktor i norsk politikk. Dette faktum endres ikke av at han er en uvanlig dyktig politiker og at partiet nyter stor tillit i store befolkningsgrupper for sin helse- og sosialpolitikk. Hagen har et politisk behov for å ta et oppgjør med verstingene. Men han er også avhengig av å markedsføre partiet som en havn for de tallrike skarer av innvandringsmotstandere. De er gjensidig avhengig av hverandre, Hagen og verstingene.
  • Nissen vil med andre ord bli med på lasset, uansett hva som blir resultatet av Hagens pågående feider. Partiformannen er selv den ypperste til å sende signaler til det innvandringsfiendtlige velgersegmentet om at han er deres mann. Han overtok jo selv rollen som innvandringspolitisk talsmann da det stormet som verst rundt Hedstrøm for fem år siden. Men skal hans fei-dem-ut-kampanje mot verstingene ha troverdighet etter nominasjonsprosessen, må han bli enda flinkere til å balansere.
  • Det er vanskelig å forutsi de endelige resultatene av maktkampene som nå pågår i partiets fylkeslag. Vidar Kleppe har store muligheter for å bli valgt. Jan Simonsen virker sikker på renominasjon i Rogaland. Hedstrøm er inne fra Østfold. Godt synlig vil de traske rundt i Stortinget i nye fire år som levende og aktive symboler på partiets grunnholdning, hvor menige de enn måtte være.