Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan havne i kontrollkomitéen

Forsvarets budsjettsprekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Stortingets kontrollkomité, Ågot Valle (SV), mener det er naturlig at komiteen tar opp Forsvarets budsjettsprekk i 2004 i forbindelse med behandlingen av Forsvarets regnskap for 2003.

- Mandag skal vi avgjøre om vi skal holde høring om 2003-regnskapet. Etter min mening vil det være naturlig at vi da også tar stilling til om vi skal se på det som er dukket opp i forbindelse med budsjettsprekken i 2004, sier Valle til NTB.

Riksrevisjonen har, ifølge Valle, hatt anmerkninger til Forsvarets regnskaper både i 2002 og i 2003.

- Da er det naturlig å spørre forsvarsminister Kristin Krohn Devold om hun har fulgt opp disse anmerkningene, sier Valle.

Støtte fra Ap og Frp

Lederen i Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk (Ap) og de forsvarspolitiske talsmennene for Fremskrittspartiet og SV, Per Ove Width og Kjetil Bjørklund, mener også det er naturlig at budsjettsprekken tas opp i Kontrollkomiteen før den eventuelt granskes av en uavhengig komité, slik Marit Arnstad (Sp) har foreslått.

Arnstad, som er Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne, har foreslått at en uavhengig kommisjon skal se på årsakene til feilinvesteringer og kostnadsoverskridelser i Forsvaret de siste årene.

- Noen som står utenfor Forsvaret bør finne ut hva som gikk galt. Det er jo sånn at Forsvaret selv ikke forstår hvordan overskridelsene har kunnet skje, sier Arnstad til NRK.

Regjeringspartiet Høyre uenig i forslaget, og vil ikke opprette noen slik kommisjon, opplyser Åge Konradsen, som sitter i forsvarskomiteen for partiet.

Riktig rekkefølge

- Forslaget fra Arnstad er ikke så dumt, men vi må gjøre sakene i riktig rekkefølge. Vi må se på resultatet i Kontrollkomiteen før vi vurderer om et eget utvalg skal se på budsjettoverskridelsen i Forsvaret, sier Width til NTB.

Marit Nybakk (Ap) er mer enn skeptisk til forslaget fra Senterpartiet om å nedsette en uavhengig kommisjon for å granske økonomirotet i Forsvaret. Hun mener at Stortinget har de nødvendige instrumentene til å behandle saken, og nevner da også Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i denne sammenhengen.

SVs forsvarspolitiske talsmann, Kjetil Bjørklund, er enig med Nybakk i at Stortinget har de nødvendige redskapene til å se nærmere på budsjettoverskridelsen.

- Men dersom det viser seg at vi ikke kommer til bunns i saken, kan det åpne for en gransking fra en uavhengig komité, sier Bjørklund.

Venter redegjørelse

Nybakk venter også en redegjørelse fra forsvarsminister Kristin Krohn Devold i Stortinget om budsjettoverskridelsen i Forsvaret og sparetiltak i år for å komme i balanse med 2004-regnskapet. Krohn Devolds redegjørelse er ventet etter at Forsvaret den 15. februar legger fram sin årsrapport for 2004. I rapporten skal Forsvaret komme med forklaringer på overskridelsen og foreslå sparetiltak for å hente inn underskuddet fra i fjor.

Onsdag ble det gitt klare signaler om at Stortinget vil ha styring med hvordan og hvor Forsvaret må kappe utgifter for å komme i balanse etter budsjettsprekken fra i fjor.

(NTB)

TØFFE DAGER:</B> Kristin Krohn Devold og resten av forsvarsledelsen har hatt tøffe dager etter at det nok en gang ble kjent at Forsvaret ikke klarer å holde budsjettgrensene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media